En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

“El silenci dels partits sobre Billy el niño ha estat atronador”

L’expolicia i torturador Juan Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño, moria aquest dijous per coronavirus. Va formar part de la Brigada…

8 maig 2020

Comparteix
L’expolicia i torturador Juan Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño, moria aquest dijous per coronavirus. Va formar part de la Brigada Política Social, que van perpetuar el terror a diverses comissaries de tot l’Estat durant la repressió franquista. Condecorat amb diverses medalles i mèrits, el seu sou de jubilació va arribar a pujar el 50%, però no va ser mai jutjat pels seus delictes. De fet, Billy el Niño ha mort sense que ni tan sols es pogués fer públic el seu full de serveis. Al febrer el Congrés de Diputats, després de protestes i polèmiques, va aprovar que es fes públic l'informe amb les medalles, condecoracions i premis concedits al torturador de la policia franquista. Aquest divendres, en el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, hem conegut el testimoni del periodista Paco Lobatón i de Julia Hidalgo, dues de les víctimes que van passar per les mans de Pacheco.
Hidalgo ha explicat que, quan es va assabentar de la mort de Billy el niño, el fet li va produïr “una tristesa immensa per tantes víctimes que van patir tortures”. A més, ha qualificat l’expolicia de “xulo que gaudia fent mal i torturant, maltractant i humiliant a la gent”. I es que Billy el niño no va ser mai jutjat per aquelles tortures. De fet, va ser fins i tot condecorat durant diversos governs. “En aquest país no hi ha democràcia ni justicia”, ha lamentat Hidalgo. Ha assegurat també que “el franquisme ha tingut molta impunitat en casos com aquest, en què la policia social rebia ordres no només dels ministres, sinó també dels governadors civils”.
Julia Hidalgo ha explicat que “un règim de democràcia plena no pot permetre que quedin sense treure les condecoracions a un torturador”. Dins la mateixa queixa, ha criticat l’ús de la Llei d’Amnistia del 1977 per blindar casos com el de Billy perquè aquella norma “no és una llei de punt final sinó que, un cop redactada, es va canviar perquè es van posar nerviosos els poders de l’Estat, començant per la corona amb Joan Carles I i el govern espanyol”. Finalment Hidalgo ha comentat, com una impressió personal, que “el silenci dels partits ha estat atronador sobre Billy el niño”. I és que encara queden molts “Billys” al carrer, com els germans Creix, que van actuar amb impunitat i van torturar a la comissaria de Via Laietana de Barcelona durant el franquisme.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció