Francesc ha recordat aquest dilluns que el trencament de la germanor i la unió comença sovint amb petites enveges i perversions però pot acabar amb grans enfrontaments, una situació que malauradament, segons ha recordat, també es produeix dins l’Església. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha dit que “la destrucció de les famílies i dels pobles comença a partir de les petites gelosies i enveges, cosa que fa necessari aturar l'inici dels ressentiments que suprimeixen la germanor”. El Sant Pare ha ofert la celebració per Adolfo Nicolás, que va ser prepòsit general de la Companyia de Jesús des de l'any 2008 i fins al 2016 i ara està a punt de tornar a Orient on seguirà treballant. També han participat en l’Eucaristia els membres del Consell dels 9 Cardenals que es troben a la Ciutat del Vaticà amb motiu de la seva XVIII reunió.
El Papa, a partir d’un fragment del Gènesi, ha parlat "d'una germanor que havia de créixer, ser gonica, i que acaba destruïda”. Ha explicat que "Caín va preferir l'instint, conrear a dins seu aquest sentiment", alhora que ha lamentat que "és així com creixen les hostilitats entre nosaltres, ja que comencen amb una petita cosa, gelosia o enveja, i després això creix i veiem la vida només des d'aquell punt per destruir la fraternitat". El pontífex ha assegurat que, a poc a poc, s'arriba a estar "obsessionat i perseguit" per aquell mal, que creix cada vegada més. Francesc ha comentat que, "també en els nostres preveres, en els nostres col•legis episcopals, hi ha moltes ruptures que comencen amb petites coses". Finalment el Sant Pare ha expressat, en forma de pregària, el seu desig que Déu ens ajudi a repetir aquesta pregunta seva: "On és el teu germà?".
Reunió del Consell de Cardenals
D'altra banda, el Consell de Cardenals (C9) ha iniciat aquest dilluns a Roma la seva divuitena sessió de treball. Abans de començar les tasques que duraran fins dimecres i en les quals participa Francesc, el coordinador del grup, el cardenal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, ha agraït les paraules del pontífex sobre el treball del C9 en el discurs que va dirigir a la Cúria el 22 de desembre, i ha expressat el seu total suport a l'obra del Papa, en assegurar alhora la seva "adhesió i suport a la seva persona i al seu magisteri", segons es llegeix en una nota publicada per l'Oficina de Premsa de la Santa seu.
Formen el Consell de Cardenals el president de la Governació de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, l'italià Giuseppe Bertello; l'arquebisbe emèrit de Santiago de Xile, cardenal Francisco Javier Errázuriz Ossa; l'arquebisbe de Bombai, Oswald Grazie; l'arquebisbe de Munic, Reinhard Marx, i l'arquebisbe de Kinshasa, Laurent Monsengwo Pasinya, així com també l'arquebisbe de Boston, Sean Patrick O'Malley, i els arquebisbes de Sydney, George Pell, i de Tegucigalpa, Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga.
La imatge del proper viatge del Papa a Fàtima
Finalment destaquem que ja coneixem el logo oficial del Viatge Apostòlic del Papa Francesc a Fàtima (Portugal), que tindrà lloc del 12 al 13 de maig amb motiu del centenari de les aparicions de la Verge als tres petits pastorets a Cova da Iria.Es tracta d'una obra creativa del dissenyador portuguès Francisco Providencia, que presenta la imatge d'un cor confeccionat amb els comptes d'un rosari, coronat per una creu i amb una inscripció interna en què es llegeix: Papa Francesc - Fàtima 2017, al costat del lema de la visita papal: «Amb Maria, pelegrí en l'esperança i la Pau».
Carlos Cabecinhas, rector del Santuari de Fàtima i coordinador general de la visita del Pontífex, destaca que, en l'elaboració del logo, s'ha volgut retratar «l'estil de simplicitat i claredat» que caracteritza el Sant Pare, i que la imatge està associada, en els cartells que s'han preparat, a una foto del Papa a la qual se'l veu saludant amb un ampli somriure. «D'aquesta manera, s'ha buscat ressaltar la proximitat física i amigable del Papa, qui somrient, mou la mà amb un gest de salutació i de benedicció», explica així mateix el dissenyador Francisco Providencia. L'artista ha subratllat igualment que la intenció d'aquest disseny pretén expressar gràficament l'esperit de la misericòrdia i la pau del qual el Sant Pare és un missatger simple i accessible, com ho és Sant Francesc d'Assís, de qui va prendre el nom, i tot això afegint també els símbols més representatius del santuari marià de Fàtima: el cor i el rosari .
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,