El predicador dels exercicis del Papa, Giulio Michelini, ha analitzat aquest dimecres, en la meditació del dia, la figura de Judes, el risc de perdre la fe i la missió de l’Església que busca els pecadors. Coincidint amb un matí en què ha arribat un e-mail d’Alep, a Síria, que explica el calvari de la seva població, Michelini ha qualificat el suïcidi de Judes després de trair Jesús de “fet escandalós i delicat que, malgrat tot, no queda amagat en l’Evangeli”. El franciscà ha proposat una reconstrucció dels motius a partir d’interpretacions de grans pensadors i escriptors, entre ells Romano Guardini i Amos Oz. El predicador ha situat en el rerefons de tot precisament "el perill de perdre la fe, cosa que ens interpel•la encara avui".
Giulio Michelini ha recordat que "tenim poques justificacions per parlar amb indignació sobre el traïdor, perquè Judes destapa la nostra pròpia realitat. En la mateixa línia, ha comentat que l’escriptor francès Emmanuel Carrère, en el seu llibre El Regne, publicat l’any 2014, explica el seu retorn a la fe durant tres anys i com després novament la va perdre mentre demanava a Déu que “no l’abandonés encara que ell sí que ho fes". Un altre aspecte analitzat pel predicador ha estat que "Judes volia que Crist es mostrés com el Messies i alliberador d’Israel en el terreny polític i de lluita social".
En un altre moment de la reflexió, Michelini ha explicat una experiència personal seva per dibuixar la missió d’anar a buscar els pecadors: "Jo renyava la comunitat de joves que vivien amb mi perquè, dins les dues missions populars que feien cada any, anaven a ballar pel carrer, entraven a les discoteques i anaven als bars musicals, cosa que també em permetia fer broma amb els meus germans franciscans. Ells, però, saben com admiro el fet que hi hagi algú que vagi allà on existeix allò que no voldríem veure i on hi ha joves potser desesperats. En definitiva, encara que no desenvolupem aquesta missió, hem d'estar veritablement agraïts i ser solidaris amb els qui van pel carrer a buscar, com deia Jesús, els pagans i els publicans".
El predicador dels exercicis que viuen aquests dies el Papa i la Cúria Romana, a la localitat italiana d’Ariccia, ha presentat també "el recorregut de Judes fins al suïcidi, passant pel reconeixement del seu propi pecat, com una referència per al nostre temps en què "molts joves també es treuen la vida i en què són també nombroses les persones que busquen un suïcidi assistit". En aquest sentit, Michelini s’ha adreçat sobretot als pastors per preguntar-los "com poden ajudar els cristians del nostre temps a no perdre la fe, a tornar a agafar consciència de la pròpia fe, aquella fe de la qual parla el Nou Testament, la fe joiosa i absoluta, l'adhesió a la persona de Jesús, així com trobar la manera d'aconseguir que no es produeixin mai més aquests suïcidis". La meditació d’aquest dimecres en els exercicis quaresmals ha explorat els trets fonamentals i existencials de la fe, a partir de qüestions relacionades amb la missió de l’Església en el món.
Missatge de la Unió Mundial d'Organitzacions Femenines Catòliques
La presidenta de la Unió Mundial d'Organitzacions Femenines Catòliques, Maria Giovanna Ruggeri, ha invitat tothom aquest mateix dimecres a «celebrar el Dia Internacional de la Dona augmentant el compromís femení». En un missatge, amb motiu d’aquesta important jornada, la professora italiana, presentada per María Lia Zervino, secretària general de la mateixa entitat, s’ha adreçat al centenar d’organitzacions, que representen gairebé 10 milions de dones, per assegurar que volen «dedicar els pensaments a aquelles dones que són obligades a desplaçar-se, a emigrar».
Ruggeri s’ha inspirat en el missatge del Papa Francesc per a la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2017, per recordar que les dones i els nens són els més vulnerables en els drames de l'emigració. Com a presidenta de la Unió Mundial d’Organitzacions Femenines Catòliques, Maria Giovanna Ruggeri forma part de la «Consulta Femenina», del Pontifici Consell per a la Cultura, que es va presentar aquest dimarts a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, tot just la vigília de la celebració del Dia Internacional de la Dona.
La Santa Seu reivindicar la llibertat religiosa davant l'ONU
Ivan Jurkovic, observador permanent de la Santa Seu davant les Nacions Unides a Ginebra, va assegurar aquest dimecres que "el reconeixement efectiu de la llibertat religiosa, com el primer i més important dels drets humans fonamentals, és la clau per afrontar la crisi en què està immers avui el món". En una intervenció dins l’obertura d’un encontre d’alt nivell, el representant del Papa ha comentat que el món està sacsejat per noves persecucions religioses que tenen els cristians entre les primeres víctimes. L’encontre d’alt nivell porta per títol “Respecte recíproc i coexistència pacífica com a condició per a la pau interreligiosa i l’estabilitat”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 8 de març