En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

El Papa impressiona amb una visita sorpresa a la zona del terratrèmol, al centre d'Itàlia: "Sóc al vostre costat i prego per vosaltres"

El Papa ha visitat aquest dimarts per sorpresa Amatrice, la localitat italiana que va ser completament devastada pel terratrèmol del 24 d'agost al centre d'Itàlia,…

4 octubre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha visitat aquest dimarts per sorpresa Amatrice, la localitat italiana que va ser completament devastada pel terratrèmol del 24 d'agost al centre d'Itàlia, un sisme que va causar 297 morts. El pontífex ha aterrat a les 9.10 hores (7.10 GMT) en aquesta localitat de la província de Rieti, a la regió central de Lazio, i s’ha dirigit primer als mòduls instal•lats perquè els nens puguin tornar a l'escola. Allà ha saludat les mestres i els petits. Francesc s’ha adreçat, un per un, al centenar llarg de nens d'Amatrice i de les localitats properes que han pogut començar aquest curs escolar gràcies a la instal•lació d'aquests mòduls, ja que el seu col•legi va quedar parcialment destruït. 
El Sant Pare ha mostrat proximitat i pregària als afectats per la tragèdia. Ha assegurat que ha pensat molt "en el gran dolor d'aquells primers dies", alhora que veia que la seva visita "podia ser més un destorb que no pas una ajuda o una salutació". En aquesta línia, ha aclarit que no volia "molestar, per la qual cosa era millor que passés una mica de temps perquè s'arreglessin algunes coses, com ara l'escola". Francesc ha expressat "proximitat i pregària". "Des del primer moment, he sentit que havia de venir aquí amb vosaltres, simplement per dir que sóc al vostre costat, res més, i que prego per vosaltres", ha comentat.
El pontífex s’ha aturat uns 20 minuts per saludar els estudiants, i també s’ha trobat en un dels mòduls amb un home, visiblement colpit, que va perdre la seva dona i els seus dos fills en el terratrèmol. Després el Papa s’ha desplaçat fins a la "zona vermella", tancada per seguretat en ser la més afectada pel terratrèmol, en companyia del bisbe de Rieti, Domenico Pompili. En aquest punt tràgic, Francesc ha comprovat la destrucció del poble de 2.600 habitants que, en el moment del terratrèmol, havia triplicat els habitants ja que és un lloc on els romans passen les seves vacances. A Amatrice, una de cada tres cases es van ensorrar i només en aquesta localitat van morir més de 230 persones, mentre que la resta van morir a les localitats d’Accumoli i Arquata del Tronto.
Francesc ja havia anunciat diumenge passat, en el vol amb què tornava de l'Azerbaidjan, que volia fer aquesta visita "privadament" i "sol", "com a sacerdot, bisbe i papa", per ser més a prop de la gent. El Papa ja havia mostrat el seu desig a finals del passat mes d'agost de visitar la zona "tan aviat com fos possible". Oficialment no s’havia fet públic el programa d'aquesta visita, de poques hores, una estada que ha servit per mostrar la proximitat del Sant Pare a la població de les zones afectades pel terratrèmol. Unes 4.000 persones viuen encara a les tendes instal•lades després del sisme, de magnitud 6 a l'escala Richter, ja que les seves cases van quedar completament destruïdes o malmeses. El terratrèmol va afectar diverses localitats del centre d'Itàlia.
Impacte entre les autoritats i el poble
L’alcalde de la localitat d’Amatrice, Sergio Pirozzi, s’ha mostrat molt emocionat per aquesta visita del Papa a la zona afectada pel terratrèmol al centre d’Itàlia. "Com vaig dir en els funerals, aquesta ha estat la visita més forta a nivell emotiu. La nostra fe ens ensenya i ens transmet esperança en la vida després de la mort, i la visita del Papa representa la vida, la que vindrà", ha explicat. L'alcalde també ha ha agraït al pontífex aquesta visita, de la qual "el més bonic ha estat la seva abraçada, com a testimoni d'una proximitat extraordinària no només física, sinó sobretot emotiva". També ha acompanyat el pontífex l’alcalde d’Accumoli, Stefano Petrucci, que ha explicat l’ajuda que s’ha donat a unes 250 persones, amb moltes famílies que tenen nens, a San Benedetto del Tronto.
En un altre moment d’aquesta estada, el Sant Pare ha visitat la residència sanitària assistencial San Raffaele de Borbona, a la província de Rieti, on ha saludat els pacients acollits en aquest centre. Alberto Bertolini, administrador delegat de la residència, ha destacat que els afectats han recuperat la llum d’un gran somriure. "Ha estat meravellós, en el sentit que el Sant Pare inesperadament ha vingut a visitar els nostres pacients recuperats. Ha estat un moment de joiosa turbulència, un fet que ha impressionat tothom i ha omplert d'esperança", ha destacat. L’administrador de la residència San Raffaele ha explicat també que els pacients són persones grans dependents i que no es podien recuperar a casa seva, homes i dones que han rebut del pontífex un gran missatge d’esperança.
Ja es pot veure el vídeo del Papa
I d'altra banda, aquest matí, s’ha fet públic ja el vídeo del Papa amb la intenció de pregària universal de Francesc per al mes d’octubre. El Sant Pare demana resar per la tasca dels mitjans de comunicació i, en concret, pel treball dels periodistes a favor de la cultura de l’encontre. La novetat és que el Papa ho fa al costat d'alguns professionals de la informació de diferents països del món. La Xarxa Mundial de Pregària del Papa (l’Apostolat de l'Oració) va convocar, per fer aquest vídeo, periodistes de diferents països perquè expressessin la seva adhesió al missatge, d’un important significat ètic. Són comunicadors de l’Argentina, Mèxic, Colòmbia, Costa Rica, el Brasil, Espanya, Itàlia, França, Armènia i la República Democràtica del Congo. La intenció universal del Papa per aquest mes és "perquè els periodistes, en l'exercici de la seva professió, estiguin sempre motivats pel respecte a la veritat i un fort sentit ètic".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 4 d'octubre.

Més actualitat

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció