En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa destaca la importància, per als cristians, de "ser testimonis de Jesús en les persecucions, grans i petites"

El Papa ha assegurat aquest dilluns, durant l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, que "l’Esperit Sant ens dóna la força…

2 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha assegurat aquest dilluns, durant l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, que "l’Esperit Sant ens dóna la força de ser testimonis de Jesús també en les persecucions, les grans -que ens porten a donar la vida- i les petites, començant per les murmuracions". Ja a prop de la Pentecosta, amb lectures que ens parlen més de l’Esperit Sant, Francesc ha comentat l’exemple d’una dona comerciant, de nom Lídia, que "sentia alguna cosa que l’empenyia a dir que allò que deia Pau en la seva predicació era autèntic". Ha aclarit que "era precisament l’Esperit Sant el qui li tocava el cor i li ha fet sentir que Jesús era el Senyor i que la salvació es trobavan en les paraules de Pau".
En la mateixa línia, el pontífex s’ha referit al doble testimoni de l’Evangeli, "el de l’Esperit Sant, que ens dóna el de Jesús, i el nostre". El Sant Pare ha recordat que totes les persecucions van associades al seguiment de Jesús i del seu evangeli. El bisbe de Roma, a més, ha comentat que "aquesta força del testimoni té a veure amb la coherència i la continuïtat del cristià, cosa que provoca sovint els atacs". També ha dit que "l’Esperit Sant és el mateix que ara ens empeny a conèixer Jesús no tant amb les paraules, sinó sobretot amb el testimoni de vida". El Papa ha començat amb aquestes reflexions la setmana que culminarà amb la celebració, diumenge, de la festa de la Pentecosta, cinquanta dies després de la Pasqua de Resurrecció, una festa que, com també ha recordat Francesc, "ens ha d’allunyar de la mundanitat i del príncep del mal".
Audiència als participant en el Capítol General dels Mercedaris
Francesc ha rebut també aquest dilluns els participants en el Capítol General de l’Orde de la Mercè, amb el qual s’obre el 8è centenari de la institució. El Papa ha demanat als religiosos que no es quedin en el passat, sinó que reflexionin amb desig de renovació i mirada endavant. "Cal recordar moltes coses, i això ens fa bé, però no s'ha de limitar a una exposició del passat, sinó que cal valorar les fites i els límits, una ocasió privilegiada per a un diàleg sincer que examini les dificultats i els errors en el camí", ha comentat.
Sobre el tema del capítol, el Papa ha destacat una memòria que "evoca les grans gestes d’aquests 800 anys, amb l’alliberament de captius i tot un esperit que ens fa veure una autèntica profecia, amb l’acostament als presos, als exclosos, als oprimits i als pobres, portant-los la Bona Nova de l’evangeli". També ha conclòs que "el profeta sap anar a les perifèries, perquè els impulsors de l'orde van saber quedar-se com a ostatges al costat del marginat i del pobre, tot això un dia i un altre, amb perseverança".
"Memòria i profecia en les perifèries de la llibertat" és el lema del capítol general de l'Orde de Nostra Senyora de la Mercè que s'està fent a Roma del 23 d'abril al 14 de maig. Estan congregats religiosos capitulars de quatre continents que viuen en 22 països. L'orde dels mercedaris, fundada a Espanya pel laic Pere Nolasc el 1218, es dedica entre altres coses a l'atenció i cura dels cristians captius o perseguits que estan en risc de perdre la seva fe. Amb aquesta finalitat, des del segle XIII, l'orde organitzava expedicions per alliberar els cristians detinguts pels extremistes islàmics. Aquests dies, en el capítol, els mercedaris tenen previst elegir el proper mestre general i els col•laboradors generals.
Intencions per al maig
També és notícia que el director internacional de la Xarxa Mundial de Pregària pel Papa, el jesuïta Fréderic Fornos, ha dit igualment aquest dilluns que la intenció universal del Sant Pare per al mes de maig és "que les dones siguin honorades respectades i la seva aportació social, reconeguda amb la seva aportació". El Papa, segons Fréderic Fornos, "reclama una participació de la dona molt més activa dins l’Església, com es va veure quan Francesc es va preguntar quin ha de ser el paper de servei de la dona, que pot assolir una presència que vagi sent cada dia més àmplia i incisiva". Els propers dies es faran públiques aquestes intencions explicades pel mateix Francesc en un vídeo amb la seva veu, com s’està fent els últims mesos de manera continuada.
Finalment destaquem que, segons hem sabut en les últimes hores, milers de persones que han viscut o que viuen al carrer es trobaran, al novembre a Roma, amb el Papa, tot just una setmana abans de la cloenda de l’Any de la Misericòrdia. Francesc els rebrà l’11 de novembre, memòria litúrgica de Sant Martí de Tours, un home que va destacar per obres de caritat com ara la donació d’un mantell a un indigent quan ell encara era pagà i soldat de l’Imperi Romà. El diumenge 13 de novembre, tots els sense sostre presents a Roma participaran en una Missa presidida pel mateix Sant Pare. La trobada està organitzada per l’associació Fratello, que vol transmetre al món el fet que aquestes persones excloses i fràgils poden descobrir que tenen un lloc en el cor de Déu i en el centre de l’Església.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 2 de maig.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció