En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa denuncia, al Via Crucis del Colisseu, "el laïcisme excloent, el tràfic d'armes i el fonamentalisme terrorista"

Francesc ha escoltat aquest divendres les meditacions del cardenal Gualtiero Bassetti, arquebisbe de la diòcesi italiana de Perusa, durant el Via Crucis d'aquest Divendres Sant…

27 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc ha escoltat aquest divendres les meditacions del cardenal Gualtiero Bassetti, arquebisbe de la diòcesi italiana de Perusa, durant el Via Crucis d'aquest Divendres Sant al Colisseu de Roma. Els pròfugs que escapen de les guerres, les persones maltractades i esclavitzades, les famílies trencades o febles i les víctimes del terrorisme han estat presents en les reflexions dins la ruta de 14 estacions. El Papa, en el missatge final, ha tornat a recordar les víctimes, els ferits i les famílies afectades pels atemptats de Brussel·les. En acabar el tradicional acte de pietat popular i acompanyat de milers de fidels, el pontífex ha resat una pregària escrita especialment per a aquesta ocasió titulada "Oh Creu de Crist". "Et seguim veient en els fonamentalismes i en el terrorisme dels seguidors de certa religió que profanen el nom de Déu i l'utilitzen per justificar la seva inaudita violència", ha dit Francesc amb força. El Sant Pare, a més, ha denunciat el "laïcisme que exclou la fe de la vida pública" i "el tràfic d'armes" que provoca mort i destrucció.
Text complet de la pregària del Sant Pare:
Oh Creu de Crist, símbol de l'amor diví i de la injustícia humana, icona del suprem sacrifici per amor i de l'extrem egoisme per niciesa, instrument de mort i via de resurrecció, signe de l'obediència i emblema de la traïció, patíbul de la persecució i estendard de la victòria.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient alçada a les nostres germanes i germans assassinats, cremats vius, degollats i decapitats per les bàrbares espases i el silenci infame.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els rostres dels nens, de les dones i de les persones extenuades i acoquinades que fugen de les guerres i de la violència, i que sovint només troben la mort ja tants Pilat que es renten les mans.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els doctors de la lletra i no de l'esperit, de la mort i no de la vida, que en comptes d'ensenyar la misericòrdia i la vida, amenacen amb el càstig i la mort i condemnen el just.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els ministres infidels que, en comptes de despullar-se de les seves pròpies ambicions, despullen fins i tot als innocents de la seva pròpia dignitat.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els cors endurits dels qui jutgen còmodament els altres, cors disposats a condemnar fins i tot a la lapidació, sense fixar-se mai en els seus propis pecats i culpes.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els fonamentalismes i en el terrorisme dels seguidors de certa religió que profanen el nom de Déu i l'utilitzen per justificar la seva inaudita violència.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els que volen treure't dels llocs públics i excloure't de la vida pública, en el nom d'un cert paganisme laïcista o fins i tot en el nom de la igualtat que tu mateix ens has ensenyat.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els poderosos i en els venedors d'armes que alimenten els forns de la guerra amb la sang innocent dels germans.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els traïdors que per trenta monedes de plata lliuren a la mort a qualsevol persona.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els lladres i en els corruptes que en comptes de salvaguardar el bé comú i l'ètica es venen al miserable mercat de la immoralitat.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els necis que construeixen dipòsits per conservar tresors que moren, deixant que Llàtzer mori de gana a les seves portes.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els destructors de la nostra «casa comuna» que amb egoisme arruïnen el futur de les generacions futures.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en la gent gran abandonats pels seus propis familiars, en els discapacitats, en els nens desnodrits i descartats per la nostra societat egoista i hipòcrita.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en el nostre mediterrani i al Mar Egeu convertits en un insaciable cementiri, imatge de la nostra consciència insensible i anestesiada.

Oh Creu de Crist, imatge de l'amor sense límit i via de la Resurrecció, encara avui et seguim veient en les persones bones i justes que fan el bé sense buscar l'aplaudiment o l'admiració dels altres.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els ministres fidels i humils que il·luminen la foscor de la nostra vida, com candeles que es consumeixen gratuïtament per il·luminar la vida dels últims.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient a la cara de les religioses i consagrats -els bons samaritanos- que ho deixen tot a curar, en el silenci evangèlic, les nafres de la pobresa i de la injustícia.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els compassius que troben en la misericòrdia l'expressió més alta de la justícia i de la fe.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en les persones senzilles que viuen amb goig la seva fe en les coses ordinàries i en el fidel compliment dels manaments.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els penedits que, des de la profunditat de la misèria dels seus pecats, saben cridar: Senyor recordeu-vos de mi quan siguis al teu regne.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els beats i en els sants que saben travessar la foscor de la nit de la fe sense perdre la confiança en tu i sense pretendre entendre el teu silenci misteriós.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en les famílies que viuen amb fidelitat i fecunditat seva vocació matrimonial.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els voluntaris que socorren generosament als necessitats i maltractats.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els perseguits per la seva fe que amb el seu sofriment segueixen donant testimoni autèntic de Jesús i de l'Evangeli.

Oh Creu de Crist, encara avui et seguim veient en els somiadors que viuen amb un cor de nens i treballen cada dia per fer que el món sigui un lloc millor, més humà i més just.

En tu, Creu Santa, veiem Déu que estima fins a l'extrem, i veiem l'odi que domina i cega el cor i la ment dels que prefereixen les tenebres a la llum.

Oh Creu de Crist, Arca de Noè que va salvar la humanitat del diluvi del pecat, deslliureu-nos del mal i del maligne. Oh Tron de David i segell de l'Aliança divina i eterna, Desvetlla'ns de les seduccions de la vanitat. Oh crit d'amor, suscita en nosaltres el desig de Déu, del bé i de la llum.

Oh Creu de Crist, ensenya'ns que l'alba del sol és més fort que la foscor de la nit. Oh Creu de Crist, ensenya'ns que l'aparent victòria del mal s'esvaeix davant la tomba buida i davant la certesa de la Resurrecció i l'amor de Déu, que res ho podrà derrotar o enfosquir o debilitar. Amén.
Un acte litúrgic molt intens, amb el Papa prostrat a terra
I abans, en l'Acte Litúrgic de la Passió i Mort del Senyor, el predicador de la Casa Pontifícia, Raniero Cantalamessa, va assegurar que "hi ha una sola cosa que pot salvar realment la terra: la misericòrdia!". En presència del Papa Francesc durant la celebració a la Basílica de Sant Pere, el caputxí ha subratllat que l'Any de la Aisericòrdia és "l'oportunitat d'or" per treure a la llum la veritable imatge del Déu bíblic, que no només té misericòrdia, sinó que és misericòrdia. "Déu fa justícia, sent misericordiós! Aquesta és la gran revelació", ha afegit el frare. També ha recordat que l'Escriptura explica clarament el concepte de 'justícia de Déu': "Quan s'ha manifestat la bondat de Déu i del seu amor pels homes, Ell ens ha salvat, no en virtut de les obres de justícia complertes per nosaltres, sinó per la seva misericòrdia ".

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció