En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

El Papa fa una crida universal a "obrir el cor i despertar l'atenció als altres", perquè és "el camí per conquerir la pau"

El Papa ha desitjat pau al món, aquest divendres, coincidint amb el primer dia de l'any 2016. En el seu missatge coincidint amb la Jornada…

1 gener 2016

Redacció

Comparteix

El Papa ha desitjat pau al món, aquest divendres, coincidint amb el primer dia de l'any 2016. En el seu missatge coincidint amb la Jornada Mundial de la Pau, centrat en la importància de derrotar la globalització de la indiferència, Francesc ha fet una crida a tots els homes i deones del món perque "es deixin regenerar per la misericòrdia". Aquest 1 de gener ha estat especialment intens per al Sant Pare, amb una Eucaristia al matí al Vaticà i una altra a la tarda, a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma, on ha obert la Porta Santa de l'Any de la Misericòrdia. Entre una celebració i l'altra, el pontífex ha ofert un missatge al món i ha resat l'Àngelus a la mateixa Plaça de Sant Pere.

A la tarda, el Papa ha invocat la Mare de Déu, Mare de la Misericòrdia, després d'obrir la Porta Santa a la Basílica romana de Santa Maria la Major, una de les quatre basíliques majors. En la seva homilia, Francesc ha destacat que aquesta Porta Santa és "una porta de la Misericòrdia" perquè "qui travessa aquest llindar està cridat a submergir-se en l'amor misericordiós del Pare, amb plena confiança i sense cap por; i pot recomençar des d'aquesta Basílica amb la certesa que tindrà al seu costat la companyia de Maria". També ha explicat que la Mare del Fill de Déu es fa "pelegrina amb nosaltres per no deixar-nos mai sols en el camí de la nostra vida, sobretot en els moments d'incertesa i de dolor".

A més, el bisbe de Roma ha destacat que Maria és Mare de Déu que perdona, "que dóna el perdó, motiu pel qual podem dir que és Mare del perdó". La paraula «perdó», que és "poc compresa per la mentalitat mundana, indica el fruit propi i original de la fe cristiana". En la mateixa línia, el Papa ha recordat que "el qui no sap perdonar no ha conegut encara la plenitud de l'amor, i només qui estima de veritat és capaç d'arribar a perdonar, oblidant l'ofensa rebuda". Dins el seu recorregut espiritual, ha explicat que, "per a nosaltres, Maria es converteix en una icona de com l'Església ha d'estendre el perdó als qui el demanen".

Entre les virtuts destacades per Francesc aquest divendres a la tarda, també destaca "l'esperança, do de Crist juntament amb la gràcia i la voluntat de servir". Finalment, ha comentat que "el regal que Maria ens fa, en donar-nos Jesucrist ,és el del perdó que renova la vida, que li permet complir de nou la voluntat de Déu, i que l'omple d'autèntica felicitat". Igualment el Papa ha destacat que "la força del perdó és l'autèntic antídot contra la tristesa provocada per la rancúnia i per la venjança". Ha conclòs que "el perdó ens obre a l'alegria i a la serenor, perquè allibera l'ànima dels pensaments de mort, mentre la rancúnia i la venjança pertorben la ment i estripen el cor traient-li el repòs i la pau".

En acabar la celebració a Santa Maria la Major, el bisbe de Roma ha invitat tothom a travessar aquesta Porta Santa de la Misericòrdia "amb la certesa que la Mare de Déu ens acompanya i intercedeix per nosaltres". I la invitació final ha estat novament per desitjar un bon any: "Deixem-nos acompanyar per Maria per redescobrir la bellesa de la trobada amb el seu Fill Jesús! Obrim de bat a bat el nostre cor a l'alegria del perdó, conscients de veure restituïda l'esperança certa, per fer de la nostra existència quotidiana un humil instrument de l'amor de Déu!".

"Pau conreada i conquerida per nosaltres"

Abans de l'Àngelus i davant de milers de pelegrins, Francesc ha desitjat a tothom un feliç any i ha demanat a Déu que ens concedeixi la pau, coincidint també amb la Jornada Mundial de la Pau. "Que el Senyor posi la seva mirada sobre vosaltres i que puguin alegrar, sabent que cada dia el seu rostre misericordiós, més brillant que el sol, resplendeix sobre vosaltres i 'no s'amaga mai!", ha dit el Papa. En la mateixa línia, ha recordat ellema de la commemoració aquest any, "venç la indiferència i conquereix la pau", i ha afegit que "la pau, que Déu Pare desitja sembrar al món, ha de ser conreada per nosaltres i, a més, també conquerida". El Sant Pare ha afegit que viure això comporta "una veritable lluita, una lluita espiritual que té lloc en el nostre cor".

En relació amb la pau i la misericòrdia, el Papa ha fet una invitació general a "obrir el cor, despertant l'atenció cap al proïsme," i ha conclòs que "aquest és el camí per a la conquesta de la pau". A partir d'aquesta idea, el bisbe de Roma ha invocat la Reina de la Pau, la Mare de Déu, de qui aquest divendres s'ha celebrat la seva solemnitat, 8 dies després de Nadal. "Les esperances i les preocupacions, la gratuïtat i els problemes: tot allò que succeïa a la vida es transformava, dins el cor de Maria, en pregaria i diàleg amb Déu. Heus aquí el secret de la Mare de Déu. I ella fa així també amb nosaltres: guarda les alegries i deslliga els nusos de la nostra vida, portant-los al Senyor", ha explicat el pontífex.

Agraïment i reconeixement a les iniciatives per la pau

En un altre moment de la seva intervenció al migdia, el Sant Pare ha expressat un sincer "reconeixement per a les múltiples iniciatives de pregària i d'acció per la pau organitzades arreu del món en ocasió de la Jornada Mundial de la Pau". Després de la pregària de l'Àngelus, el Papa ha recordat la marxa que s'ha organitzat Molfetta, promoguda per la Conferència Episcopal Italiana, Caritas, Pax Christi i l'Acció Catòlica, així com la manifestació "Pau arreu de la terra" promoguda a Roma i en moltes altres ciutats del món, entre elles Barcelona, per la Comunitat de Sant Egidi. "Us animo a portar endavant el vostre compromís a favor de la reconciliació i de la concòrdia", ha assegurat.

A més, Francesc ha saludat les famílies del Moviment de l'Amor Familiar, que han vetllat a la Plaça de Sant Pere en una iniciativa de pregària per la pau i la unitat en les famílies del món. Igualment el Papa ha dedicat un pensament especial als "Cantants de l'Estrella" (Sternsinger), nens i joves que, a Alemanya i Àustria, porten a les cases la benedicció de Jesús. En acabar, el pontífex ha desitjat a tothom "un any de pau en la gràcia del Senyor, ric de misericòrdia i amb la protecció maternal de Maria, la Santa Mare de Déu".

Més actualitat

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció