En directe

El rosari

PAPA FRANCESC

El Papa Francesc situa pau, amor i misericòrdia en el centre del seu missatge a Cuba i al món

Pau, amor i misericòrdia. Amb aquests tres grans eixos, el Papa s’ha adreçat en les últimes hores als cubans i a tot el món, coincidint…

21 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Pau, amor i misericòrdia. Amb aquests tres grans eixos, el Papa s’ha adreçat en les últimes hores als cubans i a tot el món, coincidint amb l’inici del que és el seu desè viatge apostòlic. Als joves, per exemple, els ha dit que somiïn i que no es tanquin perquè, d’aquesta manera, donaran més esperança, aquest gran valor que ara necessitem més que mai. Francesc, després d’acomiadar-se de la cúria a la nunciatura de l’Havana, s’ha traslladat aquest dilluns a Holguín, on ha presidit una Missa a la plaça de la Revolució d’aquesta ciutat, la tercera de Cuba en nombre d’habitants, coincidint amb la festa litúrgica de Sant Mateu evangelista. Després, ha beneït la ciutat des de la Loma de la Cruz, un turó situat al nord. Al vespre, hora catalana, el Papa s’ha traslladat a Santiago de Cuba, on ha celebrat un encontre amb els bisbes cubans al seminari de San Basilio, a la mateixa ciutat. Ja a la nit, ha presidit una pregària amb els bisbes a la basílica menor del santuari de la Verge de la Caridad del Cobre.
"Somieu i no us tanqueu en petits convents ideològics o religiosos i vagin a la trobada del descartat". Amb aquestes paraules d’encoratjament, el Papa va saludar diumenge els Joves cubans congregats al Centre Cultural P. Félix Varela de l'Havana. En les seves salutacions, deixant de banda els papers que portava, el Sant Pare va manifestar la seva alegria de reunir-se amb els joves en un lloc "tan significatiu per a la història de Cuba". Responent a la pregunta realitzada d’un jove cubà sobre l'esperança en aquesta època de la història, va dir que "cal tenir la capacitat de somiar, de tenir objectivitat en la vida i lluitar per aquests somnis". Davant el desafiament que la vida presenta als joves, el bisbe de Roma va proposar als joves ser la "dolça esperança del futur", motiu pel qual, segons el pontífex, "cal sortir a dialogar amb els qui pensen de manera diferent, sense caure en individualismes, obrint el cor i la ment per parlar del que tenim en comú".
Finalment, després de recordar que el món empitjora per la guerra, el successor de Pere va animar els joves a construir la cultura de la trobada a Cuba, seguint un procés clar de discerniment i sent solidaris amb els altres. Va afegir, com a argument, que l'esperança és fecunda i dóna vida, congrega i crea comunió. El mateix diumenge i després d'acabar la Missa a la Plaça de la Revolució, Francesc es va reunir a l'Havana amb l'expresident cubà Fidel Castro. El director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, h a explicat que l trobada, que va durar al voltant de mitja hora, es va dur a terme a la residència de l'ancià líder de la revolució cubana, en un clima cordial i informal. També van ser-hi presents l'esposa de Fidel Castro i altres membres de la família. El Papa va estar acompanyat pel nunci apostòlic a Cuba, Giorgio Lingua. El Sant Pare va donar a Fidel alguns llibres d'Alessandro Pronzato sobre l'humorisme i la fe, una còpia de l'encíclica Laudato Sí i de l'exhortació apostòlica Evangelii gaudium, a més d'alguns discos que contenen reflexions del jesuïta Armando Llorente, mort el 2010 , que va ser professor de l'exmandatari.
Fidel Castro va donar al Papa una còpia del llibre Fidel i la Religió de Frei Betto (1997) amb una dedicatòria: "Per al Papa Francisco amb motiu de la seva visita a Cuba, amb l'admiració i el respecte del poble cubà". El expresident va fer algunes preguntes a Francesc, en particular sobre la defensa del medi ambient i de la situació actual al món. El líder de la revolució cubana ja s'havia reunit amb el Papa Joan Pau II al Vaticà el 1996 i el 1998, com també amb Benet XVI a l'Havana el 2012.
A la tarda també de diumenge, el Papa es va reunir també amb el president Raúl Castro al Palau Presidencial a l'Havana. L'entrevista va durar uns 50 minuts. Al final, va tenir lloc un intercanvi de regals. Francesc va regalar al líder cubà un mosaic de la Verge de la Caridad del Cobre. L'obra va ser realitzada a l'Estudi del Mosaic de la Fàbrica de Sant Pere. El president Castro va regalar al Papa un gran crucifix de fusta, realitzat amb les restes de les embarcacions de naufragis dels cubans que buscaven una vida millor.
"Església pobra al servei dels últims"
"Déu vol una Església pobra, que es posi al servei dels últims", va dir el Papa Francesc en la seva homilia en la celebració de les vespres d'aquest XXV diumenge durant l'any a la Catedral de l'Havana. Deixant de banda el discurs que tenia preparat, el Sant Pare es va adreçar als sacerdots, religiosos, religioses i seminaristes presents en la celebració litúrgica, des del cor. Prenent com a inspiració les paraules del Cardenal Jaime Lucas Ortega, arquebisbe de Sant Cristòfol de l'Havana i del testimoni de la religiosa Yaileny Ponce de les Filles de la Caritat, el Pontífex va afirmar que la pobresa és un terme incòmode per a la mentalitat mundana que busca la satisfacció personal i l'individualisme. "L'esperit del món no estima el camí del Fill de Déu", va dir el Papa, "un  Déu que es va buidar a si mateix, es va fer pobre, es va fer res, es va humiliar, per ser un de nosaltres".
Així mateix, el bisbe de Roma ha destacat el servei que molts missioners han fet i fan a l'illa Caribenya, els va agrair per aquest servei sobretot en favor dels petits, els més necessitats. "Hi ha serveis pastorals que poden ser més gratificants des del punt de vista humà", va dir el Papa, "sense ser dolents ni mundans, però quan un busca en la preferència interior al més petit, al més abandonat, al més malalt, al qui ningú no té en compte, a qui ningú vol, el més petit, i serveix al més petit, està servint Jesús de manera superlativa".
Missa multitudinària diumenge a l'Havana
En el segon dia del seu Viatge Apostòlic a Cuba, el Papa va presidir al matí la Missa en el XXV diumenge durant l'any a la Plaça de la Revolució José Martí de l'Havana. Aquest espai, lloc simbòlic del país, va ser escenari de la històrica Missa amb la presència de milers de fidels i pelegrins que es van donar cita per sentir les paraules del successor de Pere.nReflexionant sobre l'Evangeli de l'Apòstol Marc, Francesc va desenvolupar la seva homilia a partir de la pregunta "aparentment indiscreta" que Jesus fa als seus deixebles «¿De què discutien pel camí?».
El Sant Pare va destacar que "la història de la humanitat ha estat marcada per la manera de respondre a aquesta pregunta", alhora que va afegir que Jesús "coneix els racons del cor humà", i "aconsegueix donar una resposta capaç de plantejar un nou desafiament, descol•locant «les respostes esperades» o el aparentment establert ". "Jesús - va dir Francesc - sempre planteja la lògica de l'amor". «Qui no viu per servir, no serveix per viure», va dir.
"Missioner de la misericòrdia"
El Papa va arribar a territori cubà dissabte passat cap a les 22.00, hora catalana (20.00 GMT), i ho va fer com a "missioner de la misericòrdia". Durant el seu discurs en la cerimònia de benvinguda a l'aeroport de l'Havana, va saludar les diferents autoritats i va voler dedicar les seves primeres paraules a les persones que, per diversos motius, no podrà saludar en aquest viatge, com també a tots "els cubans dispersos pel món". Va recordar que el 2015 se celebra el 80 aniversari de l'establiment de les relacions diplomàtiques entre la República de Cuba i la Santa Seu i en aquest sentit va recordar que segueix les petjades dels seus predecessors sant Joan Pau II i Benet XVI. També coincideix amb el I Centenari de la declaració de la Verge de la Caridad del Cobre com a Patrona de Cuba, per Benet XV. Va tornar a recordar que visitarà el santuari com a "fill i pelegrí" per demanar-li per tots els fills cubans i per aquesta nació, "perquè transiti pels camins de justícia, pau, llibertat i reconciliació".
Finalment va parlar de l'esperança que tots tenim davant el procés de normalització de les relacions entre Cuba i EUA. Després d’animar els dirigents dels dos països a seguir per aquest camí, va recordar que “el món necessita reconciliació en aquesta atmosfera de tercera guerra mundial per etapes que estem vivint". I aquest dimarts, Francesc es reuneix amb famílies a la catedral de Santiago de Cuba. Des de l’aeroport de la segona ciutat de l’illa, amb 400.000 habitants, viatjarà a Washington, on serà rebut pel president dels Estats Units, Barak Obama, només una estona després de ser acomiadat per Raúl Castro.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

EL PERIODICO: Francesc celebra la primera Missa a l'Havana

EL PERIÓDICO: Intercanvi de llibres en la trobada entre el Papa i Fidel

LA VANGUARDIA: El Papa avisa des de Cuba que no serveixen les idees, sinó les persones

EL PAÍS: El Papa, a Cuba

EL PAÍS: El Papa ja és a Cuba

EL PAÍS: Opinió sobre el viatge del Papa a Cuba

EL PUNT AVUI: El Papa insta a servir els dèbils des e la Plaça de la Revolució

ARA: Trobada fraternal del Papa amb Fidel Castro

BBC (tv pública britànica): Homilia del papa FRancesc a la Plaça de la Revolució de l'Havana

BBC: El Papa visita Fidel a Cuba

UNIVISIÓN (tv en castellà més gran de EUA): Francesc visita Fidel Castro al seu domicili a l'Havana

UNIVISIÓN: Detenen tres persones després d'acostar-se al Papa a Cuba

LA NACIÓN (diari argentí): Les imatges més colpidores de Francesc a Cuba

CUBADEBATE: El viatge pastoral de Francesc a Cuba, minut a minut

CLARÍN (diari argentí): El Papa, amb Fidel a Cuba

CORRIERE DELLA SERA (diari italià): El Papa parla d'ideologies a Cuba

LA STAMPA (diari italià): Francesc, cara a cara amb Fidel, però el règim atura els dissidents

REPPUBLICA (diari italià): Tot preparat a Cuba per a la Missa del Papa a la plaça de la Revolució

THE GUARDIAN (diari britànic) (inclou vídeo): Francesc celebra una massiva Eucaristia a la Plaça de la Revolució

ALJAZEERA (inclou vídeo): Multituds per acompanyar el Papa a l'Havana

DAILYMAIL: Imatges del Papa, que encoratja els dirigents colombians a assolir la pau

LA VANGUARDIA: L'Església i la qüestió catalana (article d'Enric Juliana)

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció