El Papa ha expressat aquest dimecres la seva preocupació, davant l'agreujament de la crisi humanitària i alimentària, sumada al conflicte que pateix la població del Sudan del Sud, per «les doloroses notícies que arriben d’un país on se suma, al conflicte fratricida, una greu crisi alimentària que afecta la Regió de la Banya d'Àfrica i que condemna a la mort per fam milions de persones, entre elles molts nens». Ha estat al final de l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, on Francesc ha recordat que «és més necessari que mai el compromís de tothom a no quedar-se només en declaracions, sinó a fer que siguin concrets els ajuts alimentaris que puguin arribar a les poblacions que pateixen». El Sudan del Sud, independent des del 2011, es va veure castigat a partir del 2013 per una guerra civil que, malgrat els acords de pau, es va reactivar al juliol passat entre grups partidaris del president Salva Kiir i els vinculats al seu exvicepresident Riek Machar.
D’altra banda, en aquesta catequesi dedicada novament a l’esperança, el Sant Pare ha expressat en forma de pregària el seu desig «que l'Esperit Sant guiï tothom pel camí de la vida i enforteixi en l'esperança». En la mateixa línia, a més de reivindicar «la misericòrdia i la pau», ha mostrat també la seva confiança «que aquests dons puguin ajudar a tenir cura de la Creació i a cuidar-nos els uns als altres». En el dia en què l'Església universal celebra la Càtedra de Sant Pere, Francesc ha demanat que se l’acompanyi en el seu ministeri amb la pregària.
El bisbe de Roma ha recordat, durant la seva reflexió de l’audiència general, que tots "estem encara lluitant amb les conseqüències del nostre pecat i tot, al voltant nostre, porta encara el signe de les nostres debilitats, alhora que sabem que hem estat salvats pel Senyor i ja se'ns han donat els signes de la Resurrecció, de la Pasqua". El pontífex ha assegurat que Déu "no ens deixa sols" i que, "també davant aquest escenari desolador, ens ofereix una perspectiva nova d'alliberament, de salvació universal, que ha d’estimular la nostra alegria i la nostra esperança".
Seguint amb el seu cicle de catequesis sobre "l'esperança", el Sant Pare ha centrat la seva reflexió en el capítol 8 de la Carta de Sant Pau als cristians de Roma, un fragment en què "l'apòstol ens recorda que la creació és un do meravellós que Déu ha posat a les nostres mans, perquè puguem entrar en relació amb ell i reconèixer l'empremta del seu designi d'amor". El Papa, en un altre moment de l’audiència general, ha recordat que sovint "tenim la temptació de pensar que la creació és de la nostra propietat i que, per aquest motiu, podem explotar-la sense retre comptes a ningú".
Trobada amb 9 víctimes de l'atemptat del juliol a Bangla Desh
D'altra banda, abans de l’audiència general d'aquest mateix dimecres, el Sant Pare s’ha reunit, a la petita aula situada al costat de l’Aula Pau VI del Vaticà, els familiars de les 9 víctimes italianes de l’atemptat de Dacca, a Bangla Desh, comès l’1 de juliol passat. El grup, format per una trentena de persones, estava acompanyat per Valentino di Cervo, bisbe d’Alife-Caiazzo. Com a conseqüència d’aquella massacre, amb 29 morts provocats per 5 joves vinculats a l’extremisme islàmic, els familiars estan promovent diverses iniciatives de solidaritat i de pau davant la violència soferta. Entre les accions, també hi ha la construcció d’una església a Bangladesh, en col•laboració amb l’organització Ajuda a l’Església Necessitada.
Finalment destaquem que el secretari d’Estat del Vaticà ha intervingut aquest dimecres, a Roma, en el VI Fòrum Internacional sobre Migracions i Pau, organitzat pel Dicasteri sobre Desenvolupament Humà Integral de la Santa Seu, Scalabrini International Migration Network i la Fundació Konrad Adenauer. El cardenal Pietro Parolin ha defensat "que les migracions es transformin de necessitat en oportunitat per a la pau i el desenvolupament harmònic de la família humana". En la mateixa línia, ha recordat la crida que el Papa ha fet diverses vegades perquè tots afrontem el fenomen de les migracions, entès com “un dels problemes principals del món d’avui”. El purpurat ha destacat que, “en l’actual context mundial, marcat per la globalització, és encara més evident la gran interdependència entre pau, desenvolupament i respecte pels drets fonamentals”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 22 de febrer.
Més actualitat
POLÍTICA
Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras"
L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”
12 desembre 2024
Redacció,