En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa diu que Quaresma és "èxode de l'esclavitud a la llibertat"

El Papa ha presidit, aquest dimecres a la Basílica vaticana, una celebració eucarística amb motiu de l’inici de la Quaresma. En aquest dimecres de cendra,…

17 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix

El Papa ha presidit, aquest dimecres a la Basílica vaticana, una celebració eucarística amb motiu de l’inici de la Quaresma. En aquest dimecres de cendra, Francesc ha compartit la seva crida perquè tots "tornem al Pare, al Fill i a l'Esperit Sant". El pontífex, en aquesta cerimònia en què s’ha imposat la cendra amb totes les precaucions sanitàries, ha indicat que el viatge d'aquest temps fort és un "èxode de l'esclavitud a la llibertat". En aquesta línia, ha recordat que la paràbola del fill pròdig és la principal referència que guia l'inici del camí perquè, observant aquest fill que se’n va i torna, "comprenem que, també per a nosaltres, aquests 40 dies són per tornar al Pare". El Sant Pare ha assegurat que així veiem que és "el perdó del Pare" el que "torna a posar-nos drets", i ha afegit que el primer pas del nostre retorn és "el perdó de Déu, la confessió". A més, ha recordat que aquest temps de conversió  és un abaixament humil en el nostre interior i cap als altres.

En un altre moment, el bisbe de Roma ha destacat que la cendra sobre el cap "ens recorda" que som pols i que tornarem a la pols.  Ha aclarit, però, que el qui ens dona la vida, l'Esperit Sant, "és el foc que fa ressorgir les nostres cendres", i ha invitat tothom a "redescobrir el foc de la lloança, que fa cremar les cendres de la lamentació i la resignació". El Papa també ha recordat que "no estem sols, perquè el nostre viatge a Déu és possible només perquè abans es va produir la seva anada cap a nosaltres". En aquesta línia, ha afegit que el nostre viatge consisteix "a deixar-nos agafat de la mà, en un camí d'humilitat". Francesc ha explicat també que, "aquest dimecres, abaixem el cap per rebre la cendra" i que, "quan acabi la Quaresma, ens inclinarem encara més per rentar els peus de els germans". Finalment el pontífex ha assegurat que, "per no perdre la direcció en aquest camí, ens hem de posar davant de la creu de Jesús, que és la càtedra silenciosa de Déu on veiem que Déu no ens assenyala amb el dit, sinó que obre els seus braços de bat a bat".

Nota de la Congregació per al Culte Diví de cara a la Setmana Santa
D'altra banda, aquest mateix dimecres de cendra, s'ha fet pública una nota de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, signada  pel cardenal Robert Sarah i l'arquebisbe Arthur Roche, i que ha estat enviada als bisbes i a les conferències episcopals. Es comenten i es recorden diverses disposicions sobre les celebracions de la Setmana Santa d'aquest 2021. Aquest escrit, a partir del fet que el món està afrontant encara el drama de la pandèmia amb les seves conseqüències i canvis, fins i tot en la forma de celebrar la litúrgia, el bisbe està cridat, com a "moderador de la vida litúrgica en la seva Església", a "prendre decisions prudents perquè les celebracions litúrgiques es desenvolupin amb fruits per al Poble de Déu i per al bé de les ànimes que li han estat confiades, tenint en compte la protecció de la salut i d'acord amb les autoritats responsables del bé comú".
En sintonia amb el Decret emès per aquest mateix dicasteri per mandat del Sant Pare el 25 de març de l'any passat, la Santa Seu anima ara, els fidels que no podran anar físicament a la seva església, "a seguir les celebracions diocesanes com a signe d'unitat". Igualment es demana que es pari "atenció a alguns moments i gestos particulars, respectant les exigències sanitàries", i que la Missa Crismal se celebri, si cal, "un altre dia més adequat" en què "hi participi una representació significativa de pastors, ministres i fidels". Per a les celebracions del Diumenge de Rams, del Dijous Sant, del Divendres Sant i de la Vetlla Pasqual, s'apliquen les mateixes indicacions de l'any passat. Finalment, "s'anima a preparar subsidis adequats per a la pregària en família i personal, com també a potenciar algunes parts de la Litúrgia de les Hores".

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció