En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa impulsa iniciatives de caritat i pau a Síria

El nunci apostòlic del Papa a Síria, Mario Zenari, ha assegurat aquest dijous que "qualsevol iniciativa per la pau és benvinguda". Així s'ha referit, durant…

26 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El nunci apostòlic del Papa a Síria, Mario Zenari, ha assegurat aquest dijous que "qualsevol iniciativa per la pau és benvinguda". Així s'ha referit, durant una visita a Alep, a les converses sobre Síria que s'han fet a principis d'aquesta setmana a Astanà (Kazakhstan). El cardenal ha participat, en representació del Sant Pare, en una missió aquests dies en què, entre altres activitats, s'ha obert un centre de Càritas a Alep per a tots els necessitats, sense cap distinció política, de cultura o religió. Mentre continuen les violacions de la treva, el nunci ha explicat que tots els intents poden generar "un pas positiu, significatiu, tot i que després s'haurà de posar en pràctica allò que es parla".
En aquesta línia, Mario Zenari ha posat la seva esperança en la trobada que se celebrarà a principis de febrer, la setmana vinent, a Ginebra. Ha comentat que "es viu d'esperança, i cal buscar qualsevol via que pugui conduir en aquesta direcció". El nunci a Damasc ha recordat que "hi ha moltíssima necessitat i una gran pobresa que ja es veu només observant tota la destrucció". El cardenal ha dit que la delegació "ha visitat els desplaçats que hi ha al camp de refugiats de Sebring, a prop de l'aeroport", i s'ha mostrat "colpit en veure-hi sobretot nens i dones sense recursos mínims". Zenari ha destacat que, "a més de les organitzacions humanitàries cristianes, s'ha pogut veure la presència a Síria de la comunitat internacional, a través d'algunes famílies de les Nacions Unides com ara UNICEF".
D'altra banda, el representant de Francesc a Síria ha dit que s'ha reunit "amb diversos líders religiosos, el muftí d'Alep i altres", i que l'han portat "també a veure aquella famosa mesquita que va ser destruïda". Ha revelat, a més, que "una autoritat musulmana va explicar que tothom, molts cristians i musulmans, ha patit la terrible guerra a Alep". Finalment, el nunci ha assegurat que les comunitats sirianes musulmanes els han acollit "amb gran reconeixement al Papa Francesc, perquè saben tot el que està fent per la pau i la reconciliació a Síria".
Solidaritat amb els terratrèmols mitjançant l'art
El Papa, d'altra banda, ha impulsat en les últimes hores la solidaritat a peu d’obra per als damnificats pels terratrèmols que han afectat Itàlia. Aquest dijous hem sabut concretament que els Museus Vaticans restauraran obres d’art malmeses, una inversió de futur també, com sempre diu el pontífex, al servei de la persona. Concretament s’han compromès a restaurar gratuïtament algunes obres d’art de l’arxidiòcesi de Spoleto-Norcia, greument afectades pel terratrèmol del 24 d’agost passat. L’anunci s’ha fet després de la visita que ha fet a la zona la nova directora de la pinacoteca, Barbara Jatta, sobretot al magatzem del Ministeri de Béns i Activitats Culturals on són ara custodiades aquestes obres malmeses pel sisme. S’hi van seleccionar 8 peces de valor, incloent-hi el pinacle amb la creu de la basílica de Sant Benet. 
L’arquebisbe de la diòcesi italiana de Spoleto Norcia, Renato Boccardo, ha explicat que, "ja abans d'aquesta iniciativa, els Museus Vaticans s'havien mostrat disposats, els darrers mesos, a recuperar aquestes obres d'art". En aquesta línia, ha afegit que la institució cultural "ha assumit l'encàrrec del Papa Francesc pensant en la població de la zona, que veu en aquests treballs no només una expressió d'art, sinó sobretot de la fe dels pares". L’arquebisbe de Spoleto-Norcia ha confirmat que són unes 2.000 les peces guardades en el dipòsit. També ha assegurat que aquesta iniciativa s’emmarca en "una història de fe dins la misèria i la pobresa pel desastre natural en aquesta zona del centre d’Itàlia, acompanyada per gestos de solidaritat impulsats pel mateix Papa Francesc".
Mor el sacerdot malalt visitat pel Papa el 15 de gener
Finalment destaquem que, aquest dimecres a la tarda, va morir Giuseppe Berardino, un sacerdot de 50 anys que exercia de vicari la parròquia de Santa Maria a Setteville di Guidonia, a Roma, un lloc que va visitar el Papa Francesc el 15 de gener, ara fa només 11 dies. El Sant Pare va voler començar aquest contacte pastoral amb una trobada personal amb el prevere, afectat per una greu malaltia, l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). El rector d’aquesta mateixa parròquia romana, Gino Tedoldi, ha explicat avui que Giuseppe Berardino ha viscut amb gran fe i serenor aquesta terrible malaltia, sense lamentar-se mai, un testimoni que l’ha convertit en exemple per a tota la comunitat cristiana. Francesco Zanoni, l’altre vicari parroquial, ha destacat la lliçó que ha donat el prevere difunt "a l’hora d’acceptar la seva creu, en dos anys molt durs de malaltia violenta".
El vicari de la parròquia romana visitada pel Sant Pare ha qualificat de colpidora la trobada de Francesc el dia 15 amb el sacerdot greument malalt. "El Papa va dir al sacerdot agonitzant que havia anat a veure'l perquè és el seu bisbe i que volia que notés Déu a prop a través de la seva paternitat, com un consol i un segell", ha comentat. Francesco Zanoni ha explicat que Giuseppe Berardino, en aquests dos anys de malaltia, ha fet un gran bé a molta gent i que, "sobre el seu llit, s'ha fet com tot un miracle, amb molta gent perdonada, els seus pares que se sentien consolats i moltes altres realitats".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 26 de gener.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció