En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa expressa el seu desig que "el periodisme sigui accelerador de reconciliació i un instrument a favor de la cultura de l'encontre"

"Estimar la veritat, viure amb professionalitat i respectar la dignitat humana". Sobre aquests tres elements bàsics, s’ha centrat una reflexió que el Papa ha compartit…

22 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
"Estimar la veritat, viure amb professionalitat i respectar la dignitat humana". Sobre aquests tres elements bàsics, s’ha centrat una reflexió que el Papa ha compartit aquest dijousamb els 400 periodistes del Consell italià Nacional de l'Orde dels Periodistes, rebuts en audiència a la Sala Clementina del Vaticà. El pontífex ha fet una crida als comunicadors perquè visquin en la veritat. Els ha dit que "estimar la veritat no només vol dir afirmar-la, sinó viure-la i testimoniar-la amb el propi treball". Francesc ha afegit, en la mateixa línia, que "la qüestió no és ser o no ser creient, sinó honest amb un mateix i amb els altres".
El bisbe de Roma ha assegurat que, tot i que els temps canvien i canvia també la manera de fer periodisme, "els periodistes són sempre, quan tenen professionalitat, element fonamental per a la vitalitat d'una societat lliure i pluralista". També ha recordat que la Santa Seu, davant aquests canvis en els mitjans de comunicació, "està vivint un procés de renovació del sistema comunicatiu". En un altre moment de la reflexió, el Papa ha situat la feina dels periodistes en un servei generós a tota la societat. "D'aquí sorgeix la necessitat de no sotmetre la pròpia professió a la lògica dels interessos d'una part, ja siguin econòmics o polítics", ha recordat. Igualment el Sant Pare ha assegurat que "és una obligació del periodisme, fins i tot la seva vocació mitjançant l'actitud de buscar la veritat, fer créixer la dimensió social de l'home i afavorir la construcció d'una veritable ciutadania".
Francesc ha identificat la missió del comunicador amb el respecte a la dignitat humana perquè, al darrere d'un simple relat, "hi ha sempre la vida de les persones”. El pontífex ha recordat també que "un article es publica avui i demà serà substituït per un altre, però la vida d'una persona injustament difamada pot ser destruïda per a sempre". I ha comentat, a més, que "la crítica cretament és legítima, fins i tot necessària, com la denúncia del mal, però sempre s'ha de fer respectant l'altre, la seva vida i els seus afectes". En un altre moment, ha destacat que "el periodisme no es pot convertir en una arma de destrucció de persones i, a sobre, de pobles, com tampoc ha d'alimentar la por davant canvis o fenòmens com ara les migracions forçades per la guerra o per la fam".
Finalment, el Sant Pare ha expressat el seu  desig que cada vegada "el periodisme sigui un instrument de construcció, un factor de bé comú, un accelerador de processos de reconciliació que sàpiga rebutjar la temptació de fomentar l'enfrontament, amb un llenguatge que bufi sobre el foc de les divisions, i que més aviat afavoreixi la cultura de l'encontre". En el seu discurs, Francesc ha destacat la "tasca rellevant i de gran responsabilitat que realitza el periodista en la societat", ja que d'alguna manera, segons ha dit, "escriu el primer esborrany de la història, a través de la construcció de l'agenda de les notícies i introduint a les persones en la interpretació dels esdeveniments".
La vanitat, tema de l'homilia a la Missa de Santa Marta
D'altra banda, en l'homilia de l'Eucaristia matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare ha destacat que "la vanitat és emmascarar la pròpia vida i posa malalta l'ànima, perquè emmascara la pròpia vida per aparentar, per fingir”. En comentar l’evangeli del dia, que presenta el rei Herodes inquiet perquè se sent amenaçat per Jesús després d'haver assassinat Joan Baptista, el pontífex ha comentat que "aquesta gent que ha fet un mal tan gran i té la consciència bruta i no pot viure en pau, perquè viu amb una irritació contínua, en una urticària que no el deixa en pau, és exemple d'un mal que té sempre la mateixa arrel en la cobdícia, la vanitat i l'orgull".
També a partir de la primera lectura del dia, el Papa ha recordat que "la vanitat no ens dóna una veritable guany, perquè és com una osteoporosi de l'ànima, amb els ossos que semblen bons des de fora però, a dins, estan molt deteriorats". Finalment, ha alertat davant les persones que "van a Missa tots els diumenges, posen donatius a l'Església, i això és el que es veu, però després tenen la corrupció a dintre". També ha assegurat que "hi ha gent santa que fa això" per concloure que l'interior és el que marca la diferència.
Vetlla en la festa de Sant Pius de Pietrelcina i nou document de la Santa Seu
Finalment destaquem que s'ha fet aquest dijous una vetlla de pregària amb el Pare Pius, en ocasió del Jubileu extraordinari de la Misericòrdia i en concomitància amb el primer centenari de l'arribada del sant a San Giovanni Rotondo. És la primera vegada que la relíquia del seu cos ha estat portada en processó fins l'atri de l'església que porta el seu nom, poc abans de donar inici a aquesta vetlla, que ha tingut la litúrgia d'acollida, el rés de les vespres, la adoració eucarística vocacional, la litúrgia penitencial, la pregària del Rosari i la solemne Eucaristia presidida pel pare Carlo Calloni, postulador general de l'Orde dels Frares Menors Caputxins. La festa s'ha acabat amb la lectura del testimoni escrit per Pellegrino Funicelli sobre el trànsit de Pius de Pietrelcina d'aquesta terra cap al cel.
I finalment destaquem que s'ha publicat aquest dijous l'Estatut de la Secretaria per a la Comunicació, instituïda pel Papa amb el Motu Proprio L'actual context comunicatiu, al juny de 2015 en el marc de la reforma de la Cúria Romana. El nou dicasteri vaticà, segons diu el preàmbul, respon "a l'actual context comunicatiu, caracteritzat per la presència i el desenvolupament dels mitjans digitals, pels factors de la convergència i la interactivitat". Això comporta una "reorganització" dels organismes vaticans i de les entitats vinculades a la Santa Seu, de cara "a una integració i gestió unitària". L'estatut, que té caràcter experimental, s'ha elaborat per als propers tres anys.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 22 de setembre.

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció