En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

El PP, amb García Albiol, vol repetir victòria a Badalona "amb polítiques de sentit comú que no van contra ningú"

Badalona, que té actualment uns 220.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde…

20 maig 2015

Redacció

Comparteix
Badalona, que té actualment uns 220.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde Xavier García Albiol, del Partit Popular, ha governat en minoria, amb els 11 regidors de la seva formació i també gràcies a alguns acords puntuals. En aquest període de govern local, el consistori ha tingut quatre grups. A més dels 11 representants del PP, el Partit dels Socialistes de Catalunya n’ha tingut 9, Convergència i Unió 4 i Iniciativa, 3. Ha estat un mandat de certa estabilitat, amb algun intent o avís de moció de censura des de l’oposició però finalment sense concretar-se cap acord per canviar d’alcalde. En altres paraules, s’ha respectat la llista més votada, en aquest cas el PP, que va guanyar el 2011 a Badalona, com també a Castelldefels, per primera vegada en la història de l’actual democràcia.
El número dos de la llista del PP a Badalona, Ramon Riera, també tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, ha negat que els populars siguin xenòfobs. "No estem en absolut contra els immigrants, i el nostre lema de netejar la ciutat té el mateix sentit que quan algú diu que neteja casa seva, és a dir, perseguint conductes, no pas persones", ha explicat. En aquesta línia, ha recordat que "en aquests 4 anys l'equip de govern municipal no només ha actuat contra l'incivisme, sinó que també ha sanejat els comptes de l'Ajuntament, que estaven gairebé en fallida amb deutes elevadíssims, i ha treballat per enviar diners a polítiques socials traient-los de pagaments de lloguers i altres partides". A més, ha aclarit que això s'ha fet "sense pujar impostos, amb l'única excepció de l'IBI el primer any, perquè ho marcaven des del Ministeri d'Hisenda". En definitiva, ha assegurat que es vol renovar la confiança dels badalonins "amb polítiques de sentit comú que no van contra ningú".
Més enllà de la realitat política i del balanç municipal, Badalona mira també de prop l’horitzó immediat de grans canvis que es poden produir en molts ajuntaments catalans. Als 4 grups actualment representats a l’Ajuntament, es podrien afegir Esquerra Republicana, que s’havia quedat sense regidors ara fa 4 anys després d’un retrocés de 2-1-0 en les tres últimes convocatòries, i també Ciutadans, que no ha entrat mai al Consistori, tot plegat sense descartar possibles sorpreses. Així, en aquests comicis, el PP repeteix amb Xavier García Albiol com a candidat a la reelecció. També el PSC presenta novament Jordi Serra. Pel que fa als altres partits amb representació, Convergència i Unió concorre amb Ferran Falcó com a cap de cartell, i Iniciativa-Esquerra Unida amb Àlex Mañas. D’altra banda, Esquerra té com a candidat Oriol Lladó, Ciutadans es presenta amb Juan Miguel López, Guanyem Badalona-Badalona en Comú amb Maria Dolors Sabater i Unió Progrés i Democràcia amb Sergio Otero. Les llistes es completen amb Fem Badalona-Partit Municipal, Renovació Democràtica Ciutadana i Lloc Espai Independent.
Amb aquest panorama, els populars de Badalona argumenten, per tornar a demanar la confiança dels ciutadans, que la seva recepta ha funcionat, un projecte basat en estrictes accions contra l’incivisme i la inseguretat, una política que ha connectat amb molta gent però que també rep crítiques davant la sovint confusa frontera entre la vinculació entre males conductes a la ciutat i l’origen estranger de les persones que les practiquen. Sigui com sigui, el PP i García Albiol han difós la idea que, a ciutat més gran del Barcelonès nord, tothom té els mateixos drets i les mateixes obligacions, com també que cal posar ordre i, en el que ha estat l’eslògan més polèmic, que cal netejar Badalona.
L’alcalde García Albiol es presenta per tercera vegada després que sempre hi havia hagut alcalde o alcaldessa socialista des del 1983, amb Joan Blanch, Maite Arqué i Jordi Serra. Abans, havia ocupat el càrrec Màrius Díaz, del PSUC. Després de quatre anys amb un alcalde del PP, l’actual equip de govern municipal espera renovar la confiança dels badalonins, i les enquestes apunten cap a aquesta tendència, tot i que no està clar si Albiol arribarà o no a la majoria absoluta o suficient per seguir governant una ciutat que s’ha convertit, d’alguna manera, en el seu referent municipal a Catalunya.
Ens trobem ja en la recta final de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. Fins a aquest proper divendres, el Mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formen part de l’agenda de temes que tractem. En una mostra representativa de tot el territori, fins ara hem parlat de Vic, Tarragona, Bossost (a la Vall d’Aran), Girona, la Seu d’Urgell, Barcelona, Lleida i Granollers. Aquest dimecres hem parlat de Badalona i, els propers dies, els dedicarem a l’Hospitalet de Llobregat i Tortosa. Aquests són els municipis que estem analitzant, com dèiem, un cada dia i amb candidats de diferents partits o coalicions.
D'altra banda, després d'escoltar les crítiques que el president Artur Mas ha expressat aquest mateix dimecres des de Ràdio Estel contra el govern espanyol davant la xivatada de la Policia Nacional a un grup gihadista, el popular badaloní Ramon Riera ha acust Mas de "voler fer pujar molta gent a la muntanya i després no saber com fer-la baixar". Això sí, ha reconegut que "tothom ha de ser molt més prudent en aquesta qüestió, incloent-hi el ministre Jorge Fernández Díaz".
Es pot escoltar aquí (minut 2'30") tota la conversa amb el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona i número dos del PP.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció