En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa dóna un plus de pervivència a l’Any de la Misericòrdia

El Papa dóna un plus de pervivència a l’Any de la Misericòrdia, clausurat formalment diumenge. En la carta apostòlica presentada aquest dilluns un cop acabat…

21 novembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa dóna un plus de pervivència a l’Any de la Misericòrdia, clausurat formalment diumenge. En la carta apostòlica presentada aquest dilluns un cop acabat el Jubileu, Francesc anuncia que es manté la facultat donada a tots els sacerdots per concedir el perdó a un pecat greu com és l’avortament, alhora que allarga l’encàrrec donat als missioners de la Misericòrdia. Misericordia et misera, les dues paraules que sant Agustí fa servir per comentar la trobada entre Jesús i la dona adúltera, són les triades pel Papa per donar nom al document conclusiu de l'Any Jubilar Extraordinari de la Misericòrdia. La carta apostòlica, presentada al Vaticà, demana que la misericòrdia "no sigui un parèntesi en la vida de l'Església". El Sant Pare demana "iniciatives creatives" i recorda que "és el moment de deixar pas a la fantasia de la misericòrdia". A més, dóna indicacions precises sobre com concretar aquesta misericòrdia.
Després d’agrair la tasca dels "missioners de la misericòrdia", sacerdots que durant aquest any han pogut perdonar pecats reservats a la seu apostòlica, el Sant Pare indica que aquest ministeri extraordinari no s’acabarà amb la clausura de la Porta Santa. Així, estableix que "es prolongui encara, fins a nova disposició, com a signe concret que la gràcia del Jubileu segueix sent viva i eficaç, al llarg i ample del món". D'altra banda, "perquè no s’interposi cap obstacle entre la petició de reconciliació i el perdó de Déu", d'ara endavant Francesc concedeix a tots els sacerdots, en raó del seu ministeri, "la facultat d'absoldre als qui hagin comès el pecat d'avortament".
En un altre fragment del document, el bisbe de Roma es refereix al fet que, en l'Any del Jubileu, havia concedit als fidels que van a les esglésies on celebren els sacerdots de la Fraternitat Sant Pius X, els lefebvrians, que no accepta el Concili Vaticà II, la possibilitat de rebre de manera vàlida i també lícita l'absolució sacramental dels seus pecats. A la carta, "pel bé pastoral d'aquests fidels", i "confiant en la bona voluntat dels seus sacerdots", perquè es pugui recuperar amb l'ajuda de Déu la plena comunió amb l'Església Catòlica, estableix que aquesta facultat "s'estengui més enllà del període jubilar, fins a nova disposició, de manera que a ningú li manqui el signe sacramental de la reconciliació a través del perdó de l'Església".
A més, el Sant Pare disposa que cada comunitat, en un diumenge de l'Any litúrgic, "renovi el seu compromís a favor de la difusió, coneixement i aprofundiment de la Sagrada Escriptura". Serà amb un diumenge –segons precisa- dedicat completament a la Paraula de Déu per comprendre la inesgotable riquesa que prové d'aquest diàleg constant de Déu amb el seu poble. Finalment, el Papa fixa en el XXXIII diumenge durant l’any, el penúltim de l’Any Litúrgic, la celebració de Jornada Mundial dels Pobres.
Rino Fisichella explica i interpreta
D'altra banda, hem sabut aquest dilluns que més de 950 milions de persones han travessat, arreu del món, la Porta Santa de la Misericòrdia, entre Roma i totes les diòcesis del planeta. Ha donat aquesta i altres dades sobre l’Any Jubilar Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització. En la presentació de la carta Misericordia et Misera a la Sala de Premsa del Vaticà, Fisichella ha aclarit que el pontífex "ratifica i reforça la gravetat de pecats com ara l’avortament, tot i que recorda que tots els mals comesos poden ser perdonats". En un altre moment, Rino Fisichella ha explicat que "l’augment de la confessió, d'un 30 per cent en moltes zones del món", és un bon argument perquè el Sant Pare allargui l’encàrrec donat als missioners de la Misericòrdia. El president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització ha comentat també que el pontífex, amb aquesta carta, "aprofundeix en la misericòrdia com una dimensió essencial en la fe i el testimoni cristià".
Fisichella ha subratllat, en la mateixa línia, que "l'estímul per rellegir les tradicionals obres de misericòrdia corporals i espirituals, a la llum de les noves pobreses del món actual, són una invitació concreta perquè les comunitats cristianes i tots els creients donin espai a la fantasia de la misericòrdia, per fer créixer una cultura basada en el redescobriment de l'encontre amb els altres, en què ningú no miri l'altre amb indiferència ni giri la mirada quan veu el sofriment dels germans". Fisichella ha dit, finalment, que el desig del Papa, amb aquest Any Sant, "ha estat donar plenitud, davant els creients, a l’esperiència de la misericòrdia, perquè tots es converteixin alhora en instruments d’aquesta misericòrdia".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 21 de novembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

ANY DE LA MISERICÒRDIA
 
LA VANGUARDIA: El Papa tanca la porta de la Basílica de Sant Pere
 
ABC: Francesc diu que l'Església resplendeix quan és acollidora, lliure, fidel, pobra i missionera

LA RAZÓN: Francesc: "No tanquem mai la porta de la reconciliació!"
 
LA NACIÓN: Francesc ha tancat la Porta Santa del Jubileu
 
TVE (vídeo): El Papa Francesc clausura el Jubileu de la Misericòrdia
 
UNIVISIÓN: Francesc ha clausurat l'Any Extraordinari de la Misericòrdia
 
CLARÍN: El Papa tanca la Porta Santa de Sant Pere 

Més actualitat

SOCIETAT

L'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó de Badalona era "indetectable"

Els bombers treballen en l'edifici sinistrat del carrer Canigó de Badalona el 7 de febrer de 2024 | Arxiu ACN

Així ho indica el cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Jordi Marrot, en declaracions a Ràdio Estel arran d'una primera anàlisi visual

26 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció