En directe

Trotamundos

VATICÀ

El Papa reafirma el compromís de l’Església contra els abusos

"La universalitat d’aquesta plaga, alhora que en confirma la gravetat a les nostres societats, no disminueix la seva monstruositat dins l’Església." Ho va dir el…

25 febrer 2019

AICA

Comparteix

"La universalitat d’aquesta plaga, alhora que en confirma la gravetat a les nostres societats, no disminueix la seva monstruositat dins l’Església." Ho va dir el Papa en el seu discurs de clausura de la cimera vaticana La protecció dels menors en l’Església celebrada del 21 al 24 de febrer.

A l’Església ha crescut la consciència que s’han de limitar els gravíssims abusos amb mesures disciplinàries i processos civils i canònics, i també afrontar el fenomen amb decisió. Segons Francesc, "l’Església se sent cridada a combatre aquest mal que toca el nucli de la seva missió: anunciar l’Evangeli als petits i protegir-los de llops voraços".

El Papa va recordar que l’única manera per "vèncer l’esperit del mal" passa per la humiliació, la pròpia acusació, la pregària i la penitència amb l’objectiu "d’escoltar, tutelar, protegir i cuidar els menors abusats, explotats i oblidats". Per això, l’Església "ha d’estar per sobre de totes les polèmiques ideològiques i les polítiques periodístiques que sovint instrumentalitzen els mateixos drames viscuts pels petits".

Francesc va reiterar que "l’Església no es cansarà de fer tot el que calgui per dur davant la justícia qualsevol que hagi comès aquests crims. L’Església mai no intentarà encobrir o subestimar cap cas". I va subratllar que "els pecats i crims de les persones consagrades adquireixen un aire encara més fosc d’infidelitat, de vergonya, i deformen el rostre de l’Església ensorrant-ne la credibilitat".

"Malgrat les mesures adoptades i els progressos fets en matèria de prevenció dels abusos, cal imposar un esforç perenne i renovat cap a la santedat dels pastors", va dir el Pontífex, que va insistir en una "veritable purificació", en la importància de la formació de seminaristes i en el fet de "reforçar i verificar les directrius de les conferències episcopals".

Molt rotund va ser Francesc quan va ratificar que "cap abús no ha de ser mai encobert ni infravalorat, perquè l’encobriment afavoreix que s’estengui el mal i hi afegeix un nivell addicional d’escàndol".

El Papa va parlar sobre l’acompanyament de les persones abusades i va reiterar que l’Església els ha d’oferir tot el suport necessari.
Francesc va destacar que la inhumanitat dels abusos és "encara més greu i més escandalosa en l’Església, perquè contrasta amb la seva autoritat moral i la seva credibilitat ètica. El consagrat, escollit per Déu per guiar les ànimes a la salvació, es deixa subjugar per la fragilitat humana, o per la malaltia, i esdevé instrument de Satanàs". En aquest sentit, "humilment i amb valor hem de reconèixer que som davant del misteri del mal".

Per això es va comprometre que "si a l’Església es descobreix fins i tot un sol cas d’abús serà afrontat amb la màxima seriositat. En aquests casos dolorosos veig la mà del mal que no perdona ni tan sols la innocència dels petits".

Segons el Papa, "ha arribat l’hora de trobar el just equilibri entre tots els valors en joc i de donar les directrius uniformes per a l’Església, evitant els dos extrems d’un justicialisme, provocat pel sentit de culpa pels errors passats i de la pressió del món mediàtic i d’una autodefensa que no afronta les causes i les conseqüències d’aquests greus delictes".

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció