El Papa exalta la no violència com un valor universal comú a totes les sensibilitats humanes. Aquesta és l’essència del missatge que Francesc adreça al món de cara a la 50a Jornada Mundial de la Pau que se celebrarà, com cada any, el proper 1 de gener. L’escrit ofereix la denúncia davant el tràfic de persones, la guerra, l’abús contra les dones i els nens i moltes altres perversions, alhora que proposa una "no violència activa" en les situacions personals de cada dia. "La no violència: un estil de política per a la pau" és el títol del document, que s’ha presentat aquest dilluns al matí a la Sala de Premsa del Vaticà. El Sant Pare expressa el seu desig de “pau a tots els homes, dones, nens i nenes”, alhora que diu que prega “perquè la imatge i semblança de Déu en cada persona ens permeti reconèixer-nos els uns als altres com a dons sagrats dotats d'una immensa dignitat". En aquesta línia, subratlla la necessitat de respectar la dignitat més profunda de les persones "especialment en situacions de conflicte", amb la invitació a fer "de la no violència activa el nostre estil de vida".
En el missatge, el bisbe de Roma reflexiona sobre "la no violència com un estil de política per a la pau", i expressa el seu desig que aquest gran valor "es transformi, des del nivell local i quotidià fins a l'ordre mundial, en l'estil característic de les nostres decisions, de les nostres relacions, de les nostres accions i de la política en totes les seves formes". El Sant Pare constata un cop més l'existència "d’un món fragmentat", i reitera, amb tot, que avui "estem davant d'una terrible guerra mundial a trossos" provocada "per la violència en diferents maneres i nivells: guerres, terrorisme, criminalitat i atacs armats impredictibles; abusos contra els emigrants i les víctimes del tràfic de persones i devastació del medi ambient".
La reflexió del Papa reflexiona també sobre la vida de Jesús, recordant que també ell va viure en "temps de violència" i va ensenyar que el veritable camp de batalla, en el qual s'enfronten la violència i la pau, és el cor humà. També recorda que aquest missatge va ser predicar "incansablement l'amor incondicional del Déu que acull i perdona i va ensenyar als seus deixebles a estimar els enemics". Francesc conclou que "ser avui veritables deixebles de Jesús vol dir també acceptar la seva proposta de no violència". Finalment el pontífex avisa que "la força de les armes és enganyosa", i recorda la lluita contra la no violència que va practicar Santa Teresa de Calcuta, cosa que evidencia que, "mentre els traficants d'armes fan la seva feina, hi ha pobres constructors de pau que donen la vida només per ajudar una persona".
El pontífex, en altres fragments parla del compromís de l'Església en el desenvolupament d'estratègies per a la promoció de la pau en molts països, pràctica "que no és patrimoni exclusiu de l'Església catòlica", segons aclareix, sinó que "és propi de moltes tradicions religioses". I reafirma amb força, un cop més, que "no hi ha cap religió que sigui terrorista". El Papa es refereix després a l'arrel domèstica d'una política no violenta, en la família, i invita a recórrer el camí de la no violència en el mateix àmbit familiar, que qualifica de "lloc on s'aprèn el diàleg i el respecte". D’aquests comentaris, sorgeix igualment una crida a favor del desarmament, la prohibició de les armes nuclears, de les quals comenta que "no poden servir aquest tipus d'ètica".
Silvano Maria Tomasi, del Pontifici Consell Justícia i Pau, ha destacat, en la presentació del document, la importància de fer arrelar en els pobles una cultura de la no violència, un valor que "s'està convertint en el camí mestre sobre el qual es pot construir el futur". En aquesta línia, ha afegit que "no violència no vol dir resignació o indiferència, sinó compromís constructiu dels deixebles de Jesús a l'hora d'actuar amb la idea que els estats, les relacions de família i la convivència enter les persones es basin en la comprensió i el diàleg, i que les diferències es resolguin de manera serena i raonable". Es tracta, segons Tomasi, de fer "que el món en què vivim no vegi mai més la violència de la qual, malauradament, encara som en part testimonis".
En el missatge per a l'1 de gener, el pontífex anima a "construir la pau mitjançant la no violència activa", a través de "l’aportació competent de tants cristians en l'elaboració de normatives a tots els nivells" i la invitació als líders polítics i religiosos a "aplicar les benaurances en l'acompliment de les seves pròpies responsabilitats".
Missa a la basílica vaticana per la Mare de Déu de Guadalupe
També és notícia la celebració eucarística que el pontífex ha presidit aquest dilluns a la tarda a la basílica vaticana, amb motiu de la celebració de la festa de la Mare de Déu de Guadalupe. El Sant Pare ha proposat les paraules d'Elisabet a Maria, quan li diu “Feliç tu, que has cregut”. Després de recordar que “Déu ens visita des de les entranyes d’una dona”, ha destacat que ell “és capaç també de mobilitzar les nostres entranyes” fins al punt de convertir la nostra vida “en lloança i benedicció”.
El pontífex ha reviscut també allò que va passar l’any 1531, quan l’indi Sant Joan Diego va quedar fascinat per la presència de Maria. En un altre moment, Francesc ha recordat que "en el món actual les societats viuen marcades per la divisió i la fragmentació". Amb més de 600 sacerdots concelebrants per a aquesta Missa, que promou sobretot la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina, el Sant Pare ha invocat la Mare de Déu, patrona d’Amèrica sota l’advocació de Guadalupe, per demanar la pau al món i el final de les persecucions i els abusos.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 12 de desembre.
Més actualitat
POLÍTICA
Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras"
L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”
12 desembre 2024
Redacció, 
POLÍTICA
“La comissió de la veritat que proposa Oriol Junqueras és una falta de respecte per a ERC”
La candidata de Nova Esquerra Nacional a secretària general d’ERC, Alba Camps, ho ha dit a 'El Matí a Ràdio Estel' on també ha afirmat que la segona volta “està sent dura”
10 desembre 2024
Redacció,