En directe

La taula de l'Evangeli

PAPA FRANCESC

El Sant Pare vol oferir un missatge de diàleg obert amb un món plural en què els cristians poden fer grans aportacions

El Papa Francesc ofereix aquest dimecres al món un missatge vinculat a una festa molt important per a tots els creients: l’Epifania del Senyor. En…

5 gener 2016

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc ofereix aquest dimecres al món un missatge vinculat a una festa molt important per a tots els creients: l’Epifania del Senyor. En aquest també anomenat popularment dia de Reis, el Sant Pare recorda, en l’Eucaristia que presideix al matí a la basílica vaticana i també després en l’Àngelus, que Epifania vol dir “manifestació”, és a dir, presència del Déu viu entre nosaltres, i que nosaltres podem veure, amb els ulls de la fe i de la vida, en totes les situacions que se’ns presenten, bones i dolentes. Aquest dimecres, festa de l’Epifania, Francesc presideix l’Eucaristia concretament a les 10 del matí a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Després, al migdia, el Sant Pare prega l’Àngelus a la Plaça de Sant Pere i comenta l’evangeli, unes reflexions que donen pas a la benedicció apostòlica.
Com cada 6 de gener, d’altra banda, se celebra la Jornada de la Infància Missionera, una diada de sensibilització sobre la importància de la participació dels nens i nenes en l’evangelització, des dels seus estats de vida propis. Els nens i adolescents renoven aquest dia el seu compromís, aquesta vegada amb el lema “Pobres com Jesús”. A més, com cada any, es fa a la Plaça de Sant Pere la 21a edició de ‘Viva la Befana’, iniciativa nascuda per subratllar el significat de l’Epifania quan aquesta festivitat havia estat eliminada del calendari civil. Figurants i diverses persones acompanyen els Reis Mags fins a la rodalia del Castelo di Sant’Angelo, a prop del Vaticà.
Les intencions del Papa Francesc per al gener
El director de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, el jesuïta Frederic Fornos, que anunciava ja dilluns la posada en marxa del vídeo del Papa cada mes amb les seves intencions, ha explicat aquest dimarts les mateixes intencions de pregària del Papa per a aquest mes de gener de 2016. La intenció universal se centra en el diàleg interreligiós, com explica el màxim responsable del també anomenat Apostolat de l’Oració. Frederic Fornos ha destacat la importància del diàleg en aquestes intencions de Francesc per al gener.
El director de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa també ha recordat que, "en un món on tot empeny cap a la fragmentació, l'oposició i la divisió, és més que mai necessari que les religions i les persones desitjoses de pau, fraternitat i solidaritat arreu del món es mobilitzin juntes en projectes comuns pels grans desafiaments d'aquest món". Fréderic Fornos ha conclòs que els cristians "han de ser ponts de diàleg amb els altres, una dimensión essencial a nivel programàtic en el pontificat de Francesc".
Agraïment del Sant Pare als bisbes dels Estats Units
També és notícia que el Papa Francesc expressa en una carta el seu agraïment als bisbes dels Estats Units per una col•lecta que han organitzat a favor de les Esglésies llatinoamericanes i caribenyes. La iniciativa, nascuda ara fa gairebé 50 anys, ha estat definida pel pontífex com “un signe de comunitat i de solidarits, un valuós instrument per al sosteniment espiritual i material” de la regió. Francesc també diu en l’escrit que és una manera de “difondre el Regne de Déu, basat en la justícia, la santedat i la pau”. En aquesta línia, el Sant Pare reitera la seva confiança en la previsió “que la col•lecta, amb el suport de la Conferència Episcopal Nord-Americana, continuï portant fruits abundants a la vida espiritual i al testimoni evangèlic de l’Església a l’Amèrica llatina”.
La col•lecta s’organitza cada any .per al gener, i aquest any la cita és per als dies 23 i 24. El president de la Sucomissió Episcopal encarregada de la iniciativa als Estats Units, Eusebio Elizondo, explica en un comunicat que la col•lecta és bàsica per afrontar “els pocs recursos per a la vida espiritual dels creients, la manca de sacerdots i l’aïllament de nombroses comunitats cristianes”.
Obertura de la Porta Santa al Santuari de la Mare de Déu del Diví Amor, a Roma
Finalment destaquem que el cardenal vicari de la diòcesi de Roma, Agostino Vallini, obre aquest dimecres, festa de l’Epifania del Senyor, la porta santa de l’Any de la Misericòrdia al Santuari de la Mare de Déu del Diví Amor, a Roma mateix.  Agostino Vallini ha explicat aquest  dimarts el significat d’aquest nou gest important dins les primeres setmanes de l’Any Jubilar. "Quan el Sant Pare va preveure, en la Butlla de Convocatòria del Jubileu, la possibilitat d'obrir diverses portes santes en les Esglésies particulars, no es podia deixar de considerar aquest lloc marià, el Santuari del Diví Amor de Roma, un temple molt visitat", ha explicat.
En la mateixa línia, Vallini ha comentat que, "juntament amb la catedral de Roma, les basíliques majors i l'alberg de Càritas Roma, on Francesc va obrir la porta santa de la caritat el 18 de desembre, aquesta església mariana era un lloc també de referència". L’anomenada Torre del Primer Miracle serà el marc que acollirà l’esdeveniment. El cardenal Vallini encapçalarà la processó, després de l’obertura fins al santuari per celebrar després l’Eucaristia.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent al dimarts 5 de gener.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024