En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa recorda Síria: "11 milions de refugiats i 500.000 morts"

El Papa ha recordat aquest diumenge Síria i els països de la regió del Pròxim Orient. Després de la pregària de l'Àngelus, Francesc ha comentat…

28 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha recordat aquest diumenge Síria i els països de la regió del Pròxim Orient. Després de la pregària de l'Àngelus, Francesc ha comentat que "aquest país porta 10 anys de guerra i pateix, amb 11 milions de refugiats i gairebé mig milió de morts, una situació humanitària crítica, encara més ara amb la pandèmia del Covid-19". També s'ha referit a la crisi al Iemen i a les víctimes de les inundacions a Ucraïna. Sobre el conflicte sirià, el Sant Pare ha expressat el seu desig que la IV Conferència de Brussel·les «Donar suport al futur de Síria i la seva regió», que tindrà lloc aquest dimarts presidida per la Unió Europea i les Nacions Unides, doni fruit. En aquesta trobada, els organitzadors consideren que aquesta serà una oportunitat per reunir tots els interlocutors i abordar eficaçment la situació actual, oferir suport continuat als esforços de les Nacions Unides per una solució política global al conflicte sirià, mobilitzar el suport financer necessari per a Síria i els països veïns que acullen refugiats sirians i mantenir i intensificar el diàleg amb la societat civil. El bisbe de Roma ha demanat als líders internacionals que, de cara a afrontar una sortida al drama de Síria, "pensin que hi ha nens amb gana, que no tenen menjar". Els ha fet una crida a "ser capaços de fer la pau".

D'altra banda, el pontífex ha dit que porta en les seves pregàries les persones afectades per les inundacions a Ucraïna, per als quals ha invocat "el consol del Senyor i l'ajuda dels germans". Igualment el Papa ha tingut un pensament especial per al Iemen, país cansat d'una guerra que ja ha durat cinc anys. Ha invitat els creients "a pregar pel poble iemenita, també especialment pels nens, que pateixen a causa de la gravíssima crisi humanitària". Després d'aquestes crides, el Sant Pare ha agraït la presència, un diumenge més, de ciutadans italians i d'altres països a la Plaça de Sant Pere. A més, ha saludat els participants en una Missa celebrada en ritu congolès, i ha pregat per la República Democràtica de Congo.

La gratitud i la generositat

En la reflexió sobre la Paraula de Déu d'aquest diumenge XIII durant l'any, Francesc ha destacat que "la gratitud és una insígnia del cristià". Tot just abans de resar l'Àngelus des de la finestra del Palau Apostòlic, el Papa ha explicat que "Jesús demana als seus deixebles que es prenguin seriosament les exigències de l'evangeli, fins i tot quan això requereix sacrifici i esforç". A partir del fragment de l'evangeli del dia, del capítol 10 de Mateu, el bisbe de Roma ha comentat que aquesta afirmació marca tres plantejaments per als qui volen seguir el Senyor. Són concretament "situar l'amor a Jesús per sobre de l'amor familiar, el fet que seguir Jesús implica carregar amb la pròpia creu i assumir que la llibertat sorgida de la renúncia a un mateix permet experimentar la generositat i gratitud de Déu".

El Sant Pare ha aclarit que "Jesús no pretén subestimar l'amor als pares i als fills, sinó que sap que els llaços de parentiu, si es posen en primer lloc, poden desviar-se de l'autèntic bé, com es veu en algunes corrupcions dins dels governs, que sorgeixen precisament perquè l'amor al parentiu és més gran que no pas l'amor al país", i col·loquen familiars en càrrecs. "Quan l'amor als pares i als fills està animat i purificat per l'amor del Senyor, llavors es fa plenament fecund i produeix fruits de bé en la pròpia família i molt més enllà", ha assegurat. Ha invitat torhom a tenir present un detall important que ja apareix en l'evangeli: "Jesús retreu als doctors de la llei que provoquin necessitat en els pares amb el pretext de donar-lo a l' altar, a l'Església". Francesc ha assegurat que "el veritable amor a Jesús requereix estimar de debò els pares i els fills però, si busquem des del principi l'interès de la família, això sempre ens porta pel camí equivocat".

"No hi ha amor veritable sense una creu"

En comentar les paraules de Jesús, «qui no pren la seva creu i em segueix no és digne de mi», el pontífex ha afirmat que "es tracta de seguir-lo pel camí que ell mateix ha recorregut, sense buscar dreceres, perquè no hi ha amor veritable sense una creu, sense un preu que la persona hagi de pagar". El bisbe de Roma ha conclòs que "la creu, portada amb Jesús, no fa por perquè ell sempre està al nostre costat per donar-nos suport en l'hora de la prova més dura". Igualment ha avisat davant "les possibles actituds porugues i egoistes que busquen preservar la vida pròpia per sobre totes les coses". ha estat en valorar les paraules del Senyor, «qui trobi la seva vida, la perdrà; i el qui perdi la seva vida per mi la trobarà». A partir d'aquí, Francesc ha afirmat que "la plenitud de la vida i l'alegria es troben en l'entrega per l'evangeli i pels germans, amb obertura, acceptació i benvolença".


Finalment el Sant Pare ha subratllat que "Déu és generós" i que "la generosa gratitud de Déu Pare té en compte fins al més petit gest d'amor i servei als nostres germans i germanes". En aquesta línia, ha afegit que "és una gratitud contagiosa que ens ajuda a mostrar gratitud cap als qui es preocupen per les nostres necessitats". Ha posat un exemple d'aquesta generositat en el fet que "molts serveis es fan gratis, com es veu en el voluntariat, que és una de les coses més grans que té la societat, amb molts que han deixat les seves vides en aquesta pandèmia".

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció