En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Sínode aprofundeix en el treball per enfortir els fonaments de la família i la preparació per al matrimoni

Francesc ha fet aquest divendres una crida a la pregària “perquè no ens envaeixi la hipocresia”. Ha estat en la Missa matinal a la casa…

16 octubre 2015

Redacció

Comparteix
Francesc ha fet aquest divendres una crida a la pregària “perquè no ens envaeixi la hipocresia”. Ha estat en la Missa matinal a la casa Santa Marta del Vaticà, coincidint amb un dia en què el Sínode ha recordat la importància d’uns fonaments perquè precisament el matrimoni sigui el marc per a la formació de famílies honestes, coherents i allunyades de les falsedats. La transparència, que s’està manifestant durant l’Assemblea General del Sínode dels Bisbes aquests dies, es consolida també en la dinàmica informativa que ens arriba des del Vaticà.
El Sant Pare ha dit que “cal que preguem molt perquè no ens deixem contagiar pel virus de la hipocresia”, una actitud que ha qualificat de “farisaica”. En l’homilia de la Missa matinal celebrada a la capella de la casa de Santa Marta. Segons Francesc, “la hipocresia no té color”, sinó que més aviat “juga amb les tonalitats i es basa en la fascinació de la mentida”. El pontífex ha recordat que el levat és molt petit, però Jesús parla com un metge que avisa dels possibles contagis, com si fos un virus. El pontífex ha recordat que Jesús tranquil•litza la gent, com si volgués dir que “amagar-se no ajuda, tot i que el llevat dels fariseus portava la gent a estimar més les tenebres que no pas la llum”. El camí de l’actitud farisaica, segons ha dit també el Sant Pare, "no porta mai a Déu, perquè no és ni llum ni foscor".
Visita a l'alberg d'acollida 'Do de la misericòrdia'
El Papa va visitar aquest dimecres al vespre els 30 hostes de l’alberg d’acollida inaugurat ara fa uns dies a prop del Vaticà. En aquesta casa, que es diu 'Do de la Misericòrdia', Francesc va ser rebut amb alegria i emoció, i va saludar amb afecte i proximitat cadascun dels sense sostre que ocupen ara aquesta estructura per a homes sense llar. El Sant Pare va ser acollit pel almoiner Pontifici, Konrad Krajewski, amb el prepòsit general dels jesuïtes, Adolfo Nicolás, el superior de la comunitat de la mateixa cúria, Joaquín Barrero Díaz, i les tres Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta i els voluntaris que els ajuden.
Recordem que aquest alberg és un regal que la Cúria General de la Companyia de Jesús va oferir al Papa, responent a la crida del pontífex a allotjar, en els immobles de propietat de les comunitats i ordes religiosos, les persones necessitades. Com ja es va anunciar, l’Almoineria Apostòlica té al seu càrrec aquest dormitori, que pot acollir 34 homes, per un màxim de 30 dies, que inclou la possibilitat de sopar a la propera Casa 'Do de Maria', al Vaticà, que ofereix des de fa 27 anys la possibilitat de passar la nit a dones necessitades, amb 50 llits.
El Sínode treballa sobre la formació i els fonaments del matrimoni
En les intervencions prèvies a la reunions dels cercles menors sobre la tercera part del document bàsic de treball, l’Instrumentum Laboris, s’està aprofundint en la preparació per al matrimoni i la millora de l'educació sexual, ja que l'actual formació és, segons els participants, molt negativa. La comissió que s'encarrega de la redacció del text final ja està treballant en la incorporació de totes les aportacions dels cercles menors en relació amb les dues primeres parts, debatudes aquests últims dies. Així ho ha explicat Federico Lombardi, director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, durant la roda de premsa diària, acompanyat pels portaveus per a les diferents llengües.
Durant el debat, segons Lombardi, "s'ha tornat diverses vegades sobre la idea de fer entendre que l'acompanyament i la preparació per al matrimoni de les parelles cristianes, com també de totes les que viuen situacions difícils, requereix essencialment la participació de les parelles cristianes, que tenen experiència i que, per tant, poden comunicar una vivència missionera als altres i ser una bona acollida". En aquest sentit, ha comentat una intervenció "sobre la sexualitat i la importància de les relacions sexuals en la vida dels esposos i de la família, tant en relació amb la reconciliació quotidiana que viuen el marit i la muller com en la dimensió més profunda i eucarística del do d’un mateix”.
Des del Sínode dels Bisbes, el pare sinodal Constantino Barrera Morales, de El Salvador, ha presentat la família com un tresor que forma part de l’essència del món i de la vida, motiu pel qual l’Església "s’hi ha d’acostar "amb comprensió, misericòrdia i proximitat". Segons el també bisbe de la diòcesi salvadorenca de Sonsonate, és important que "els cristians valorin tot el seu potencial per enriquir, des de la fe, el dinamisme de les famílies".
Bíblia per als joves, amb pròleg del Papa
Amb motiu de la publicació de la nova Bíblia per als joves de la col•lecció Youcat a Alemanya el proper 21 d'octubre, el Papa Francesc ha escrit un pròleg que descriu de manera molt personal la seva relació amb la Bíblia, com expliquen els nostres companys del diari alemany BILD. La Bíblia és tan perillosa, diu el Sant Pare, "que en molts països es comporten com si tenir una Bíblia equivalgués a emmagatzemar granades militars a l'armari de la roba”. Francesc ofereix una cita de Gandhi molt significativa: "Vosaltres els cristians teniu a les mans un llibre que conté prou dinamita per fer miques tota la civilització". Així es referia Gandhi precisament a  la Bíblia.
Primer llibre-entrevista a Francesc
El nom de Déu és Misericòrdia. Aquest és el títol del primer llibre-entrevista del Papa. En conversa amb el vaticanista Andrea Tornielli, el pontífex explica el gran missatge de Jubileu extraordinari convocat per ell i que començarà el 8 de desembre. El volum sortirà a tot el món al gener, amb l’Any Jubilar ja iniciat. Aquest treball és una conversa amb Andrea Tornielli, també periodista del diari La Stampa i responsable de la pàgina web Vatican Insider. Serà publicat a Itàlia per l'editorial Piemme.
En el llibre –segons un nota de l'editorial- Francesc presenta el cor del seu pontificat, la misericòrdia, i dialoga amb tots els homes i dones del planeta per explicar, amb el seu llenguatge característic, senzill i directe, el gran missatge de l'Any Sant extraordinari, fortament desitjat per ell. El pontífex parla de la seva experiència personal de sacerdot i de pastor, alhora que s'adreça a totes les persones, també a les més allunyades de l'Església, que igualment "busquen un sentit a la vida, un camí de pau i de reconciliació, veure guarides les seves ferides físiques i espirituals ".
Andrea Tornielli va ser un dels primers periodistes que van entrevistar al Papa argentí, concretament al desembre de 2013, i és també autor de la primera biografia del Pontífex, traduïda a 16 idiomes, i del volum Papa Francesc. Aquesta economia mata, traduït a 9 llengües.
Missatge del Papa amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació
Amb motiu de la Jornada Mundial de l'Alimentació, que se celebra aquest 16 d’octubre, el Papa Francesc ha enviat un missatge al director general de la FAO, José Graziano da Silva, amb el qual demana una "solidaritat transformada en gestos tangibles". En la jornada en què se celebra el setantè aniversari de la fundació de l'Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació, el Pontífex recorda que, malgrat els esforços realitzats, són encara moltíssims els germans nostres que "passen fam i malnutrició, sobretot per la distribució iniqua dels fruits de la terra, però també per la manca de desenvolupament agrícola".
El seu missatge, el Sant Pare constata com la recerca desmesurada del benefici, els interessos particulars i els efectes de polítiques injustes impedeixen una cooperació eficaç en el si de la comunitat internacional. També subratlla que queda molt per fer en seguretat alimentària. Davant d'aquest "dolorós escenari", el pontífex destaca la necessitat urgent que es reprengui la inspiració que va conduir al naixement d'aquesta Organització, la FAO, "i que ens compromet a buscar els mitjans necessaris per alliberar la humanitat de la fam i a promoure una activitat agrícola" que satisfaci "les necessitats reals de les diverses àrees del planeta"
En referir-se al tema triat per a la Jornada Mundial de l'Alimentació d'enguany, "Protecció social i agricultura per trencar el cicle de la pobresa rural", Francesc reitera la importància de la responsabilitat cap als dos terços de la població mundial que no tenen protecció social, persones obligades a viure precàriament. El Papa conclou amb una invitació perquè cadascú, en allò que depengui d'ell mateix, doni el millor en esperit d’autèntic servei als altres.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció