En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa posa fil a l'agulla per a una taula de diàleg amb musulmans a través de la universitat egípcia d'Al-Azhar

El secretari del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, Miguel Ángel Ayuso Guixot, ha visitat aquest dimecres la Universitat musulmana d’Al-Azhar, al Caire, només un mes…

13 juliol 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El secretari del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, Miguel Ángel Ayuso Guixot, ha visitat aquest dimecres la Universitat musulmana d’Al-Azhar, al Caire, només un mes i mig després de la històrica trobada entre el Papa Francesc i el Gran Imam d’Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, el 23 de maig passat al Vaticà. Ayuso, acompanyat pel nunci apostòlic a Egipte Bruno Musarò, s’ha reunit amb representants de la universitat, i ha qualificat la trobada de de molt profitosa. L'enviat del Papa ha dit que "existeix una gran voluntat de col·laborar junts, cristians i musulmans, com a creients contra qualsevol tipus de pobresa a través de la solidaritat, la fraternitat i la justícia, en defensa dels drets humans i la dignitat de tots els éssers humans".
En la mateixa línia, el secretari del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós ha destacat "la unanimitat a l'hora de condemnar l'abús de la religió i en la lluita comuna contra tota mena de fanatisme religiós com a font d'exclusió, odi, violència i terrorisme", alhora que ha afegit que la Santa Seu i els sunnites d'aquesta institució acadèmica egípcia "proposen els valors positius de la religió per superar així l'actual crisi en què ens trobem".
Miguel Ángel Ayuso ha saludat els representants de la universitat musulmana egípcia i els ha traslladat una abraçada fraterna de part del Sant Pare. En la conversa, s’ha parlat d’una propera reunió que “segelli la represa del diàleg entre el Pontifici Consell i la Universitat”. Aquesta trobada, segons un comunicat del mateix dicasteri vaticà, "s’ha desenvolupat en un clima de gran cordialitat, alhora que ha posat sobre la taula la importància d’un diàleg sincer entre la Santa Seu i aquesta important institució acadèmica sunnita, per reforçar, en definitiva, els ponts entre cristians i musulmans”.
C’è l’intesa – ha affermato - a condannare l’abuso della religione e a combattere insieme contro ogni tipo di fanatismo religioso come fonte di esclusione, odio, violenza e terrorismo, proponendo i valori positivi della religione per superare in questo modo l’attuale crisi in cui ci troviamo.
Visita sorpresa del Papa a la Comissió per a l'Amèrica Llatina
D'altra banda, el Papa ha visitat per sorpresa aquest mateix dimecres, poc després de les 9 del matí, la seu de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina. Francesc ha picat literalment a la porta de les oficines, cosa que ha provocat “una sorpresa increïble”, segons diuen els treballadors d’aquestes dependències vaticanes situades a la Via della Conciliazione, l’avinguda que comunica el Vaticà amb la ciutat de Roma. L’entrada del pontífex s’ha produït mentre s’estava fent una reunió per preparar la propera celebració del Jubileu de la Misericòrdia a Bogotà, la capital de Colòmbia.
Utilitzant una expressió llatinoamericana i davant la sorpresa de tothom, el Sant Pare ha dit que només volia “fer un salt aquí al vostre costat, a casa vostra”. Amb un to cordial i senzill, el bisbe de Roma ha saludat amb el seu ja clàssic “bon dia”. Immediatament una de les treballadores de l’organisme ha avisat el secretari i vicepresident de la Comissió, l’uruguaià Guzmán Carriquiry, que ha rebut formalment el Papa. Els presents han pogut sentir com Francesc preguntava a Carriquiry si tenia temps per parlar un moment, i tots dos han tingut una conversa privada de mitja hora. 
Després, el Papa ha saludat tothom i ha intercanviat algunes paraules amb cadascun dels treballadors de la Comissió per a l’Amèrica Llatina, en una trobada familiar durant la qual el Sant Pare ha recordat experiències de visites que havia fet al mateix organisme quan era arquebisbe de Buenos Aires. No han mancat tampoc fotografies i selfies, així com alguna expressió visible d’alegria entre tots. Mentre el Papa era dins la seu de la Comissió, un membre del personal de seguretat del Vaticà ha explicat que ha estat després d’una visita al dentista quan el Sant Pare ha manifestat el desig de visitar aquestes oficines. Després d’haver estat avisat sobre el complicat protocol de seguretat que això comportava, Francesc ha donat un argument inqüestionable, i ha dit que “no es preocupessin els agents de seguretat, perquè estem en mans de Déu”.
Mor el president del Consell Pontifici de la Pastoral Sanitària
Un altre nom propi de l'actualitat és el de Zygmunt Zimowski, president del Consell Pontifici de la Pastoral per als Agents Sanitaris, va morir dimarts a la nit a Polònia a l'edat de 67 anys. Zimowski havia estat ordenat sacerdot el 1973 i nomenat bisbe de la diòcesi polonesa de Radom l'any 2002 per Sant Joan Pau II, mentre el llavors Cardenal Joseph Ratzinger, en la seva qualitat de prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l’havia ordenat bisbe.  Zygmunt Zimowski va ser cridat a Roma el 2009, quan Benet XVI el va nomenar president del Consell Pontifici de la Pastoral per als Agents Sanitaris, amb la dignitat d'arquebisbe. Al desembre de 2014 havia estat internat a Varsòvia per un càncer al pàncrees, i l'any següent va tornar al Vaticà per seguir treballant a la Cúria Romana.
El Papa Francesc ha enviat un missatge de condol per la pèrdua de Zimowski adreçant-se a Jean-Marie Mate Musivi Mupendawatu, secretari del Consell Pontifici per als Agents Sanitaris. En la missiva, el pontífex expressa la seva "espiritual participació al dol que afecta el dicasteri", mentre recorda "el generós ministeri" desenvolupat per Zimowski "com a pastor de la diòcesi de Radom i després al servei de la Santa Seu".
Estudiants de Comunicació a Roma, voluntaris a la JMJ de Cracòvia
Finalment destaquem que estudiants de Comunicació a Roma seran voluntaris durant la propera Jornada Mundial de la Joventut de Cracòvia,en la qual participaran joves de tot el món. El grup col•laborarà amb l'Oficina de Premsa de l'esdeveniment i serà encapçalat pel professor de comunicació de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu Daniel Arasa. El professor català, fill del també periodista tortosí Daniel Arasa, ha explicat que és un grup sense fronteres i molt variat "de 30 persones molt internacional, procedents de 14 països diferents, de diversos continents, uns quants de l'Amèrica llatina i un de l'Àfrica".
Arasa, que treballa a la universitat romana des de fa més de 10 anys, ha destacat també la pluralitat d’estils i d’estats de vida entre els participants en la iniciativa."La meitat són sacerdots i l'altra meitat laics, en primer lloc perquè és la composició del nostre alumnat i, en segon lloc, perquè pensem que és un esdeveniment important per a tots dos grups, perquè tots dos poden oferir de la seva pròpia formació i la seva pròpia preparació", ha destacat.
A més, el professor Daniel Arasa ha recordat que no és la primera vegada que els estudiants realitzen aquesta experiència, ja que havien participat abans, ja institucionalment com a facultat, grup d'alumnes i professors en esdeveniments precedents, com ara les Jornades Mundials de la Joventut de Madrid i Rio de Janeiro. També han col•laborat amb l'Oficina de Premsa de la Santa Seu a Roma, en esdeveniments com ara la beatificació i canonització de Joan Pau II i el conclave per a l'elecció del Papa Francesc.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 13 de juliol.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció