Núria Sastre, membre de la Junta de Justícia i Pau a Barcelona, el coordinador de l'Escola d'Animació Bíblica de Barcelona, Quique Fernández, i el diaca Joaquim Sabater, president de l'Observatori del Tercer Sector, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, les claus del Sínode dels Bisbes per a l’Amazònia, una assemblea que interpel·la el món sobre la necessitat de protegir aquest pulmó del planeta i també de fomentar i ajudar les cultures indígenes que conviuen en aquesta zona. Sabater ha destacat que "el Sínode ha agrupat temes que el Papa havia anat posant damunt la taula a diferents moments, des de la preocupació pel medi ambient i pels pobles oprimits o ètnies minoritàries fins a les desigualtats, passant per la qüestió del ministeri ordenat". Per la seva banda, Quique Fernández ha recordat que, "com Sant Pau, que donava a cada comunitat un tractament diferent, l'Església ha de tenir també, com a poble en marxa, una proposta per a la Amazònia que no serà la mateixa que la que tenim aquí".
Núria Sastre ha comentat que "es tracten temes importants que el Papa ja havia anat avançant en els seus documents", i ha apuntat que "hi ha un cert retorn a les tesis de la teologia de l'alliberament, basada en la idea que no es pot ignorar que les persones que volem alliberar es troben en unes circumstàncies concretes". En la mateixa línia, l'advocada ha reivindicat que "les dones vagin tenint un paper més actiu en tots els serveis eclesials". En uns minuts del col·loqui, ha intervingut també el periodista Juan David Escorcia, enviat especial de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel a aquesta assemblea sinodal. "Es volen conèixer les diferents dinàmiques dels pobles indígenes, a partir dels quals es tracten temes com ara els màrtirs de l'Amazònia, els conreus il·lícits i també la possibilitat que s'ordenin homes que tenen família, com ha proposat concretament un líder indígena brasiler", ha explicat.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 10 d'octubre.
Amb el lema ‘Amazònia: nous camins per a l’Església i per a una ecologia integral’, es fan des de diumenge passat intenses sessions que s’allargaran fins al diumenge 27. És el fòrum, preparat des de fa mesos, per donar veu a l’Església indígena, perquè expliqui la seva realitat, amb la seva problemàtica i els seus somnis. Francesc ha fet una aposta decidida per aquest Sínode territorial, des de l’esperit de l’encíclica Laudato Si i de la seva exhortació programàtica Evangelii Gaudium¸ també amb el ressò del seu recent viatge a Sud-amèrica, en què va conèixer de prop les comunitats amazòniques.
El fet que la veu dels pobles indígenes sigui escoltada és, sobretot, un acte de justícia. Els experts i participants en l’assemblea, aquests dies al Vaticà, coincideixen alhora de marcar, com a gran objectiu, que els debats i les conclusions vagin més enllà dels àmbits de l’Església i arribi al conjunt de la societat arreu del món. “Defensar la vida i combatre l’explotació”, afrontar el “temps d’inculturació i interculturalitat” que vivim, construir “un desafiament a les injustícies” i “dialogar amb les realitats amazòniques” són algunes de les idees que planteja l’Instrumentum Laboris, el document de treball per a aquest Sínode. Evangelitzar des del testimoni una cultura que no ha de ser mai destruïda, sinó enriquida pel testimoni cristià, és el gran tema de fons que, en aquest Mes Missioner Extraordinari, el Sant Pare vol desenvolupar no només ara i durant les sessions sinodals, sinó sempre i a tot arreu.