En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa diu, en una entrevista al diari AVVENIRE, que no proposa "liquidar la doctrina", sinó "servir els pobres"

El Papa assegura, en una entrevista al diari italià Avvenire, que la convocatòria de l’Any de la Misericòrdia, que s’acaba aquest diumenge, no respon a…

18 novembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa assegura, en una entrevista al diari italià Avvenire, que la convocatòria de l’Any de la Misericòrdia, que s’acaba aquest diumenge, no respon a un disseny pensat temps enrere. “No tenia un pla, sinó que simplement em vaig deixar portar per l'Esperit”, afirma Així respon a la periodista Stefania Falasca, del rotatiu catòlic, tot just a les portes del tancament de l'Any Jubilar. Francesc diu que "l'Església és Evangeli, pas un camí d'idees", i que "l’Any Sant és un procés madurat en el temps, des del Concili". El pontífex assegura també que, en camp ecumènic, el camí ve de lluny, amb els passos dels seus predecessors, i conclou que, per tant, “és el camí de l’Església”, no pas el seu personal.
El bisbe de Roma, en aquesta mateixa entrevista que s’ha fet pública aquest divendres, diu que li agrada "pensar que el Déu Omnipotent té una mala memòria perquè, quan et perdona, s'oblida i és feliç amb aquest perdó”. En la mateixa línia, Francesc explica que viure l'experiència del perdó ensenya a canviar la concepció cristiana "del legalisme a la Persona de Déu, que s'ha fet misericòrdia en l'encarnació del Fill". Sobre les objeccions que s’han expressat en relació amb l’exhortació Amoris Laetitia, el Papa comenta que "alguns continuen veient només o blanc o negre, mentre en el flux de la vida s'ha de discernir”. També explica que les crítiques, "si no hi ha un mal esperit, ajuden". En un altre moment, el Sant Pare afirma que "alguns rigorismes neixen del voler amagar en una armadura la pròpia insatisfacció". I aclareix que aquí no hi ha "cap liquidació de la doctrina”, sinó la reafirmació del fet que “servir els pobres és servir Crist".
Sobre recents trobades ecumèniques, en particular la de Suècia en ocasió dels 500 ans de la reforma luterana, el pontífex afirma que no són fruit de l'Any Sant de la Misericòrdia, sinó d'un "recorregut iniciat amb el Concili Vaticà II". Igualment conclou que "en aquest moment la unitat es fa en tres camins: caminar junts amb les obres de caritat, pregar junts i finalment reconèixer la confessió comuna, així com s'expressa en el martiri comú, en l'ecumenisme de la sang". Finalment el Papa condemna el prosselitisme entre cristians, que "és en ell mateix un pecat greu", diu exactament, i es mostra convençut que "el càncer a l'Església és el donar-se glòria un amb l'altre".
Aquesta entrevista es publica a les portes de la clausura de la Porta Santa de l'Any de la Misericòrdia (aquest diumenge amb una Missa a les 10.00 hores al Vaticà) i de la publicació de Misericòrdia et Misera, títol de la carta apostòlica que Francesc ha volgut presentar en el tancament del Jubileu. Es tracta d'un document amb el qual, com està previst, el Papa indicarà a l'Església catòlica els fruits de l'Any Sant Extraordinari de la Misericòrdia i el camí de l'evangelització que cal recórrer els propers anys. El document serà publicat aquest dilluns i presentat a la premsa per Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, el dicasteri organitzador de l'Any Sant.
Valoracions de l'Any de la Misericòrdia
"La conclusió de l'Any Jubilar ens impulsa a agrair al Senyor, seguint les benaurances que ens ensenya Jesús, com ens demana el Papa Francesc". Així s'expressa Marcelo Sánchez Sorondo, canceller de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències, en recordar la importància de les obres de misericòrdia, de la proximitat als més necessitats i de la cura del medi ambient. Sánchez Sorondo també ha dit que Francesc és un papa que desperta grans respostes positives en "la gent, que està entusiasmada amb ell".
Una altra valoració expressada en les últimes hores és la del cardenal Sants Abril i Castelló. El purpurat aragonès, arxiprest de la Basílica Papal de Santa Maria la Major, ha destacat que "ha estat un any de moltes benediccions per a moltíssimes persones" i que la basílica mariana ha estat la segona més visitada de Roma. Abril ha subratllat que "sempre ens acompanya la Mare de Déu, que ens porta cap a Jesús i ens encoratja en el nostre camí". També ha recordat les visites que fa Francesc en tornar dels seus viatges apostòlics, i ha afegit que ja ha estat al temple 43 vegades. Santos Abril ha destacat també la importància de l’acte litúrgic d’aquest diumenge, que és el tancament de la Porta Santa. El purpurat, a més, ha conclòs que "el Papa ens recorda infatigablement que el Senyor mai es cansa de perdonar-nos i ens espera sempre".
Nova reflexió sobre "Déu i els diners"
I en l'homilia de la Missa matinal d'aquest divendres a la Casa Santa Marta, el Papa ha recordat que "la gent no perdona un sacerdot aferrat als diners", i que "el Senyor ens dóna la gràcia de la pobresa cristiana". En aquesta ocasió, han participat en la celebració eucarística els secretaris dels nuncios apostòlics, presents a la Ciutat del Vaticà amb motiu del Jubileu dels col•laboradors de les representacions pontifícies, organitzat per la Secretaria d'Estat. A partir de l'evangeli del dia, que narra el moment en què Jesús fa fora els mercaders del Temple que han transformat la Casa de Déu en una "cau de lladres", Francesc ha reflexionat sobre el fet que "el Senyor ens fa comprendre on és la llavor de l'anticrist, la de l'enemic, que arruïna el seu Regne".
El Sant Pare ha recordat que "el cor aferrat als diners és idòlatra". També ha comentat que Jesús diu que "no és possible servir dos senyors, dos patrons", referint-se a Déu i als diners. En aquesta línia, ha afegit que els diners són "l'Anticrist".
En un altre moment de la predicació, el Papa ha explicat que "el poble de Déu té una gran intuïció, per perdonar i per condemnar, però allò que no pot excusar és precisament l'afecció als diners, quan veu el sacerdot enganxat als diners".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 18 de novembre.

Més actualitat

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció