En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El president de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer diu que la lluita contra el tabac és sobretot educativa

Un total de 190.000 persones han deixat de fumar a Catalunya els últims dos anys, però cada any s’enganxen al tabac 1.200 adolescents, 3 cada…

30 maig 2014

Redacció

Comparteix

Un total de 190.000 persones han deixat de fumar a Catalunya els últims dos anys, però cada any s’enganxen al tabac 1.200 adolescents, 3 cada dia, segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya, presentada dijous pel govern català. Aquestes i altres dades han estat analitzades avui en el Mirador de l’actualitat, dins el programa "El primer cafè" de Ràdio Estel, coincidint amb la celebració demà del Dia Mundial sense Tabac. El president de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, Ramon Maria Miralles, ha valorat positivament la prohibició a Espanya de fumar a tots els espais públics tancats, total des del 2011 i parcial des del 2006, tot i que ha recordat que la feina va molt més enllà. “No només és beneficiós de cara el fumador, sinó fins i tot pel qui no ho és. La persona que no és fumadora entrava en un local públic i gairebé es trobava que fumava, atès que no tenia més remei que respirar tota una sèrie de productes emesos per altres persones”, ha explicat Miralles.

El president de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, tot i que ha reconegut que “encara hi ha escletxes, perquè no tot s’acaba amb la prohibició”, ha recordat que la lluita contra el tabac va molt més enllà i que “s’ha d’intentar educar i convèncer, una tasca que comença a les escoles i que hauria de continuar a les universitats, com ja s’està intentant fer des de la Federació”. A més, ha recordat que l’objectiu de tot plegat “és crear una consciència a la societat no només contra el càncer, sinó des de la prevenció de malalties en general”.

Ramon Maria Miralles ha assegurat que el mal de fumar no és només la mort, sinó també molts problemes crònics i malalties diverses, un fet que obliga a limitar la llibertat de les persones. En aquesta línia, ha comentat que “el discurs de la llibertat de fumar és molt bonic i sona molt bé però potser s’ha d’eliminar quan això comença a perjudicar un altre”, i ha contraposat l’acció de fumar a casa i fer-ho davant d’altres persones, en el que és tot “un conflicte d’interessos que pot obrir en el guru les portes a limitar l’àmbit d’actuació de determinades indústries.”

Per la seva banda, el portaveu a Catalunya de l’associació Nofumadores.org, Juan Carlos López Fandos, ha dit que l’objectiu de les campanyes restrictives “és que no comencin a fumar els més joves, que són la clientela principal que busquen les companyies tabacaleres amb la mirada posada en els propers 30 i 40 anys”. També ha afegit que, en la prohibició de la publicitat i la promoció del tabac, “encara queda camí per fer, perquè hi ha molts països en què s’ha fet l’empaquetatge genèric, on no hi ha publicitat ni en els paquets de tabac.”

També ha intervingut en el col·loqui d’aquest divendres a Ràdio Estel Joan Pallarès, delegat a Catalunya de la Federació Espanyola de Donants de Sang, que s’ha adreçat a l’individu per assegurar que “no existeix el dret a atemptar contra la pròpia salut”, perquè, a més, “perjudica els altres, i això és tan clar com el fet de no poder beure grans quantitats d’alcohol quan s’ha de conduir”.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, va recordar que cada any es destinen 400.000 euros a la lluita contra el tabac al nostre país i que es mantenen les actuacions preventives a les escoles i en les consultes mèdiques. Entre els anys 1994 i el 2012, el consum diari de tabac en adolescents ha baixat d’un 46 per cent, del 23  per cent al 12,4. Aquest dissabte, com cada 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac, una jornada per alertar contra un hàbit que mata cada any gairebé 6 milions de persones a tot el món, de les quals 600.000 són no fumadors que moren per haver respirat el fum dels altres. A l’Estat espanyol, són 56.000 les morts anuals per causa del tabac, de les quals el 30 % són per càncer i el 20 % per malalties cardiovasculars.

Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 29'30").

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció