En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa signa 'Germans tots', l'encíclica de la fraternitat

El Papa ha signat aquest dissabte a la tarda, a Assís i sobre la tomba de Sant Francesc, l'encíclica Fratelli Tutti (Germans tots).  Ha estat…

3 octubre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha signat aquest dissabte a la tarda, a Assís i sobre la tomba de Sant Francesc, l'encíclica Fratelli Tutti (Germans tots).  Ha estat després de presidir una senzilla celebració eucarística a la capella del Sacre Convent. En el moment de rubricar el document un cop acabada la Missa, Francesc ha agraït la feina feta per la Primera Secció de la Secretaria d'Estat en la preparació de l'escrit magisterial, com també particularment als traductors a les diverses llengües, coordinats per Paolo Braida. La posada en escena ha estat ja un missatge purament franciscà per a tot el món: un lloc petit i de recolliment, però visitat cada any per milers de persones de tot el món. La imatge ha estat una combineació de sobrietat i solemnitat, de senzillesa i contingut potent, de petitesa i grandesa.
L'encíclica està dedicada a la fraternitat i a l'amistat social, valors essencials per fer tornar l'esperança i l'impuls a una humanitat ferida per la pandèmia del Covid-19 i per moltes altres problemàtiques. El títol, Germans tots, ve de les paraules escrites per Sant Francesc. Amb el text ja signat i editat, es farà públic tot el contingut aquest diumenge, coincidint amb la festa de l'anomenat "Pobre d'Assís". Durant l'Eucaristia, el pontífex no va pronunciar homilia, amb la idea que la pregària, el silenci i la senzillesa marquessin una visita a Assís que, a petició del mateix Sant Pare i per la situació de la pandèmia, s'ha realitzat sense cap participació dels fidels.
Germans tots mostra la decidida aposta de l’actual bisbe de Roma per entrar, des del seu compromís magisterial i amb la doctrina catòlica, en els temes que afecten tota la humanitat més enllà de les creences. Aquesta tercera encíclica publicada durant el pontificat de Francesc arriba després de La llum de la fe, que completava el 29 de juny de 2013 un document que havia iniciat Benet XVI, i Laudato si’, el maig de 2015. El nou text magisterial de l'actual Papa presenta totes les característiques d’un missatge ben actual, començant per la seva mateixa presentació pública. El lloc on el Sant Pare ha signat la nova encíclica és el poble on va néixer Sant Francesc, un home que va identificar la germanor amb totes i cadascuna de les criatures de Déu, més enllà del temps i la condició social, i va reflectir aquesta idea amb la coneguda invitació “a mirar tots els germans el bon pastor que va sostenir la passió de la creu per salvar les seves ovelles”, frase del punt 6 de les Admonicions de Sant Francesc.
D’altra banda, el pontífex ha signat el document en el marc d’una Missa sense presència física de fidels a la basílica d’Assís, un gest propi d’aquest temps de precaucions per la crisi sanitària del coronavirus. La paraula “germans” és, de fet, el cor del pontificat de Francesc. Ja va pronunciar aquesta paraula en ser elegit el 13 de març de 2013, com també durant la visita del juliol del mateix any a Lampedusa, on va dir que els invisibles, els immigrants, són igualment això mateix, “germans”, i quan va reunir el 2014 al Vaticà els mandataris Shimon Peres, israelià, i Abu Mazen, palestí, per pregar junts. Finalment, la declaració signada per Francesc i el gran imam d’Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb, al febrer de l’any passat a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs, anticipava ja l’inici d’una reflexió global sobre “la fraternitat humana” que, com diu el mateix Sant Pare, “neix de la fe en Déu que és Pare de tothom i Pare de la pau”.

Aquest dissabte, dia de la signatura de la nova encíclica, el Papa havia arribat al migdia al Sacre Convent, edifici annex a la basílica que, des de l'any 1230, guarda les restes del venerat sant d'Umbria. Ha donat la benvinguda al Sant Pare el custodi del mateix cenobi, el franciscà Mauro Gambetti. En la celebració eucarística, han participat també una vintena de frares, alguns religiosos d'altres ordes o instituts, el bisbe de la diòcesi, Domenico Sorrentino, i el cardenal Agostino Vallini, llegat pontifici per a les basíliques de Sant Francesc i Santa Maria dels Àngels a Assís. Aquesta és la quarta vegada que l'actual bisbe de Roma ha visitat Assís.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció