En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

El Papa es reunirà divendres vinent amb el patriarca de Moscou, amb qui parlarà i signarà una declaració conjunta

El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha anunciat aquest divendres que el Papa Francesc es trobarà amb el patriarca ortodox de Moscou i Rússia, Kirill,…

5 febrer 2016

Redacció

Comparteix
El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha anunciat aquest divendres que el Papa Francesc es trobarà amb el patriarca ortodox de Moscou i Rússia, Kirill, divendres vinent 12 de febrer a l’aeroport de l’Havana, a Cuba, en una escala que el Sant Pare farà abans d’arribar a Mèxic. Lombardi ha destacat que la notícia té una "dimensió histórica dins el diàleg ecumènic" entre l’Església católica i l’ortodoxa. El bisbe de Roma i el patriarca demanen als creients que preguin “pels bons fruits de l’històrica reunió”. La trobada, que serà a partir de les 21.00 (hora catalana, 20.00 GMT), inclourà "una conversa personal i la signatura d’una declaració comuna dels dos primats", i estava preparada des de feia temps, segons el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu. Les Esglésies cristianes de Roma i Moscou han assegurat que és un signe d’esperança. Després de la trobada, estan programats dos breus discursos espontanis que, segons el portaveu vaticà, seran paraules expressades des del sentiment dels dos patriarques.
El portaveu del Vaticà també ha explicat que aquesta trobada ha obligat a alterar el pla de viatge del pontífex, que "sortirà de Roma en avió a les 7.45 h. del mateix divendres 12".  El text de la declaració conjunta "es farà públic tot just en el moment que se signi". Després dels dos breus discursos, es farà una presentació de les dues delegacions que acompanyen el Papa Francesc i el patriarca. Tots dos, amb el president cubà Raúl Castro, faran una salutació pública, moment que donarà pas a l’acompanyament que el mandatari farà al pontífex. Federico Lombardi ha aclarit també que aquest encontre, amb l’entrevista i la signatura de la declaració, és una fita que “no és improvisada, sinó preparada i buscada des de fa molt de temps”. Recordem que Joan Pau II, des de l’inici del seu pontificat l'amy 1978, ja havia manifestat el seu desig de reunir-se amb el patriarca de Moscou i fins i tot de visitar Rússia, aleshores integrada en l’antiga Unió Soviètica.
El director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu ha destacat que el fet que aquest encontre es faci a Cuba ha estat afavorit per la coincidència de la visita del Patriarca Kirill de Moscou a l’illa amb l’inici del viatge apostòlic de Francesc a terres americanes. En aquesta línia, ha assegurat que el de divendres vinent serà un moment històric fruit d’unes relacions ecumèniques, entre catòlics i ortodoxos, que han millorat i que són cada vegada més intenses i més esperançadores. D’altra banda, la celebració al juny d’un Concili Panortodox és una qüestió que afecta el diàleg entre els representants de les dues confessions cristianes. El patriarca Bartomeu de Constantinoble, "que ha estat informat prèviament d’aquesta trobada, s’ha mostrat molt satisfet i ha fet seu el desig comparti d’avançar en el diàleg ecumènic", segons ha informat igualment Federico Lombardi. El director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu ha destacat, finalment, que algunes qüestions polítiques o de conflictes, sobretot el d’Ucraïna, que havien format part de les condicions que posaven els patriarcats ortodoxos per a un acostament, no han d’afectar el diàleg actual entre les Esglésies catòlica i ortodoxa.
"L'estil de Déu no és l'estil de l'home", diu Francesc a Santa Marta
D'altra banda, en l'homilia de la missa matinal d'aquest divendres a la capella de la Casa Santa Marta, Francesc ha dit que "l'estil de Déu no és l'estil de l'home", perquè "Déu venç" amb la humilitat, com ho demostra el testimoni de Joan Baptista, que va preparar el camí a Crist per fer després un pas al costat. El Sant Pare ha definit el precursor com "l'home més gran nascut de dona, el Sant més gran", com diu la fórmula de la seva canonització. També ha recordat que Joan Baptista "acaba a la presó, degollat, en una última frase sembla també de resignació".
En un context vinculat a l'Any de la Misericòrdia, Francesc ha destacat la importància de "ser humils fins al final", com Joan Baptista. El Papa ha fet també una crida als creients perquè "demanin al Senyor la gràcia de la humilitat que tenia Joan, en lloc d'adjudicar-nos mèrits o glòries d'altres".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 5 de febrer.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció