En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El que passa a les residències és el reflex de la societat"

Montserrat Llopis, directora general de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha assegurat aquest dimarts que, “quan el virus entra en una residència, el contagi…

19 gener 2021

@rafasanahuja

Comparteix
Montserrat Llopis, directora general de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha assegurat aquest dimarts que, “quan el virus entra en una residència, el contagi és exponencial”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha explicat que, “tot i així, ara estem molt esperançats amb les vacunes, perquè el 75% dels centres ja estan vacunats”. Des de l’inici de la crisi del coronavirus, més de 28.700 residents de centres de gent gran s’han infectat a Catalunya i uns 8.000 han mort. El 55% de les morts a causa de la covid-19 a Catalunya s’han produït en aquests centres. El Departament de Salut ha intervingut aquest diumenge la residència Les Alzines de Tarragona. D’altra banda, la residència Prudenci de Tona, a Osona, viu un brot que afecta 60 usuaris i ha provocat cinc morts. A més, la residència Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona ha viscut, en les darreres hores, una altra defunció, cosa que eleva la xifra de víctimes a 20. Montserrat Llopis ha analitzat el moment de les residències en el temps de pandèmia que vivim.
Com està i com valoraria vostè la situació de les residències de gent gran en aquests moments?

Diria que el que passa en aquests moments en les residencies en general és el reflex del que passa a les societats catalana, espanyola i europea. Estem parlant de persones molt i molt vulnerables que estan juntes i que difícilment, sobretot en alguns caos, no poden ni portar mascareta perquè tenen demències i no les toleren. Per tan, son persones vulnerables amb pluripatologies que tenen les mateixes possibilitats d’agafar el COVID que fora de les residencies però amb moltes complicacions un cop l’agafen. Tot i així jo diria que ara estem molt esperançats amb les vacunes. Ja hi ha el 75% dels centres que estan vacunats i han 245 que han començat la segona dosis. Per tan, molta esperança, no podem baixar la guàrdia, son persones molt vulnerables. Però si que hi ha una certa esperança que, malgrat que es puguin acabar contagien, serà d’unes maneres molt més suaus que no pas al principi.

Són necessàries mesures com la intervenció dels centres on es descontrolen els contagis?
La paraula intervenció sona molt dura. No és que el centres ho facin malament. Quan entre el virus en un centre, també ataca els treballadors, que es posen malalts i, per tant, els centres es queden amb manca de personal. Es per això que altres centres els ajuden durant uns dies o setmanes, mentre els treballadores es posen en condicions de tornar a treballar.

 
Hi ha alguna residència que, per la seva estructura o per raons d’espai i altres factors, sigui més vulnerable als contagis?

L'experiència es diu, no només a Catalunya, sinó també a Espanya i Europa, que quan el virus entra en una residencia, el contagi és molt fort, exponencial. Tot i que ho facis tot molt i molt bé, es tracta de persones molt vulnerables que necessiten el contacte físic proper, i per tant és molt fàcil que es contagien. Cal evitar, sobre tot, que entri. Per això, estem molt esperançants en la vacuna.
Quan creu vostè que començarem a notar l’eficàcia de les vacunes en les residències?
Les residències també tenen visites de familiars, evidentment. Fins que no hi hagi una quantitat de ciutadania que estigui vacunada i arribi la immunitat de grup, cal que estiguem amb totes les mesures de seguretat i protecció que ja coneixem. Cal tenir molta cura.
Què creu vostè que cal canviar per aconseguir a les residències una eficàcia més gran a l’hora d’evitar l’expansió d’aquest i altres virus en el futur?

Cal que arribin les vacunes. I sobretot, com deia, les proteccions que ja coneixem, cal tenir-les molt en compte. La mascareta, la distància i la higiene de mans han arribat per quedar-s’hi molt de temps.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 19 de gener.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció