En directe

Fabricació pròpia

PAPA FRANCESC

El Papa recorda Óscar Romero dos anys després de ser beatificat

El Papa ha recordat aquest dimarts, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Sant Marta, "les nombroses persones consagrades que han estat…

23 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha recordat aquest dimarts, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Sant Marta, "les nombroses persones consagrades que han estat perseguides per haver denunciat actituds de mundanitat, aquell mal esperit que prefereix una Església sense riscos i tèbia". Francesc ha tingut també present el segon aniversari de la beatificació de l’arquebisbe salvadorenc Oscar Romero, assassinat pels esquadrons de la mort lligats al règim militar per haver denunciat la violència contra els pobres. D’altra banda, en una reflexió a partir del capítol 16 del llibre dels Fets dels Apòstols, el pontífex ha comentat, referint-se a les pràctiques màgiques amb què es trobaven els seguidors de Jesús, que Pau va comprendre "que el camí de l’esperit dolent no era el de la conversió d'aquesta ciutat, on tot seguia tranquil". Ha recordat que "no era l’Església de Crist perquè, tot i que s’acceptava la doctrina, no hi havia conversions".
En aquesta línia, el Sant Pare ha afirmat que, "en l'Església, quan algú denuncia les nombroses expressions de la mundanitat, moltes vegades ho passa malament". El bisbe de Roma s’ha aturat a analitzar el sentit de la paraula "alegria", per recordar que Pau i Siles, després de ser portats pels patrons de l'esclava davant els magistrats que van ordenar que els apallissessin i que després els posessin a la presó, "cantaven i van estar alegres". Igualment ha recordat que "és aquest el camí de la nostra conversió quotidiana: passar d'un estat de vida mundà, tranquil, sense riscos, certament catòlic però tebi, a l'estat de vida del veritable anunci de Jesucrist, a l'alegria de l'anunci de Crist".
Després de qualificar aquest fet de “miracle que fa l'Esperit Sant”, el Papa ha animat tots els creients a veure, a partir dels Fets dels Apòstols, com el Senyor, "amb els seus màrtirs", fa que l'Església vagi endavant. Francesc ha subratllat, en un altre moment, que "el mal esperit entra sempre per les butxaques" ja que, "quan l'Església és tèbia i està tranquil•la, totalment organitzada i sense problemes, mira on hi ha negocis".
Condemna l'atemptat de Manchester
"Un atac bàrbar”. Així defineix el Papa el violent atemptat d’aquest dilluns a la nit a Manchester, que ha matat almenys 22 persones i n'ha ferit una seixantena. En un telegrama, signat pel secretari d'Estat Pietro Parolin, el pontífex expressa el seu profund dolor per la "tràgica pèrdua de vides" causada per aquest "acte de violència sense sentit", així com la seva solidaritat amb tots els afectats.
En la missiva, Francesc elogia els esforços del personal d'emergència i de seguretat, alhora que assegura les seves pregàries pels ferits i per tots els qui han mort. El Sant Pare recorda "de manera particular els nens i joves que han perdut la vida i les seves famílies afligides". També invoca les benediccions del Déu de pau, sanació i fortalesa sobre tot el Regne Unit.
Intensa activitat també aquest dilluns
D'altra banda, el Sant Pare va rebre aquest dilluns les participants en el novè Capítol General de les Pies deixebles del Diví Mestre, que s'està duent a terme a Roma des del 10 d’abril i fins a aquest proper diumenge, 28 de maig, amb el tema "Vi nou en bots nous". El 10 de maig passat, va ser escollida la nova superiora general, Micaela Monetti, que exercirà el càrrec fins al 2023. En la trobada, Francesc ha desitjat a les religioses que aquest Capítol General porti abundants fruits evangèlics en la vida de l'Institut i que, obertes a l'Esperit Sant, caminin en una comunió que respecti la pluralitat, "conreant l'atenció i l'acceptació mútua; practicant la correcció fraterna i el respecte per les germanes més febles; creixent en l'esperit de la convivència; desterrant de les comunitats les divisions, les enveges i les tafaneries; i dient les coses de forma oberta i amb caritat".
I aquest dilluns a la tarda, el pontífex va rebre els participants en la 70a Assemblea General de la Conferència Episcopal Italiana, que es fa Roma, a l'Aula Nova del Sínode, fins dijous. Els treballs de l'episcopat italià van iniciar després de la salutació del president, el cardenal Angelo Bagnasco, amb la introducció del mateix Papa, que va obrir el diàleg reservat als bisbes. El programa preveu l'elecció de la terna relativa al nomenament del president, previst per a avui mateix. Els bisbes debatran el tema principal d'aquesta Assemblea, que és “Joves, per a una trobada de fe”.
Entre altres qüestions per a les sessions, hi ha el camí de preparació per a la propera Setmana Social (que es farà a Càller, a Sardenya, del 26 al 29 d’octubre), les normes sobre el règim administratiu dels tribunals eclesiàstics a Itàlia i una sèrie d'obligacions de caràcter jurídic i administratiu. Dimecres 24, a les 8:30 del matí, els bisbes concelebraran l'Eucaristia a la basílica de Sant Pere, i dijous, a les 13.30 hores a l'atri de l'Aula Pau VI, es farà la conferència de premsa de cloenda.
Reunió amb Donald Trump
Finalment destaquem que, aquest dimecres a les 8.30 hores, el Sant Pare rep en audiència, al Palau Apostòlic del Vaticà, el president dels Estats Units, Donald Trump, que després es reunirà amb el cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat del Vaticà, acompanyat per Paul Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. Tot just aquest dimecres, també es complirà el tercer aniversari del Viatge Apostòlic del Papa, concretament a Terra Santa, on va commemorar la històrica trobada entre el Papa Pau VI i el Patriarca Atenàgores, un històric 5 de gener de de 1964. 

Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 23 de maig.

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció