En directe

Camins

SOCIETAT

El Pròxim Orient 40 anys després de la revolució islamista a l'Iran

Aquest dimecres, des de Ràdio Estel, preguntem: Creus que l’Iran i altres països de la zona tindran aviat llibertat religiosa? - Sí. El model dels…

5 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Aquest dimecres, des de Ràdio Estel, preguntem:
Creus que l’Iran i altres països de la zona tindran aviat llibertat religiosa?
- Sí. El model dels Emirats Àrabs i els canvis del món hi obriran les portes.
- No, perquè els règims islamistes no admeten la pluralitat.
- No, perquè no hi ha una voluntat d’impulsar aquesta llibertat.
A les 18.05h en el programa 'El Mirador de l'actualitat', analitzem la situació al Pròxim Orient tot just 40 anys després del triomf de la revolució islamista a l’Iran, amb el conegut i històric retorn de l’aiatolà Khomeini des de l’exili i la caiguda del xa de Pèrsia Reza Pahlavi: Què queda ara de tot allò?
- Els iranians valoren el llegat de Khomeini i la revolució com el final de l’anterior “submissió” als Estats Units, mentre continuen les tensions de l’actual règim de l’Iran amb la comunitat internacional. L’actual president, Hassan Rouhani, representa un procés de certa moderació però en un sistema polític amb eleccions descaradament restringides i amb un islamisme polític que discrimina la dona i no garanteix el pluralisme social i polític.
- Què representa ara l’Iran? Després d’uns anys de guerra amb l’Iraq de Sadam Hussein i l’enfrontament d’aquest país per la invasió de Kuwait i la seva deriva totalitària van fer replantejar les aliances dels Estats Units i la comunitat internacional a la zona. Després, va arribar la tensió pel programa nuclear de Teheran, finalment resolt amb un acord que no convenç tothom. Mentrestant, ara, el règim iranià continua enfrontat a l’Aràbia Saudita i, per raons tècniques i històriques, també a Israel i altres països. Mentrestant, tots ens preguntem com pot evolucionar l’Iran i sobretot els drets humans en un territori que no millora prou en aquesta part.
Ens acompanyen en el col·loqui Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

Més actualitat

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció

Marta Vilalta: "La majoria del 52% hi continua sent i Esquerra no abandona el projecte de república catalana"

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en una roda de premsa.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha deixat clar que l'acord amb el grup parlamentari socialista "és una qüestió puntual"

3 febrer 2023

Redacció