En directe

Matines

PAPA FRANCESC

El Papa planteja la pau com l'antítesi de la indiferència, en el missatge per a la Jornada Mundial del proper 1 de gener

La pau és la cara i la indiferència, la creu. Així planteja el Papa el seu missatge per a la 49a Jornada Mundial de la…

15 desembre 2015

Redacció

Comparteix
La pau és la cara i la indiferència, la creu. Així planteja el Papa el seu missatge per a la 49a Jornada Mundial de la Pau, que celebrarem el proper 1 de gener. El document, presentat aquest dimarts al Vaticà, proposa que cada home i cada dona, començant pels responsables dels governs i les institucions públiques, siguin autèntics signes d’esperança en aquest món on precisament ens manca la pau.
«Derrota la indiferència i conquesta la pau». Amb aquest títol, s’ha presentat aquest dimarts el missatge del Papa Francesc per a la Jornada Mundial de la Pau 2016, que se celebra el proper 1 de gener, com cada any. L’escrit, fet públic a la Sala de Premsa de la Santa Seu,  comença recordant que «Déu no és indiferent i li interessa sobretot la humanitat». Coincidint amb un nou any, el bisbe de Roma expressa el seu desig «d’acompanyar amb aquesta profunda convicció» la seva intenció d’oferir «abundants benediccions i de pau, en el signe de l'esperança, per al futur de cada home i cada dona, de cada família, poble i nació del món, així com per als caps d'Estat i de Govern i dels Responsables de les religions».
Després de destacar la importància de la conversió del cor, per passar de la indiferència a la misericòrdia, el missatge del Papa invita a «promoure una cultura de solidaritat i misericòrdia per vèncer la indiferència». Recorda que la pau és «fruit d'una cultura de solidaritat, misericòrdia i compassió», alhora que destaca «la pau com el signe del Jubileu de la Misericòrdia». Francesc demana que «no perdem l'esperança davant la possibilitat que 2016 ens trobi confiadament compromesos, en l’assoliment de la justícia i el treball per la pau en els diversos àmbits», ja que «la pau és do de Déu i obra dels homes». El Sant Pare ha recordat, en aquest sentit, que «la pau és do de Déu, però confiat a tots els homes i a totes les dones, cridats a portar-lo a la pràctica».
En aquest missatge per a la Jornada Mundial de la Pau, el pontífex anima tothom a «custodiar les raons de l'esperança», sense oblidar les tràgiques conseqüències que han marcat el 2015, com són les guerres i els atemptats terroristes, així com les persecucions per motius ètnics o religiosos en moltes regions del món. El Sant Pare destaca alguns esdeveniments internacionals, com ara l'acord de París sobre el Clima i l'Agenda de l'ONU 2030 per al desenvolupament sostenible, uns temes que l'impulsen a renovar la seva exhortació a «no perdre l'esperança».
En la presentació aquest matí a la Sala de Premsa de la Santa Seu, el cardenal Peter Turkson, president del Pontifici Consell Justícia i Pau, ha assegurat que “la indiferència supera l'individu per provocar el fenomen qualificat pel Papa de "globalització de la indiferència". Turkson ha recordat que hi ha una capacitat, la de l'home, per vèncer el mal amb el bé, que pot superar la indiferència arrelada en molts àmbits de la societat. D’altra banda, el missatge per a la Jornada Mundial de la Pau té elements que caracteritzen des del principi de l'ensenyament de Francesc, segons ha explicat Flaminia Giovanelli, sotssecretària del Consell Pontifici per a la Justícia i la Pau.
El Papa recorda també en aquest missatge el 50è aniversari de la Declaració Nostra aetate i de la Constitució pastoral Gaudium et spes. En relació amb aquests dos documents del Concili Vaticà II, el successor de Pere reitera l'anhel de l'Església de acompanyar la família humana, dialogant amb les expressions religioses no cristianes i subratllant que «els goigs i les esperances, les tristeses i les angoixes dels homes del nostre temps, sobretot dels pobres i de tots els qui pateixen, són alhora goigs i esperances, tristeses i angoixes dels deixebles de Crist».
El Papa Francesc posa en guàrdia, un cop més, contra la «globalització de la indiferència», que amenaça la pau i que es presenta en diverses formes i que comença amb la indiferència davant Déu, de la qual brolla la indiferència davant el proïsme i davant la creació. A més, dins l'esperit del Jubileu de la Misericòrdia, recorda les obres de misericòrdia corporals i espirituals, alhora que anima els Estats, cridats a fer gestos concrets, actes de valentia envers les persones més fràgils de la seva societat. Després de renovar la seva crida a abolir la pena de mort i considerar la possibilitat d'una amnistia, el Sant Pare dirigeix una crida urgent als responsables dels estats per fer gestos concrets en favor dels nostres germans i germanes que pateixen manca de treball, terra i sostre.
Abans de concloure el dens missatge per a la Jornada Mundial de la Pau 2016, el Bisbe de Roma desitja «dirigir un triple crida perquè s'eviti arrossegar a altres pobles a conflictes o guerres que destrueixen no només les riqueses materials, culturals i socials, sinó també -i per molt temps- la integritat moral i espiritual; per abolir o gestionar de manera sostenible el deute internacional dels Estats més pobres; per adoptar polítiques de cooperació que, més que doblegar-se a les dictadures d'algunes ideologies, siguin respectuoses amb els valors de les poblacions locals i que, en qualsevol cas, no perjudiquin el dret fonamental i inalienable dels nens a néixer».
Defensa una "Església humil, pobra i confiada en el Senyor"
El Papa Francesc ha expressat aquest dimarts el seu desig que “l'Església sigui humil, pobra i confiada en el Senyor”. En l’homilia de la missa celebrada a la Capella de la Casa de Santa Marta, el Pontífex ha subratllar que la pobresa és la primera de les Benaurances, i que “la veritable riquesa de l'Església són els pobres i no els diners o el poder del món”. A partir del fragment de l’evangeli d’avui, en què Jesús retreia amb força als grans sacerdots i els avisava que fins i tot les prostitutes els precediran en el Regne del cel, Francesc ha dit que les temptacions també avui poden corrompre el testimoni de l'Església. 
En un altre moment, davant la pregunta de com ha de ser una Església fidel al Senyor, una Església que confiï en Déu, el Papa ha respost que ha de “ser humil, pobra i amb confiança en el Senyor”, una humilitat, això sí, “que no significa una persona lànguida, desganada, que té els ulls en blanc, perquè aleshores seria teatre”. El Sant Pare ha conclòs que la humilitat requereix fer un primer pas, que és el de dir 'Jo sóc pecador'. I ha afegit que “també el primer pas en l'Església humil és sentir-se pecadora". Igualment Francesc ha recordat que “l'Església no ha d’estar aferrada als diners, perquè els pobres són la veritable riquesa”.
Finalment, Francesc ha recordat el diaca Sant Llorenç, de la diòcesi de Roma, un home que era econòm diocesà i que, "quan l'emperador li diu que porti les riqueses de la diòcesi per pagar una quantitat i no ser assassinat, torna amb els pobres”. El Papa ha afegit, a més, que “la pobresa és aquest desinterès, per servir als necessitats, per servir els altres". El Sant Pare ha conclòs que la humilitat requereix fer un primer pas, que és el de dir 'Jo sóc pecador'. I ha afegit que “també el primer pas en l'Església humil és sentir-se pecadora". Igualment Francesc ha recordat que “l'Església no ha d’estar aferrada als diners, perquè els pobres són la veritable riquesa”.
Missatge de condol a l'Església i al poble de l'Argentina
El Sant Pare ha enviat un missatge per oferir el seu condol a José María Arancedo, president de la Conferència Episcopal Argentina, amb motiu de l'accident de trànsit que es va produir ahir dilluns, a la rodalia de la localitat de Rosario de la Frontera. El sinistre va provocar la mort de 42 gendarmes. El telegrama del Sant Pare va ser enviat pel cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat del Vaticà, a través de la Nunciatura Apostòlica a l’Argentina.
En el text, s'indica que el Pontífex es troba "profundament colpit després d’haver conegut la dolorosa notícia de l'accident d'autobús, i "ofereix fervents sufragis al Senyor per l'etern descans dels morts".  En la mateixa línia, Francesc demana que es transmeti "el condol als familiars dels qui han perdut la vida, així com la seva proximitat als ferits i afectats pel tràgic accident".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 15 de desembre.

Més actualitat

CULTURA

Santi Balmes: "Si jo pogués, seria Banksy"

Ejército de salvación

El líder de Love of Lesbian presenta 'Ejército de salvación', el nou disc de la banda

13 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Oriol López (Militància Decidim): “És poc important saber que va votar Oriol Junqueras en la investidura d’Illa” 

El candidat a secretari general adjunt de Militància Decidim creu que Helena Solà és una bona candidata a presidir el Consell Nacional

13 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras" 

congrés d'Esquerra Republicana

L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”

12 desembre 2024

Redacció