En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa demana "un nou compromís amb la cultura de l'acollida"

El Papa diu, en una carta adreçada al director de la seu italiana del Servei Jesuïta als Refugiats, Camillo Ripamonti, que “la defensa del dret…

28 maig 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa diu, en una carta adreçada al director de la seu italiana del Servei Jesuïta als Refugiats, Camillo Ripamonti, que “la defensa del dret d’asil que fa aquest col·lectiu és un exemple de cultura de l’acollida”. Francesc, a més d’expressar la seva proximitat a l’entitat en la pregària i des de l’afecte als qui han d’emigrar, lamenta que “les polítiques migratòries de l’últim any, restrictives, de tancament i a sobre discriminatòries, provoquen precarietat de vida, exclusió i irregularitat, cosa que deixa tota la societat encara més vulnerable”. La reflexió va lligada a les dades de l’últim informe del Centre Astalli, publicat ara fa uns dies, en què es recull la paràlisi que pateixen molts migrants enmig de la pandèmia, marcats també per un horitzó d’incertesa. El centre va atendre l’any passat 20.000 persones, entre refugiats i sol·licitants d’asil.
El Sant Pare elogia especialment “la valentia amb què el Centre Astalli afronta el repte de les migracions sobretot en aquest moment tan delicat per al dret d’asil, també tenint en compte que milers de persones continuen fugint de les guerres, de les persecucions i de greus crisis humanitàries”. Sobre els refugiats, el pontífex subratlla que aquest servei de la Companyia de Jesús “acull amb amor fratern tots els qui ho necessiten”. Igualment anima el Centre Astalli a "tenir confiança i esperança en un món futur de pau, justícia i fraternitat entre els pobles”. I finalment el bisbe de Roma expressat en aquesta carta el seu desig que l'exemple d’aquest col·lectiu “susciti en la societat un renovat compromís amb una veritable cultura de l’acollida i la solidaritat”.

Pérez Esquivel: "Que sorgeixi la solidaritat!"

D'altra banda, Adolfo Pérez Esquivel expressa el seu desig que la crisi del coronavirus “faci sortir a la superfície rius subterranis de solidaritat”. En una entrevista a el diari de la Santa Seu L'Osservatore Romano, el Premi Nobel de la Pau argentí, defensor des de sempre de les minories llatinoamericanes, parla del seu continent pel que fa a la crisi desencadenada per la pandèmia del COVID-19. Assegura que "estem en el final d'una època de la humanitat”, motiu pel qual diu que “cal reconsiderar els camins que es poden seguir, tenint en compte el que la pandèmia deixarà enrere".

Pérez Esquivel explica que "el COVID-19 s'ha estès a tots els països d'Amèrica Llatina amb greus conseqüències”. L’escriptor està actualment compromès a Tartagal, a la província argentina de Salta, en un projecte de construcció de pous d'aigua potable per a les comunitats indígenes dels Wichís. L’històric pacifista comenta, en aquesta entrevista a L’Osservatore Romano, que les mesures sanitàries contra el contagi han contingut i frenat la propagació de virus, però alhora "han tingut greus repercussions en les activitats comercials, culturals, educatives i religioses". També ha recordat que representen "un fort condicionant per al desenvolupament econòmic i social, amb milions de morts i un alt índex d'atur i pobresa". El pensament d’Adolfo Pérez Esquivel apunta també a les presons, on l'amuntegament en aquestes condicions "genera molts patiments”. Finalment avisa que “la destrucció del medi ambient s’està produint perquè es crema la selva i es devasta la fauna i la biodiversitat".

Un 50è aniversari molt especial en la distància
L’Orde de les Verges celebra aquest diumenge els 50 anys de la renovació del seu ritu de consagració, per una decisió de Sant Pau VI que recuperava l’esperit de les primeres comunitats cristianes. Després de segles de decadència, el Papa Montini va posar la llavor d’un col·lectiu femení que té ara 5.000 dones consagrades arreu del món. De fet, lloar el Senyor i donar-li gràcies, a partir del testimoni dins l’Església, era el gran objectiu de la quarta trobada internacional que l’Orde de les Verges havia de celebrar aquest cap de setmana a Roma, però que s’ha hagut d’ajornar a causa de la pandèmia del Covid-19. Malgrat tot, s’han organitzat per a aquests propers tres dies pregàries online per celebrar aquest cinquantè aniversari, entre les quals destaca una vetlla de Pentecosta.
Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024