En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El president de la URC diu que "no s'entén la vida consagrada com a experiència de Déu, però sí en l'aspecte social"

El president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) i provincial dels Claretians, Màxim Muñoz, ha destacat aquest dilluns al matí la doble condició…

3 febrer 2014

Redacció

Comparteix

El president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) i provincial dels Claretians, Màxim Muñoz, ha destacat aquest dilluns al matí la doble condició que tenen els religiosos i religioses, amb un rostre visible per l’acció social i un altre més desconegut. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Muñoz ha dit que la vida consagrada “no és fàcilment comprensible en la societat actual, en la qual l’experiència de Déu queda bastant difosa o sospitosa”. En aquesta línia, ha afegit que “es pot valorar, com de fet es fa, el que es veu més evident, és a dir, l’activitat que podem fer sobretot a nivell de serveis socials i altres accions solidàries”. Com a conclusió, el president de la URC ha destacat que, “a allò que és més genuí, que és aquesta experiència de Déu que ens agafa tota la vida, és difícil accedir-hi”.

Per la seva banda, la religiosa de la Sagrada Família d’Urgell Pilar Adín ha explicat que la vida consagrada en comunitat és una escola que ensenya a portar la pau i la fraternitat al món. “Estem cridats i cridades a ser petites llums en el nostre món, a través de l’experiència profunda de Déu i l’enamorament de Jesucrist”, ha comentat. La religiosa també ha comentat que aquests dons “són petites llumetes per dir que és possible viure la fraternitat autèntica, encara que sembli mentida”, i ha recordat que les persones sovint “ens queixem i diem sovint que ens costa practicar la comunió i la vida comunitària, però intentem ser testimonis d’això, amb una opció segons la qual podem viure donant la vida pels altres”.

Lluís Serra
, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, ha reconegut que les relacions entre els instituts de vida consagrada i els bisbes i les diòcesis no són fàcils, alhora que ha posat l’exemple del Papa Francesc, que és jesuïta, per recordar que les diferències són també positives: “La unitat passa no només perquè hi hagi tensió, sinó que aquesta tensió és necessària, una tensió entre el profetisme, que és la característica pròpia de la vida religiosa, i el carisma jeràrquic que encarnen els bisbes”. Serra, que és germà marista, ha completat la seva reflexió afegint que “un dels aspectes que veiem en el Papa Francesc és que està exercint el carisma de bisbe de Roma des d’un sentit molt profètic, perquè està incorporant aquesta dimensió de la vida consagrada”.

També ha intervingut en el col•loqui María Ángeles Maeso, franciscana dels Sagrats Cors i secretària de la Delegació diocesana per a la Vida Consagrada de Barcelona. Maeso, de la congregació que gestiona l’Obra Benèfico-social del Nen Déu de Barcelona, ha presentat l’opció de ser religiosa o religiós com un repte per ser la veu de Crist en un món que necessita referents. “El Papa Francesc ens demana ser un testimoni atractiu i que assumim aquesta missió amb una gran responsabilitat, fent créixer l’Església. És molt apassionant per a nosaltres, però alhora una càrrega forta”, ha assegurat.

Màxim Muñoz i Lluís Serra han coincidit en la importància del treball intercongregacional també com un signe del nostre temps. Muñoz ha recordat l’existència de dos projectes socials, a Barcelona i al Prat de Llobregat. La Jornada Mundial de la Vida Consagrada, celebrada ahir, ha tingut aquest any com a lema “L’alegria de l’Evangeli a la Vida Consagrada”, aprofitant el títol de l’última exhortació del Papa Francesc. A Catalunya, la festa es va celebrar sobretot dissabte, amb participació de religiosos i religioses.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció