En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

El servei del catecumenat arriba de manera creixent a molts adults catalans que lliurement demanen la fe pel Baptisme

El catecumenat és un procés que l'Església ofereix a les persones joves o adultes que lliurement, després de no haver estat batejades de petites, manifesten…

19 febrer 2015

Redacció

Comparteix
El catecumenat és un procés que l'Església ofereix a les persones joves o adultes que lliurement, després de no haver estat batejades de petites, manifesten el seu desig de rebre el Baptisme, la Confirmació i l'Eucaristia, els tres sagraments de la iniciació cristiana. Felip-Juli Rodríguez, delegat per al Catecumenat de l'Arquebisbat de Barcelona, ha parlat aquest dijous, des de la Fórmula Estel, de tot aquest itinerari i aquesta experiència, "que s'ofereix amb un acompanyament, en grup o individualment". Aquest cap de setmana, coincidint amb el diumenge I de Quaresma, és protagonista el ritu d'elecció de catecúmens. Mn. Felip-Juli ha precisat que "la Quaresma en ella mateixa no tindria sentit si no fos perquè després celebrem la Pasqua de la resurrecció de Jesús, i això reforça el final del catecumenat".
El delegat del Catecumenat, també responsable d'aquest àmbit en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) de Catalunya i les Balears, ha explicat que "el servei del catecumenat és un acompanyament en el camí ordinari que té l'Església per a aquelles persones adultes que demanen la fe, la incorporació com a cristianes, i amb unes característiques molt concretes, vinculades a la maternitat de l'Església i perquè aquestes persones puguin néixer a la nova vida amb un nom cristià, sobretot en els continguts". En l'inici del camí, Felip-Juli Rodríguez ha destacat que, "quan una persona demana el Baptisme, el rector de la parròquia corresponent es posa en contacte amb el Servei Diocesà per al Catecumenat, que valora la realitat de cada persona concreta, amb el seu nivell, la seva maduresa i la seva personalitat, sempre respectant les diverses etapes necessàries".
.
La primera etapa és el precatecumenat, "normalment breu" segons el delegat, i dóna pas al catecumenat, un període ja més complet en què "s'aprofundeix en el Credo, els sagraments i la pregària del Parenostre, entre altres coses, per arribar finalment a l'etapa d'il·luminació". Felip-Juli Rodríguez, a més, ha presentat el ritu d'elecció com el moment en què "comença la fase final del procés del catecumenat, un últim recorregut fins a la celebració dels sagraments coincidint amb la Vetlla Pasqual o amb el temps de Pasqua". Aquest any, a l'arxidiòcesi de Barcelona, són 25 els catecúmens que rebran el Baptisme i els altres sagraments d'iniciació.
Finalment, Mn. Felip-Juli Rodríguez ha anunciat, per al dimecres 4 de març, la celebració del IV Seminari d'Estudi sobre el Catecumenat. Serà, a partir de les 10.30 hores, al Seminari Conciliar de Barcelona (carrer Diputació, 231) amb el títol "Infants i adolescents no batejats en la catequesi". El bisbe Sebastià Taltavull, president del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) parlarà sobre el catecumenat com "una realitat nova i creixent". En una segona sessió, el delegat de Litúrgia del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Xavier Aymerich, introduirà els aspectes d'aquest camí en la seva dimensió "catequètica i litúrgica".
Es pot escoltar aquí (des del minut 28'00") tota l'entrevista a Felip-Juli Rodríguez.

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024