En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El servei del catecumenat arriba de manera creixent a molts adults catalans que lliurement demanen la fe pel Baptisme

El catecumenat és un procés que l'Església ofereix a les persones joves o adultes que lliurement, després de no haver estat batejades de petites, manifesten…

19 febrer 2015

Redacció

Comparteix
El catecumenat és un procés que l'Església ofereix a les persones joves o adultes que lliurement, després de no haver estat batejades de petites, manifesten el seu desig de rebre el Baptisme, la Confirmació i l'Eucaristia, els tres sagraments de la iniciació cristiana. Felip-Juli Rodríguez, delegat per al Catecumenat de l'Arquebisbat de Barcelona, ha parlat aquest dijous, des de la Fórmula Estel, de tot aquest itinerari i aquesta experiència, "que s'ofereix amb un acompanyament, en grup o individualment". Aquest cap de setmana, coincidint amb el diumenge I de Quaresma, és protagonista el ritu d'elecció de catecúmens. Mn. Felip-Juli ha precisat que "la Quaresma en ella mateixa no tindria sentit si no fos perquè després celebrem la Pasqua de la resurrecció de Jesús, i això reforça el final del catecumenat".
El delegat del Catecumenat, també responsable d'aquest àmbit en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) de Catalunya i les Balears, ha explicat que "el servei del catecumenat és un acompanyament en el camí ordinari que té l'Església per a aquelles persones adultes que demanen la fe, la incorporació com a cristianes, i amb unes característiques molt concretes, vinculades a la maternitat de l'Església i perquè aquestes persones puguin néixer a la nova vida amb un nom cristià, sobretot en els continguts". En l'inici del camí, Felip-Juli Rodríguez ha destacat que, "quan una persona demana el Baptisme, el rector de la parròquia corresponent es posa en contacte amb el Servei Diocesà per al Catecumenat, que valora la realitat de cada persona concreta, amb el seu nivell, la seva maduresa i la seva personalitat, sempre respectant les diverses etapes necessàries".
.
La primera etapa és el precatecumenat, "normalment breu" segons el delegat, i dóna pas al catecumenat, un període ja més complet en què "s'aprofundeix en el Credo, els sagraments i la pregària del Parenostre, entre altres coses, per arribar finalment a l'etapa d'il·luminació". Felip-Juli Rodríguez, a més, ha presentat el ritu d'elecció com el moment en què "comença la fase final del procés del catecumenat, un últim recorregut fins a la celebració dels sagraments coincidint amb la Vetlla Pasqual o amb el temps de Pasqua". Aquest any, a l'arxidiòcesi de Barcelona, són 25 els catecúmens que rebran el Baptisme i els altres sagraments d'iniciació.
Finalment, Mn. Felip-Juli Rodríguez ha anunciat, per al dimecres 4 de març, la celebració del IV Seminari d'Estudi sobre el Catecumenat. Serà, a partir de les 10.30 hores, al Seminari Conciliar de Barcelona (carrer Diputació, 231) amb el títol "Infants i adolescents no batejats en la catequesi". El bisbe Sebastià Taltavull, president del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) parlarà sobre el catecumenat com "una realitat nova i creixent". En una segona sessió, el delegat de Litúrgia del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Xavier Aymerich, introduirà els aspectes d'aquest camí en la seva dimensió "catequètica i litúrgica".
Es pot escoltar aquí (des del minut 28'00") tota l'entrevista a Felip-Juli Rodríguez.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció