En directe

El diumenge a Montserrat

MEDI AMBIENT

El parc eòlic marí pot ser una realitat l'any 2026

Així ho afirma Sergi Ametller, portaveu del projecte Parc Tramuntana, qui assegura que Roses és l'únic lloc a Catalunya on es pot posar un parc eòlic marí

7 febrer 2022

Redacció

Comparteix
Projecte Parc Tramuntana

Sergi Ametller, enginyer i membre de l'equip que lidera el projecte d'energia eòlica marina flotant dissenyat per a l'Empordà, Parc Tramuntana, ha parlat a 'El Matí a Ràdio Estel' i ha afirmat que Roses és l'únic lloc a Catalunya on es pot posar un parc eòlic marí.

En el mateix programa, el portaveu de l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, ha demanat que s'instal·lin el més allunyat possible de la costa catalana per les seves repercussions amb el turisme.

Veus a favor

La Generalitat considera que el parc eòlic marí Tramuntana, que té previst que s'instal·li davant la costa de Roses, pot ser important en la descarbonització de Catalunya. Així i tot, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha recordat que la instal·lació no depèn de la Generalitat, sinó del govern espanyol, perquè té més de 50 MW i és en aigües exteriors.

Ametller ha assegurat, en declaracions a Ràdio Estel que l'Empordà és l'única zona on bufa el vent amb prou intensitat i on l'impacte sobre els ecosistemes és compatible: "No hi ha cap altra zona a Catalunya per aprofitar aquesta energia renovable", ha admès.

"Depenent de la distància a la qual ens trobem del parc eòlic, els aerogeneradors es veurien en una dimensió d'entre 7 i 13 mil·límetres des de la costa"

A més, també ha afegit que, "en l'àmbit visual i depenent de la distància que ens trobem del parc eòlic, els aerogeneradors es veurien en una dimensió d'entre 7 i 13 mil·límetres des de la costa, només". Ametller també ha destacat que l'objectiu és posar el mínim d'aerogeneradors marins, una trentena, però que siguin prou potents per aprofitar la seva existència.

Veus en contra

En canvi, el vicepresident i portaveu de l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, Jordi Ponjoan, ha demanat que els aerogeneradors s'instal·lin el més allunyat possible de la costa catalana per les seves repercussions amb el turisme.


Segons Ponjoan, els científics comenten que "la proximitat entre els parcs naturals i la costa repercuteixen de manera negativa en l'entorn, ja sigui pel soroll com per les vibracions, les zones electromagnètiques i la seva presència física que no deixa de ser un element agressiu al medi".

La proximitat entre els parcs naturals i la costa repercuteixen de manera negativa en l'entorn, ja sigui pel soroll com per les vibracions, les zones electromagnètiques i la seva presència física"

El portaveu ha sentenciat que "tots els ancoratges que s'haurien d'instal·lar per cada aerogenerador i les infraestructures associades trinxaran l'Empordà de manera definitiva i brutal".

Entrevista a Sergi Ametller, membre de l'equip que lidera el projecte d'energia eòlica marina Parc Tramuntana, i Jordi Ponjoan, vicepresident de l'Associació Stop Marc Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord

0:00 / 0:00

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció