En directe

El Rosari

ACCIÓ SOCIAL

“El Programa de Mentoria és una experiència on tothom aprèn”

Jordi Virgili, responsable de la Generalitat per a la Mentoria amb Refugiats, Margot Planas, tècnica de mentoria, Mireia Marcé, voluntària participant del programa (com a…

20 juny 2019

@IgnasiMiranda / @Educato98

Comparteix
Jordi Virgili, responsable de la Generalitat per a la Mentoria amb Refugiats, Margot Planas, tècnica de mentoria, Mireia Marcé, voluntària participant del programa (com a mentora), i Mahdi Khodadadi, refugiat afganès i participant del programa (com a mentorat), han analitzat aquest dijous, dins el programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Catalunya dels refugiats, principals víctimes de la insensibilitat que mostra una part del món. Virgili ha afirmat que “el programa de mentoria té la raó de ser en el fet que Catalunya se sent un país d’acollida, a nivell de la ciutadania, de les entitats i també de l’Administració Pública”. Igualment ha comentat que “la perspectiva del programa té tres àmbits: el suport al refugiat, l'intercanvi enriquidor entre els refugiats i la ciutadania i la transformació social”. En aquest sentit, Virgili ha afegit que, amb el programa de Mentoria amb Refugiats, “els ciutadans perden les pors davant els refugiats, cosa que els ajuda a entendre i respectar els altres”. En aquest sentit, Planas ha dit que “la mentoria es una relació d’intercanvi, i les dues parts hi guanyen”.

Virgili, en un altre moment, ha afegit que “fan falta voluntaris per a atendre l’alt nombre de refugiats que hi ha a Catalunya”. Planas ha explicat com funciona el Programa de Mentoria, i ha destacat que “els mentors es comprometen a dedicar entre dues i quatre hores a la setmana amb el seu mentorat, i cada programa té una durada de 8 a 12 mesos”. També ha indicat que “els mentors reben formació per a saber gestionar l’acompanyament dels refugiats”. D’altra banda, Marcé ha explicat que “durant la mentoria he pogut parlar molt amb en Mahdi, però també hem passejat, hem visitat Barcelona i hem anat a festes tradicionals”. Khodadadi ha afegit que, quan va arribar a Barcelona, no entenia "res ni ningú", però que després es va portar una bona sorpresa: "Els meus mentors m’han ajudat molt i els estic agraït”. Marcé ha conclòs que “el Programa de Mentoria es una experiència enriquidora, en la qual tothom aprèn”, i ha animat els oients a apuntar-se al programa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest dijous 20 de juny


Els refugiats són les principals víctimes de la insensibilitat que mostra una part del món, amb les ideologies extremistes i les respostes d’alguns governs, com és el cas d’Itàlia. El Dia Mundial del Refugiat ens porta a reflexionar sobre algunes d’aquestes restriccions. El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, aconseguia la setmana passada que s’aprovés un decret que introdueix sancions econòmiques als vaixells de les ONGs que rescatin migrants a la Mediterrània. Les sancions es mourien entre 10.000 i 50.000 euros contra el capità, l’armador o el propietari de l’embarcació afectada.

A Catalunya, es continua treballant per acollir els pocs refugiats que van arribant i que, en alguns casos, ja porten un temps. La mentoria, amb la col·laboració del voluntariat, és un dels instruments que s’estan impulsant aquests últims mesos. Aquesta prioritat se suma a altres necessitats que presenten les persones refugiades. Al món hi ha més de 70 milions de persones que s'han vist forçades a desplaçar-se i que necessiten protecció i ajuda. La població desplaçada inclou refugiats, desplaçats interns i sol·licitants d'asil. Cada any milions de persones es veuen obligades a deixar els seus països, casa seva, i buscar refugi fugint de conflictes, violència, la violació de drets humans, persecució o desastres naturals. El 2018 es calcula que hi va haver 28 milions de persones desplaçades internament com a resultat d'un conflicte, 22,5 milions de refugiats i 2,8 milions de sol·licitants d'asil. El 51% de la població refugiada són menors de 18 anys, la proporció més alta dels darrers 10 anys.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció