En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa reforma els processos de nul·litat perquè siguin més àgils i més econòmics, "sempre encaminats a la veritat"

El Papa Francesc vol que els processos de nul•litat matrimonial siguin més àgils, més fàcils i més econòmics. Així ho estableixen dues cartes presentades aquest…

8 setembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc vol que els processos de nul•litat matrimonial siguin més àgils, més fàcils i més econòmics. Així ho estableixen dues cartes presentades aquest matí al Vaticà, mitjançant les quals es reformen els mecanismes judicials, però no pas per inventar nul•litats o fer divorcis encoberts, sinó sobretot per portar les causes cap a la veritat i posar dosis de misericòrdia en situacions doloroses on els qui les pateixen són persones que pateixen una forma de pobresa i exclusió que l’Església està obligada a atendre i afrontar. Salutacions del Mario Ramírez a les vies de so i de qui us parla, l’Ignasi Miranda. Ens posem en marxa.
L’Aula Joan Pau II de la Santa Seu ha acollit aquest dimarts al matí la presentació de dues cartes apostòliques del Papa Francesc, en forma de Motu Proprio, sobre la reforma dels processos de Nul•litat, en el Codi de Dret Canònic i en el de les Esglésies Orientals. Concretament es titulen «mitis Iudex Dominus Iesus» i «mitis et misericors Iesus». En la història, l'Església s’ha marcat sempre l’objectiu de fer visible i eficaç la gràcia salvadora de Crist, segons asseguren els dos documents. Francesc és el tercer Pontífex, juntament amb Benet XIV, el 1741, i Pius X, el 1908, que reformen en profunditat el procés matrimonial. En la presentació, Pio Vito Pinto, degà de la Rota Romana i president de la Comissió especial instituïda pel Sant Pare per a la Reforma del procés matrimonial canònic, ha destacat que els textos s’adrecen a l'ésser humà que és salvat pel ministeri sol•lícit de la justícia i de la misericòrdia de Déu. "La reforma demana una obertura honesta als pobres, entre els quals hi són els divorciats", ha assegurat. Sobre el fet que el bisbe diocesà tingui la potestat directa en les nul•litats, Monsenyor Pinto ha aclarit que “no es tracta ni de salts cap a endavant ni de passos enrere, sinó de la posada en pràctica del signe de la col•legialitat. 
També han intervingut en l’acte el cardenal Francesco Coco Palmerio, president del Pontifici Consell per als Textos Legislatius, que ha subratllat l’àmbit operatiu del Motu Proprio, que vol constatar i no pas inventar la possible existència d’un procés de nul•litat, sempre encaminat a la veritat. En qualsevol cas, els tràmits per a la nul•litat del matrimoni seran més ràpids, més fàcils i més econòmics. Les noves disposicions preveuen que es redacti una sentència única i que la decisió del bisbe sigui directa en els casos de nul•litat del matrimoni que siguin més clars. En els documents papals, el pontífex diu que cal introduir aquests canvis "per acostar els fidels que s'allunyen" davant les estructures jurídiques complicades i feixugues de l'Església.
El Sant Pare parla de reconciliació des de les coses petites
“Déu reconcilia i pacifica en les coses petites, caminant amb el seu poble”. Així s’ha expressat aquest dimarts al matí el Papa Francesc en l’homilia de la Missa celebrada a la residència de Santa Marta. Coincidint amb la festa del Naixement de la Mare de Déu, el Sant Pare ha dit que déu, per reconciliar, arriba a les coses petites, al camí. Sobre la primera lectura d’avui, del profeta Miquees, ha destacat la petita Betlem, que es fa gran per arribar a les coses petites, i ha tornat a recomanar que ens fem tots com els nens, per arribar al Regne del Cel.
En aquest camí, segons el Papa, Déu fa créixer l’esperança en el seu poble, encapçalat pel Messies, i es mostra proper caminant amb tothom, bons i dolents. En aquest sentit, Francesc ha fet una crida a posar en pràctica allò que diu el capítol 25 de l’evangeli de Mateu, l’amor als altres per a la reconciliació. Finalment, el Sant Pare ha recordat que Déu ens ensenya la gran obra de la reconciliació a través de l’actitud de no perdre l’esperança, i ha demanat la gràcia de la unitat i la pau.
Refugiats: El Vaticà predica amb l'exemple
Després de la crida del Papa a rebre famílies de pròfugs, les parròquies vaticanes de Santa Anna i Sant Pere ja estan preparant l’acollida de pròfugs o refugiats. Agostino Bruno Silvestrini, rector de Santa Anna, ha explicat que aquesta parròquia ja està oberta cada dia, des de fa molts anys, per acollir i ajudar en el que es pot a tothom que pica a la porta, en comunió amb el servei d’almoines del Vaticà i amb Càritas. Silvestrini, a més, ha comentat que l’objectiu és també preparar les persones que arribin perquè, trobant una feina per al responsable familiar, es preparin de cara al futur, tant si es queden per Roma com si van a altres llocs segons les seves necessitats. El Papa, per cert, anima en un missatge de Twitter, a través del compte @pontifex, reforça la seva crida perquè totes les parròquies acullin famílies de pròfugs que busquen un futur millor a Europa fugint de les guerres. 
Finalment, recordem que aquest dimecres, cap a tres quarts de 10 del matí, el Sant Pare presidirà una setmana més l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà.
Es pot escoltar aquí tot el programa Diari del Papa corresponent al dimarts 8 de setembre.
FRANCESC, A LA PREMSA MUNDIAL EN LES ÚLTIMES HORES
EL PERIÓDICO: El Vaticà agilitza els processos de nul·litat matrimonial
ACIPRENSA: Presenten dos documents del Papa Francesc
LA NACIÓN (diari argentí): El Papa Francesc anuncia canvis en la nul·litat matrimonial
RT (TV de notícies que emet en castellà a Russia)
CNN (Tv Estats Units) (en anglès)
WASHINGTON POST (en anglès)
CIBERCUBA (digital cubà): El Papa Francesc es reunirà amb Fidel Castro a l'Havana
MARTINOTICIAS (digital cubà): Fidel Castro rebrà el Papa Francesc després d'una petició del Vaticà
INFORMADOR (digital mexicà): El Papa i Fidel Castro concerten una cita a l'Havana
ARTICLE
VICENÇ NAVARRO (PUBLICO.ES): L'Església catòlica, el Vaticà, el Papa Francesc i l'avortament 

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024