En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

El Pròxim Orient 40 anys després de la revolució islamista a l'Iran

Aquest dimecres, des de Ràdio Estel, preguntem: Creus que l’Iran i altres països de la zona tindran aviat llibertat religiosa? - Sí. El model dels…

5 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Aquest dimecres, des de Ràdio Estel, preguntem:
Creus que l’Iran i altres països de la zona tindran aviat llibertat religiosa?
- Sí. El model dels Emirats Àrabs i els canvis del món hi obriran les portes.
- No, perquè els règims islamistes no admeten la pluralitat.
- No, perquè no hi ha una voluntat d’impulsar aquesta llibertat.
A les 18.05h en el programa 'El Mirador de l'actualitat', analitzem la situació al Pròxim Orient tot just 40 anys després del triomf de la revolució islamista a l’Iran, amb el conegut i històric retorn de l’aiatolà Khomeini des de l’exili i la caiguda del xa de Pèrsia Reza Pahlavi: Què queda ara de tot allò?
- Els iranians valoren el llegat de Khomeini i la revolució com el final de l’anterior “submissió” als Estats Units, mentre continuen les tensions de l’actual règim de l’Iran amb la comunitat internacional. L’actual president, Hassan Rouhani, representa un procés de certa moderació però en un sistema polític amb eleccions descaradament restringides i amb un islamisme polític que discrimina la dona i no garanteix el pluralisme social i polític.
- Què representa ara l’Iran? Després d’uns anys de guerra amb l’Iraq de Sadam Hussein i l’enfrontament d’aquest país per la invasió de Kuwait i la seva deriva totalitària van fer replantejar les aliances dels Estats Units i la comunitat internacional a la zona. Després, va arribar la tensió pel programa nuclear de Teheran, finalment resolt amb un acord que no convenç tothom. Mentrestant, ara, el règim iranià continua enfrontat a l’Aràbia Saudita i, per raons tècniques i històriques, també a Israel i altres països. Mentrestant, tots ens preguntem com pot evolucionar l’Iran i sobretot els drets humans en un territori que no millora prou en aquesta part.
Ens acompanyen en el col·loqui Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

Més actualitat

El nou model de residències encarirà a Catalunya el preu de les places uns 250 euros mensuals

L'escena d'una residència de gent gran a Catalunya

Segons Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs, "no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones"

1 juliol 2022

Redacció

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció