En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El predicador Ermes Ronchi situa la frontera entre el bé i el mal "en el fet d'aturar-se o no davant les ferides"

Aturar-nos o no davant la persona que pateix, ja sigui físicament al carrer, per exemple, o ja sigui espiritualment o d’altres maneres, és la frontera…

10 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Aturar-nos o no davant la persona que pateix, ja sigui físicament al carrer, per exemple, o ja sigui espiritualment o d’altres maneres, és la frontera entre  el bé i el mal. Així s’ha expressat aquest dijous el predicador Ermes Ronchi en el cinquè dia d’exercis espirituals del Papa i la Cúria Romana. Com ens diu sovint Francesc, no podem passar de llarg quan trobem desesperació o marginació, perquè fer-ho seria engrandir el problema de la globalització de la indiferència.  
La vuitena meditació del Pare Ronchi s’ha basat en la necessitat que l’Església i tots els cristians tinguin la compassió del bon samarità per les ferides del món. Vetllar pels qui pateixen millora les relacions socials, segons Ronchi, alhora que ofega la cultura del descartar. El Papa i la Cúria Romana han completat avui el cinquè dia d’exercicis espirituals de Quaresma a la localitat d’Ariccia. El predicador ha donat una recepta clara per estimular aquesta sensibilitat humana i cristiana pels qui pateixen dificultats: "Es fa aprenent sobre la mirada i els gestos de Jesús, que són els del bon samarità, és a dir, amb l'actitud de veure, aturar-se i tocar, tres verbs que no hem d'oblidar mai".
El predicador dels exercicis quaresmals ha situat la frontera entre el bé i el mal, entre l’encert i l’error, en una sola paraula: aturar-se davant del qui pateix. "L'autèntica diferència no es troba entre cristians, musulmans i hebreus o entre els qui diuen que no creuen, sinó entre el qui s'atura davant les ferides i qui passa de llarg", ha comentat. Ermes Ronchi, a més, ha explicat que l’actitud autènticament cristiana inclou l’exterior, però sobretot el fons, l’interior, que és el cor. Ha destacat que "la mirada sense cor provoca foscor i, després, té el risc de convertir les víctimes -els pròfugs, els migrants i els pobres- en culpables i en causa de problemes".
Aquest divendres, el Papa Francesc i la Cúria Romana finalitzaran els Exercicis Espirituals a Preparació per a la Pasqua, que han fet des de la tarda del diumenge passat a la Casa del Diví Mestre de la localitat d'Ariccia (Lazio), sota la guia de les meditacions, enguany sobre el tema general de "les preguntes nues de l'Evangeli". El predicador oferirà la seva conclusió sobre la pregunta proposada en l'Evangeli de Sant Lluc, que explica que "Maria va preguntar a l'àngel: Com succeirà això?" (Lc, 1, 34), en referència a la concepció del fill de Déu en les seves entranyes. Les meditacions d’aquest dijous s’han basat en l'Evangeli de Sant Joan, d'on s'han extrapolat les preguntes: "Dona, per què plores? Qui busques?" (Jn 20, 15), i "Simó, fill de Joan, 'm'estimes?" (Jn 21, 16).
Nou vídeo del Papa
Ja s’ha fet públic el tercer vídeo del Papa, el del mes de març, en què Francesc demana que els catòlics resin per les famílies, especialment perquè els nens puguin "créixer en ambients sans i segurs". "La família no es alhora el bé més preciós i també el més vulnerable?", es pregunta el pontífex. Francesc recorda que, "quan la família no és prou protegida, amb problemes econòmics, de salut o en altres àmbits, els nens i nenes creixen en un ambient de tristor". Finalment expressa la seva pregària "perquè els infants creixin en ambients sans i segurs".
Recordem que el Sant Pare va començar aquest any a dirigir-se als catòlics a través de vídeos per demanar pregàries per qüestions concretes, unes intencions que ja es feien públiques des de fa molts anys a través de l’Apostolat de l’Oració. Al gener, la petició va ser el diàleg interreligiós i, al febrer, la cura de la natura. El projecte és una iniciativa de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, i el vídeo amb la veu del pontífex ha estat realitzat per l'agència La Machi.
Normes sobre l'administració de béns en les causes de beatificació
El Papa Francesc ha aprovat les noves normes sobre l'administració dels béns de les causes de beatificació i canonització. Han estat publicades aquest dijous, i estableixen tot allò que fa fa referència als béns de la causa i la designació de l'administrador, vigilància sobre l'administració, la contribució de l'actor a la Seu Apostòlica i el fons de solidaritat. Dins les consideracions bàsiques, s'afirma que les Causes de beatificació i canonització, per la seva complexitat, requereixen molta feina, comporten despeses per a la difusió del coneixement de la figura del Servent de Déu o Beat, per a la investigació diocesana, per a la fase romana i finalment per a les cerimònies de beatificació o canonització.
L'article relatiu als béns de la Causa i a la designació de l'Administrador estableix que el sol•licitant, després que la petició formal d'inici de la Causa hagi estat acceptada, constitueix un fons per a les despeses de tot el procés. L'apartat dedicat a l'administració afirma que l'Administrador està obligat a observar les normes relatives a la gestió dels béns de les Causes pies, i que en particular ha de respectar escrupolosament la intenció dels oferents. Igualment les postulacions generals han de portar per separat la comptabilitat de cadascuna de les Causes. En el cas que el sol•licitant vulgui destinar, encara que sigui només una part dels béns, a objectius diferents dels de la Causa, haurà d'obtenir l'autorització de la Congregació per a les Causes dels Sants.
La Congregació per a les Causes dels Sants, com a alta autoritat de supervisió, pot sol•licitar en qualsevol moment a l'Administrador, així com al Postulador i al sol•licitant de la Causa, qualsevol informació financera i la documentació relacionada. En cas d'incompliment o d'abusos de naturalesa administrativa i financera per part dels qui participen en el procés de la Causa, intervindrà disciplinàriament la Congregació per a les Causes dels Sants. En el capítol IV es detalla la contribució del sol•licitant a la Seu Apostòlica, establint que per a la fase romana, se li demanarà una aportació fixada per la Congregació per a les Causes dels Sants i comunicada a través del Postulador, que es pagarà en diverses fases .
El cinquè apartat descriu el Fons de Solidaritat, constituït a la Congregació per a les Causes dels Sants, que s'alimenta de les ofertes voluntàries dels sol•licitants. En els casos en què hi hagi una autèntica dificultat per sostenir els costos d'una causa en la fase romana, el sol•licitant podrà demanar una contribució a la Congregació per a les Causes dels Sants a través de l'Ordinari competent. Les normes conclouen puntualitzant que entren en vigor, de manera experimental, per tres anys a partir de la data de la seva aprovació.
Felicitacions a Francesc en el tercer aniversari de la seva elecció
Finalment destaquem que el cardenal Javier Lozano Barragán, president emèrit del Pontifici Consell per als Agents Sanitaris, s’ha sumat aquest dijous a les nombroses felicitacions que arriben per al Papa Francesc des de tot el món, amb motiu del tercer aniversari de la seva elecció, que es complirà aquest diumenge. Lozano Barragán ha recordat que la missió universal del successor de Pere es basa "en el amor i no pas en cap privilegi de poder com si fos un emperador, un principi que té molt clar l’actual pontífex". Javier Lozano Barragán ha assegurat que el primat del bisbe de Roma passa per "no excloure ningú", i ha afegit que prega perquè Francesc continuï amb aquesta missió.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 10 de març.

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció