En directe

La Caravana

MEDI AMBIENT

El parc eòlic marí pot ser una realitat l'any 2026

Així ho afirma Sergi Ametller, portaveu del projecte Parc Tramuntana, qui assegura que Roses és l'únic lloc a Catalunya on es pot posar un parc eòlic marí

7 febrer 2022

Redacció

Comparteix
Projecte Parc Tramuntana

Sergi Ametller, enginyer i membre de l'equip que lidera el projecte d'energia eòlica marina flotant dissenyat per a l'Empordà, Parc Tramuntana, ha parlat a 'El Matí a Ràdio Estel' i ha afirmat que Roses és l'únic lloc a Catalunya on es pot posar un parc eòlic marí.

En el mateix programa, el portaveu de l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, ha demanat que s'instal·lin el més allunyat possible de la costa catalana per les seves repercussions amb el turisme.

Veus a favor

La Generalitat considera que el parc eòlic marí Tramuntana, que té previst que s'instal·li davant la costa de Roses, pot ser important en la descarbonització de Catalunya. Així i tot, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha recordat que la instal·lació no depèn de la Generalitat, sinó del govern espanyol, perquè té més de 50 MW i és en aigües exteriors.

Ametller ha assegurat, en declaracions a Ràdio Estel que l'Empordà és l'única zona on bufa el vent amb prou intensitat i on l'impacte sobre els ecosistemes és compatible: "No hi ha cap altra zona a Catalunya per aprofitar aquesta energia renovable", ha admès.

"Depenent de la distància a la qual ens trobem del parc eòlic, els aerogeneradors es veurien en una dimensió d'entre 7 i 13 mil·límetres des de la costa"

A més, també ha afegit que, "en l'àmbit visual i depenent de la distància que ens trobem del parc eòlic, els aerogeneradors es veurien en una dimensió d'entre 7 i 13 mil·límetres des de la costa, només". Ametller també ha destacat que l'objectiu és posar el mínim d'aerogeneradors marins, una trentena, però que siguin prou potents per aprofitar la seva existència.

Veus en contra

En canvi, el vicepresident i portaveu de l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, Jordi Ponjoan, ha demanat que els aerogeneradors s'instal·lin el més allunyat possible de la costa catalana per les seves repercussions amb el turisme.


Segons Ponjoan, els científics comenten que "la proximitat entre els parcs naturals i la costa repercuteixen de manera negativa en l'entorn, ja sigui pel soroll com per les vibracions, les zones electromagnètiques i la seva presència física que no deixa de ser un element agressiu al medi".

La proximitat entre els parcs naturals i la costa repercuteixen de manera negativa en l'entorn, ja sigui pel soroll com per les vibracions, les zones electromagnètiques i la seva presència física"

El portaveu ha sentenciat que "tots els ancoratges que s'haurien d'instal·lar per cada aerogenerador i les infraestructures associades trinxaran l'Empordà de manera definitiva i brutal".

Entrevista a Sergi Ametller, membre de l'equip que lidera el projecte d'energia eòlica marina Parc Tramuntana, i Jordi Ponjoan, vicepresident de l'Associació Stop Marc Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

POLÍTICA

Sense categoria

Les germanes de Salvador Puig Antich: "No ens tornaran al meu germà, però, si més no, ens donaran la raó"

Les germanes de Salvador Puig Antich a la presó model, sent entrevistades per la redactora de Ràdio Estel, Olma Giró | RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel entrevista les germanes de Salvador Puig Antich a la presó Model quan fa 50 anys que l'anarquista va ser assassinat pel règim franquista a garrot vil

5 març 2024

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció