En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa invita a "combatre la corrupció i promoure els drets humans"

El Papa ha dedicat l’audiència general d'aquest dimecres a l’esperança cristiana, tema que obre un cicle de catequesis en què Francesc aprofundirà en una de…

7 desembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha dedicat l’audiència general d'aquest dimecres a l’esperança cristiana, tema que obre un cicle de catequesis en què Francesc aprofundirà en una de les grans virtuts cristianes. A l’aula Pau VI i davant de milers de persones de tot el món, el Sant Pare ha destacat que "tenim molta necessitat d’esperança en uns temps actuals que són foscos i que ens desanimen perquè ens fan sentir impotents". El pontífex ha reiterat que “Déu Pare consola suscitant consoladors”, alhora que ha explicat que “aquest camí que es prepara vol dir ruta de salvació i alliberament de tots els obstacles”. També ha afirmat que, si ens encomanem a Déu, el camí pot ser com una àmplia autopista, i ha acabat demanant a tothom "permetre que el Senyor ens doni esperança i converteixi el desert de la vida, el sofriment i la soledat en un camí pla de retrobament amb els nostres germans".
El Sant Pare ha introduït l’esperança amb les paraules d’Isaïes amb què "ens invita a consolar els nostres germans, i així està parlant a un poble en l'exili per presentar-li la possibilitat de tornar a casa, que vol dir tornar a Déu". El bisbe de Roma ha afegit que no hem de permetre una pèrdua de l’esperança, especialment en aquest temps d’Advent en què ens preparem per acollir la llum del Nadal. "Joan Baptista, recollint les paraules d'Isaïes, ens invita a la conversió", ha recordat.
El Papa, d’altra banda, ha fet una crida a "lluitar contra la corrupció i a promoure els drets humans, coincidint amb dues jornades que celebrem aquests dies, promogudes per les Nacions Unides". Francesc ha recordat que són “dues dades relacionades, una en sentit negatiu i l’altra, en positiu”. El pontífex ha dit que “cal promoure els drets humans amb decisió cada cop més renovada, perquè ningú no quedi exclòs del reconeixement efectiu dels drets fonamentals de la persona humana”.
El Sant Pare, a més, ha recordat la festa de la Immaculada Concepció de Maria, que se celebra aquest dijous, per animar tots els creients a demanar a la Mare de Déu "que ajudi a acollir amb alegria l’arribada del Senyor". Com cada 8 de desembre, Francesc 
Nova associació de dones al Vaticà
Acaba de néixer al Vaticà una associació de dones, oberta a totes les qui hi vulguin participar sempre que tinguin algun vincle amb aquest estat i amb la Santa Seu o hi visquin. Amb el nom de Dones al Vaticà, D.VA, l’entitat ha obtingut ja l’aprovació de les autoritats competents, i ja compta amb desenes de membres entre les més de 750 dones que treballen actualment al servei del Papa o de la Santa Seu. La periodista Romilda Ferrauto, una de les fundadores i vicepresidenta de l’associació, ha explicat que la iniciativa "ha nascut de manera espontània, a partir d'un grup de dones que han sentit la necessitat de crear una xarxa d'amistat i de solidaritat, a partir d'una necessitat d'anar juntes, sense cap connotació ideològica".
En aquesta línia, Romilda Ferrauto ha aclarit que no és cap projecte  reivindicatiu, i ha destacat les potencialitats que ofereix el pontificat de Francesc per a les dones a l’Església. "Aquesta idea va néixer abans del Papa Francesc, que l'ha desenvolupat després, però va sorgir amb Benet XVI i, d'alguna manera, té com a pare inspirador ja Pau VI i la continuïtat amb Joan Pau II, que parlava del geni femení", ha comentat. Finalment, la fundadora de l’associació de dones del Vaticà ha explicat que la idea ja té el seu embrió en completar-se el Concili Vaticà II.
Entrevista a una revista catòlica belga
El Papa, d'altra banda, és entrevistat per la revista catòlica belga Tertio coincidint amb el final de la Misericòrdia. En les reflexions, concedides ara fa dues setmanes a aquesta publicació que s'edita a Anvers (Flandes, Bèlgica) i que acaben de sortir en en paper, Francesc parla del seu missatge per als joves, de la misericòrdia, de les temptacions dels mitjans de comunicació, de la "tercera guerra mundial que es combat a trossos", del paper de les religions per construir i la pau i de la diferència entre laïcisme i laïcitat. Sobre això, afirma que «una cosa és la laïcitat i una altra és el laïcisme que tanca la porta a la transcendència». També parla de "la sinodalitat que s'ha conservat en les Esglésies orientals (catòliques o ortodoxes) i que pot ampliar-se en l'Església llatina".
Finalment destaquem que el Vaticà acollirà divendres i dissabte una cimera internacional d’alcaldes europeus per tractar a fons la crisi dels refugiats. Els participants seran rebuts en audiència pel Papa Francesc, coincidint amb unes sessions en què es plantejarà una petició conjunta perquè s’incrementin les competències dels ajuntaments amb la idea de poder “atendre, acollir i regularitzar tota mena de migrants i refugiats. En aquesta cimera, titulada “Els refugiats són els nostres germans i germanes, comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que saludarà el pontífex el mateix dissabte. També hi seran l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i els alcaldes de València, Joan Ribó, i Saragossa, Pedro Santisteve. Londres, Berlín, Roma, Lisboa i París seran altres de les ciutats representades pels seus respectius alcaldes o alcaldesses.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 7 de desembre.

Més actualitat

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció