En directe

Sons de la terra

RÀDIO ESTEL

El president de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer diu que la lluita contra el tabac és sobretot educativa

Un total de 190.000 persones han deixat de fumar a Catalunya els últims dos anys, però cada any s’enganxen al tabac 1.200 adolescents, 3 cada…

30 maig 2014

Redacció

Comparteix

Un total de 190.000 persones han deixat de fumar a Catalunya els últims dos anys, però cada any s’enganxen al tabac 1.200 adolescents, 3 cada dia, segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya, presentada dijous pel govern català. Aquestes i altres dades han estat analitzades avui en el Mirador de l’actualitat, dins el programa "El primer cafè" de Ràdio Estel, coincidint amb la celebració demà del Dia Mundial sense Tabac. El president de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, Ramon Maria Miralles, ha valorat positivament la prohibició a Espanya de fumar a tots els espais públics tancats, total des del 2011 i parcial des del 2006, tot i que ha recordat que la feina va molt més enllà. “No només és beneficiós de cara el fumador, sinó fins i tot pel qui no ho és. La persona que no és fumadora entrava en un local públic i gairebé es trobava que fumava, atès que no tenia més remei que respirar tota una sèrie de productes emesos per altres persones”, ha explicat Miralles.

El president de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, tot i que ha reconegut que “encara hi ha escletxes, perquè no tot s’acaba amb la prohibició”, ha recordat que la lluita contra el tabac va molt més enllà i que “s’ha d’intentar educar i convèncer, una tasca que comença a les escoles i que hauria de continuar a les universitats, com ja s’està intentant fer des de la Federació”. A més, ha recordat que l’objectiu de tot plegat “és crear una consciència a la societat no només contra el càncer, sinó des de la prevenció de malalties en general”.

Ramon Maria Miralles ha assegurat que el mal de fumar no és només la mort, sinó també molts problemes crònics i malalties diverses, un fet que obliga a limitar la llibertat de les persones. En aquesta línia, ha comentat que “el discurs de la llibertat de fumar és molt bonic i sona molt bé però potser s’ha d’eliminar quan això comença a perjudicar un altre”, i ha contraposat l’acció de fumar a casa i fer-ho davant d’altres persones, en el que és tot “un conflicte d’interessos que pot obrir en el guru les portes a limitar l’àmbit d’actuació de determinades indústries.”

Per la seva banda, el portaveu a Catalunya de l’associació Nofumadores.org, Juan Carlos López Fandos, ha dit que l’objectiu de les campanyes restrictives “és que no comencin a fumar els més joves, que són la clientela principal que busquen les companyies tabacaleres amb la mirada posada en els propers 30 i 40 anys”. També ha afegit que, en la prohibició de la publicitat i la promoció del tabac, “encara queda camí per fer, perquè hi ha molts països en què s’ha fet l’empaquetatge genèric, on no hi ha publicitat ni en els paquets de tabac.”

També ha intervingut en el col·loqui d’aquest divendres a Ràdio Estel Joan Pallarès, delegat a Catalunya de la Federació Espanyola de Donants de Sang, que s’ha adreçat a l’individu per assegurar que “no existeix el dret a atemptar contra la pròpia salut”, perquè, a més, “perjudica els altres, i això és tan clar com el fet de no poder beure grans quantitats d’alcohol quan s’ha de conduir”.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, va recordar que cada any es destinen 400.000 euros a la lluita contra el tabac al nostre país i que es mantenen les actuacions preventives a les escoles i en les consultes mèdiques. Entre els anys 1994 i el 2012, el consum diari de tabac en adolescents ha baixat d’un 46 per cent, del 23  per cent al 12,4. Aquest dissabte, com cada 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac, una jornada per alertar contra un hàbit que mata cada any gairebé 6 milions de persones a tot el món, de les quals 600.000 són no fumadors que moren per haver respirat el fum dels altres. A l’Estat espanyol, són 56.000 les morts anuals per causa del tabac, de les quals el 30 % són per càncer i el 20 % per malalties cardiovasculars.

Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 29'30").

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció