En directe

Vespres

RÀDIO ESTEL

El president de les víctimes catalanes del terrorisme defensa que no s'apliqui la derogació de la doctrina Parot, mentre que el director de Justícia i Pau qualifica de "justa" la sentència

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha dit aquest dilluns al matí que el govern espanyol, l'actual i els anteriors…

28 octubre 2013

Redacció

Comparteix

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha dit aquest dilluns al matí que el govern espanyol, l'actual i els anteriors ''sigui del color que sigui'', ''té una gran responsabilitat en tot el que ha passat amb la derogació de la doctrina Parot, decidida el dilluns 21 d'octubre per Estrasburg, perquè no ha legislat adequadament''. Aquesta tesi, expressada en El mirador de l'actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, ha trobat suport en el doctor en Dret i professor de Dret Laboral José Luis Salido, que ha recordat que ''el govern espanyol pot perfectament ignorar la sentència perquè és d'un tribunal amb el qual hi ha un conveni signat però sense deure d'obediència, perquè no és cap instància superior a la justícia espanyola".

En canvi, el director de Justícia i Pau a Barcelona, l'advocat Eduard Ibáñez, ha qualificat de "correcta" la decisió del Tribunal Europeu dels Drets Humans. "Davant l'embogiment del terrorisme, la justícia espanyola havia caigut també en una certa bogeria, amb la doctrina Parot, i ara es garanteix un respecte per la dignitat de la persona contemplat en qualsevol estat de dret", ha explicat. D'altra banda, Ibáñez també ha aclarit que "les víctimes sempre han estat les grans oblidades en la justícia penal, però aquest problema s'ha d'afrontar per separat, perquè no som ningú per jutjar les intencions que té una persona de no tornar a delinquir, i una estada tan llarga a la presó atempta contra els drets més bàsics de la persona".

D'altra banda, l'advocat penalista Lluís Batlló ha reconegut que la derogació de la doctrina Parot ''no ajuda precisament a aconseguir un sistema judicial més just'', però ha aclarit que ''la doctina Parot era una barbaritat jurídica que s'havia de corregir d'alguna manera''. En aquest sentit, ha explicat que, per a ell com a lletrat, ''és molt més difícil argumentar en nom de la part acusadora a favor d'una víctima que no pas defensar un presumpte delinqüent''.

Milers de persones es van manifestar aquest diumenge a Madrid, convocatsper l’Associació de Víctimes del Terrorisme, per protestar contra la sentènciadel Tribunal d’Estrasburg que derogava, ara fa una setmana, la fórmula legalque Espanya va adoptar per evitar que els etarres i altres delinqüentscondemnats a llargues penes fossin excarcerats abans d’haver complert els 30anys de presó. Recordem que la també anomenada doctrina Parot, pel nom d’unhistòric etarra, establia que els beneficis penitenciaris es comptessin apartir de la condemna formal, és a dir, sobre els 200, 400 o 2.000 anys depresó als quals molts terroristes són condemnats, i no pas a partir dels 30 delCodi Penal anterior o els 40 de l’actual. Ara, molts terroristes, violadors,narcotraficants i altres delinqüents sortiran al carrer abans del previst,perquè ja porten complerta, en molts casos, bona part de la pena a la presó.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció