En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

El PP, amb García Albiol, vol repetir victòria a Badalona "amb polítiques de sentit comú que no van contra ningú"

Badalona, que té actualment uns 220.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde…

20 maig 2015

Redacció

Comparteix
Badalona, que té actualment uns 220.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde Xavier García Albiol, del Partit Popular, ha governat en minoria, amb els 11 regidors de la seva formació i també gràcies a alguns acords puntuals. En aquest període de govern local, el consistori ha tingut quatre grups. A més dels 11 representants del PP, el Partit dels Socialistes de Catalunya n’ha tingut 9, Convergència i Unió 4 i Iniciativa, 3. Ha estat un mandat de certa estabilitat, amb algun intent o avís de moció de censura des de l’oposició però finalment sense concretar-se cap acord per canviar d’alcalde. En altres paraules, s’ha respectat la llista més votada, en aquest cas el PP, que va guanyar el 2011 a Badalona, com també a Castelldefels, per primera vegada en la història de l’actual democràcia.
El número dos de la llista del PP a Badalona, Ramon Riera, també tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, ha negat que els populars siguin xenòfobs. "No estem en absolut contra els immigrants, i el nostre lema de netejar la ciutat té el mateix sentit que quan algú diu que neteja casa seva, és a dir, perseguint conductes, no pas persones", ha explicat. En aquesta línia, ha recordat que "en aquests 4 anys l'equip de govern municipal no només ha actuat contra l'incivisme, sinó que també ha sanejat els comptes de l'Ajuntament, que estaven gairebé en fallida amb deutes elevadíssims, i ha treballat per enviar diners a polítiques socials traient-los de pagaments de lloguers i altres partides". A més, ha aclarit que això s'ha fet "sense pujar impostos, amb l'única excepció de l'IBI el primer any, perquè ho marcaven des del Ministeri d'Hisenda". En definitiva, ha assegurat que es vol renovar la confiança dels badalonins "amb polítiques de sentit comú que no van contra ningú".
Més enllà de la realitat política i del balanç municipal, Badalona mira també de prop l’horitzó immediat de grans canvis que es poden produir en molts ajuntaments catalans. Als 4 grups actualment representats a l’Ajuntament, es podrien afegir Esquerra Republicana, que s’havia quedat sense regidors ara fa 4 anys després d’un retrocés de 2-1-0 en les tres últimes convocatòries, i també Ciutadans, que no ha entrat mai al Consistori, tot plegat sense descartar possibles sorpreses. Així, en aquests comicis, el PP repeteix amb Xavier García Albiol com a candidat a la reelecció. També el PSC presenta novament Jordi Serra. Pel que fa als altres partits amb representació, Convergència i Unió concorre amb Ferran Falcó com a cap de cartell, i Iniciativa-Esquerra Unida amb Àlex Mañas. D’altra banda, Esquerra té com a candidat Oriol Lladó, Ciutadans es presenta amb Juan Miguel López, Guanyem Badalona-Badalona en Comú amb Maria Dolors Sabater i Unió Progrés i Democràcia amb Sergio Otero. Les llistes es completen amb Fem Badalona-Partit Municipal, Renovació Democràtica Ciutadana i Lloc Espai Independent.
Amb aquest panorama, els populars de Badalona argumenten, per tornar a demanar la confiança dels ciutadans, que la seva recepta ha funcionat, un projecte basat en estrictes accions contra l’incivisme i la inseguretat, una política que ha connectat amb molta gent però que també rep crítiques davant la sovint confusa frontera entre la vinculació entre males conductes a la ciutat i l’origen estranger de les persones que les practiquen. Sigui com sigui, el PP i García Albiol han difós la idea que, a ciutat més gran del Barcelonès nord, tothom té els mateixos drets i les mateixes obligacions, com també que cal posar ordre i, en el que ha estat l’eslògan més polèmic, que cal netejar Badalona.
L’alcalde García Albiol es presenta per tercera vegada després que sempre hi havia hagut alcalde o alcaldessa socialista des del 1983, amb Joan Blanch, Maite Arqué i Jordi Serra. Abans, havia ocupat el càrrec Màrius Díaz, del PSUC. Després de quatre anys amb un alcalde del PP, l’actual equip de govern municipal espera renovar la confiança dels badalonins, i les enquestes apunten cap a aquesta tendència, tot i que no està clar si Albiol arribarà o no a la majoria absoluta o suficient per seguir governant una ciutat que s’ha convertit, d’alguna manera, en el seu referent municipal a Catalunya.
Ens trobem ja en la recta final de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. Fins a aquest proper divendres, el Mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formen part de l’agenda de temes que tractem. En una mostra representativa de tot el territori, fins ara hem parlat de Vic, Tarragona, Bossost (a la Vall d’Aran), Girona, la Seu d’Urgell, Barcelona, Lleida i Granollers. Aquest dimecres hem parlat de Badalona i, els propers dies, els dedicarem a l’Hospitalet de Llobregat i Tortosa. Aquests són els municipis que estem analitzant, com dèiem, un cada dia i amb candidats de diferents partits o coalicions.
D'altra banda, després d'escoltar les crítiques que el president Artur Mas ha expressat aquest mateix dimecres des de Ràdio Estel contra el govern espanyol davant la xivatada de la Policia Nacional a un grup gihadista, el popular badaloní Ramon Riera ha acust Mas de "voler fer pujar molta gent a la muntanya i després no saber com fer-la baixar". Això sí, ha reconegut que "tothom ha de ser molt més prudent en aquesta qüestió, incloent-hi el ministre Jorge Fernández Díaz".
Es pot escoltar aquí (minut 2'30") tota la conversa amb el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona i número dos del PP.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció