En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa recorda Mandela: "Cal superar el racisme i la intolerància"

Francesc es mostra especialment sensible aquest dimarts davant la necessitat de seguir lluitant contra el racisme i la intolerància. Així ho diu en el seu…

18 juliol 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc es mostra especialment sensible aquest dimarts davant la necessitat de seguir lluitant contra el racisme i la intolerància. Així ho diu en el seu compte de Twitter, on demostra que el compromís de l’Església amb aquesta injustícia, amb aquesta perversió, està ara més que mai consolidat i blindat. Coincidint amb dia en què celebra la Jornada internacional dedicada a Nelson Mandela, establerta per l'ONU, el Papa diu, en el missatge publicat al seu compte de Twitter @Pontifex, que "cal superar totes les formes de racisme, intolerància i instrumentalització de la persona humana". Aquesta Jornada internacional es va instituir l'any 2010 per retre homenatge a la contribució donada per l'expresident sud-africà a la construcció d'una cultura de pau i llibertat. Recordem que el líder sud-africà, mort el 5 de desembre de 2013, va passar 27 anys a la presó a causa de la lluita contra l'apartheid. La commemoració d’aquest 18 de juliol coincideix amb el 96è aniversari del seu naixement. El periodista Enrico Casale, de la revista Àfrica, dels Pares Blancs, ha destacat la importància de tenir present aquesta memòria per denúncia un problema que, segons ha recordat, encara existeix. "L'arpartheid és una herència del colonialisme del segle passat que encara és present en forma de xenofòbia, d'exclusió, i que té el risc d'aguditzar-se sobretot en aquesta etapa actual en què hi ha processos migratoris no només cap a Europa, sinó també dins la mateixa Àfrica", ha explicat.
Mentrestant, els bisbes de l'Àfrica Central demanen que es posi fi al vessament de sang a la regió. Els prelats agrupats en l'Associació de les Conferències Episcopals de la Regió de l'Àfrica Central acaben de finalitzar a Yaoundé, capital del Camerun, la seva XI Assemblea Plenària amb una forta crida per la pau i la reconciliació. Afectats per una violència gratuïta que se segueix perpetuant a la zona del sud de l'Àfrica Central, els prelats fan una crida general perquè s’hi aboquin tots els esforços per restablir la pau en les seves respectives nacions. En el comunicat final, els bisbes centreafricans demanen "a tots els qui sembren el terror i la mort que interrompin el vessament de sang i a treballin per la pau, el diàleg i la reconciliació". Amb aquestes paraules, els prelats manifesten la seva solidaritat, juntament amb les seves pregàries, amb les poblacions víctimes de la violència, especialment a la República Centreafricana, Txad, Camerun i la República del Congo. A més, durant els seus treballs, els bisbes han mostrat la seva consternació per la tràgica mort del bisbe camerunès Jean Marie Benoit Bala, trobat sense vida al riu Sanaga el 2 de juny passat. Segons les autoritats, va ser suïcidi, mentre que els bisbes del Camerun insisteixen que ha estat un assassinat. Finalment, els membres de l'Associació de les Conferències Episcopals de la Regió d'Àfrica Central han anunciat que la seva propera Assemblea Plenària, la XII, se celebrarà a Guinea Equatorial l'any 2020.
Fòrum interreligiós a Israel
Construir ponts, estimulant l’encontre entre diferents visions per una convivència pacífica, més necessària que mai en aquest clima permanent de por, és l’objectiu del Fòrum Interreligiós que s'inaugura aquest dimecres a Jerusalem. La trobada està pensada per posar en valor la història i la cultura, a més de la teologia, en relació amb aquesta ciutat de referència per a jueus, cristians i musulmans. “Jerusalem i les religions monoteistes: símbols, actituds i la vida real” és el títol d’aquestes jornades, en què participen grans experts de les tres religions, però també de l’àmbit geopolític, així com testimonis d’experiències de diàleg. El franciscà Francesco Patton, custodi de Terra Santa, ha destacat aquest dimarts que "Jerusalem, malgrat la seva divisió i de la seva condició d’escenari de violència, continua sent avui una ciutat santa amb un paper internacional bàsic en la definició de les seves respectives identitats"
El custodi ha comentat que "aquest fòrum s'emmarca en altres iniciatives pensades per crear ponts i oportunitats per al diàleg, així com estimular la convivència pacífica", i ha posat l'exemple de "l'esplanada del Temple, que és també de les Mesquites, amb diferents visions per a musulmans, jueus i cristians". Patton ha explicat que el gran objectiu comú de la pau conviu entre la voluntat divina i les possibilitats humanes d’assolir-la. En aquesta línia, ha afegit que "humanament cal passar de la por a la confiança, un pas molt difícil". Igualment ha defensat "l'enfocament dels cristians a Jerusalem en relació amb la violència o la justificació de la violència, sempre amb tendència al diàleg". Francesco Patton ha recordat que "Jerusalem està plena de signes històrics que ens porten a la confluència d’identitats i visions religioses i culturals sobre una mateixa realitat".
Nou secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe
D'altra banda, el Papa ha nomenat aquest dimarts nou secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe Giacomo Morandi, que era sotssecretari d'aquest dicasteri des el 27 d'octubre de 2015, i li ha assignat la seu titular de Cerveteri amb dignitat d'arquebisbe. Substitueix en el càrrec el jesuïta mallorquí Lluís-Francesc Ladària, nomenat recentment prefecte de la mateixa Congregació per a la Doctrina de la Fe. Morandi va néixer a Mòdena el 24 agost de 1965 i va ser ordenat sacerdot a la mateixa diòcesi italiana l'11 d'abril de de 1990. És llicenciat en Ciències Bíbliques pel Pontifici Institut Bíblic de Roma des del 1992 i es va doctorar en Teologia de l'Evangelització (en Missionologia) per la Pontifícia Universitat Gregoriana el 2008. Va ser vicari episcopal per a la Catequesi, l’Evangelització i la Cultura i arxiprest del Capítol de la Catedral i Vicari General de l'arxidiòcesi de Mòdena-Nonantola. Giacomo Morandi és professor de Sagrada Escriptura a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Mòdena i d’Exegesi Patrística a l'Atelier de Teologia Cardenal Spidlìk, al Centre Aletti de Roma.
El secretari d'Estat del Vaticà, enviat pel Sant Pare a Rússia
Finalment destaquem que el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha anunciat també aquest dimarts que viatjarà a Rússia a l’agost “com a enviat del Papa, per col•laborar amb els qui volen construir ponts i fer créixer, arreu del món, la capacitat de comprensió i diàleg”. El cardenal Parolin també ha explicat que vol col•laborar, mitjançant aquesta visita, “amb la construcció d’un clima i un ambient de justícia i de pau”. En el programa oficial, està inclosa una trobada del màxim representant del Sant Pare amb el president rus, Vladimir Putin. El secretari d’Estat ha comentat, en una entrevista a la televisió RAI Vaticano, que es deixarà “guiar per l’Esperit”. Parolin ha assegurat que, “en el cas de Rússia, construir ponts és compartir relacions bilaterals que ja existeixen i que afecten l’activitat de l’Església catòlica, així com el diàleg amb l’ortodoxa”. Ha afegit igualment que “caldrà afrontar el context d’activitats internacionals en què Rússia té una presència més activa, com ara la situació del Pròxim Orient, particularment de Síria, i també d’Ucraïna”, país on el número dos del Sant Pare va viatjar l’any passat.
Centrant-se ja en l’activitat diplomàtica de la Santa Seu, que el pontífex vol que “quedi integrada en la realitat d’aquest món en què cal treballar per la pau, la justícia i el desenvolupament”, el cardenal Parolin ha recordat que “diàleg significa encontre, coneixement i comprensió”. El secretari d’Estat també ha comentat que “el Papa intenta obrir noves vies de fraternitat i vol tocar el cor de l’home, motiu pel qual insisteix molt en la conversió personal i en el significat de la misericòrdia, que poden tenir també una funció terapèutica en les relacions entre pobles i països”. En aquesta línia, Pietro Parolin ha conclòs que el Sant Pare, des de la seva aposta per “enderrocar els murs de la indiferència”, vol “fer créixer nous espais d’encontre i col·laboració, començant pels últims, per les situacions de pobresa material i espiritual”. Aquesta entrevista s’emmarca en un especial que la televisió RAI Vaticà emet, sota el títol “Francesc, el Papa del diàleg”, amb un recorregut pels 19 viatges apostòlics internacionals del pontífexs fins ara vistos a través del diàleg, també amb la mirada posada en la propera visita del Sant Pare a Colòmbia, del 6 a l’11 de setembre.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 18 de juliol.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció