En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El president de les víctimes catalanes del terrorisme defensa que no s'apliqui la derogació de la doctrina Parot, mentre que el director de Justícia i Pau qualifica de "justa" la sentència

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha dit aquest dilluns al matí que el govern espanyol, l'actual i els anteriors…

28 octubre 2013

Redacció

Comparteix

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha dit aquest dilluns al matí que el govern espanyol, l'actual i els anteriors ''sigui del color que sigui'', ''té una gran responsabilitat en tot el que ha passat amb la derogació de la doctrina Parot, decidida el dilluns 21 d'octubre per Estrasburg, perquè no ha legislat adequadament''. Aquesta tesi, expressada en El mirador de l'actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, ha trobat suport en el doctor en Dret i professor de Dret Laboral José Luis Salido, que ha recordat que ''el govern espanyol pot perfectament ignorar la sentència perquè és d'un tribunal amb el qual hi ha un conveni signat però sense deure d'obediència, perquè no és cap instància superior a la justícia espanyola".

En canvi, el director de Justícia i Pau a Barcelona, l'advocat Eduard Ibáñez, ha qualificat de "correcta" la decisió del Tribunal Europeu dels Drets Humans. "Davant l'embogiment del terrorisme, la justícia espanyola havia caigut també en una certa bogeria, amb la doctrina Parot, i ara es garanteix un respecte per la dignitat de la persona contemplat en qualsevol estat de dret", ha explicat. D'altra banda, Ibáñez també ha aclarit que "les víctimes sempre han estat les grans oblidades en la justícia penal, però aquest problema s'ha d'afrontar per separat, perquè no som ningú per jutjar les intencions que té una persona de no tornar a delinquir, i una estada tan llarga a la presó atempta contra els drets més bàsics de la persona".

D'altra banda, l'advocat penalista Lluís Batlló ha reconegut que la derogació de la doctrina Parot ''no ajuda precisament a aconseguir un sistema judicial més just'', però ha aclarit que ''la doctina Parot era una barbaritat jurídica que s'havia de corregir d'alguna manera''. En aquest sentit, ha explicat que, per a ell com a lletrat, ''és molt més difícil argumentar en nom de la part acusadora a favor d'una víctima que no pas defensar un presumpte delinqüent''.

Milers de persones es van manifestar aquest diumenge a Madrid, convocatsper l’Associació de Víctimes del Terrorisme, per protestar contra la sentènciadel Tribunal d’Estrasburg que derogava, ara fa una setmana, la fórmula legalque Espanya va adoptar per evitar que els etarres i altres delinqüentscondemnats a llargues penes fossin excarcerats abans d’haver complert els 30anys de presó. Recordem que la també anomenada doctrina Parot, pel nom d’unhistòric etarra, establia que els beneficis penitenciaris es comptessin apartir de la condemna formal, és a dir, sobre els 200, 400 o 2.000 anys depresó als quals molts terroristes són condemnats, i no pas a partir dels 30 delCodi Penal anterior o els 40 de l’actual. Ara, molts terroristes, violadors,narcotraficants i altres delinqüents sortiran al carrer abans del previst,perquè ja porten complerta, en molts casos, bona part de la pena a la presó.

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció