En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Sínode entra en la fase final, la dels reptes i problemes, coincidint amb una crida de Francesc a no dividir les famílies

La 14a Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes viu ja la seva tercera i última setmana. Des d’aquest dilluns i fins dissabte, els pares…

19 octubre 2015

Redacció

Comparteix
La 14a Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes viu ja la seva tercera i última setmana. Des d’aquest dilluns i fins dissabte, els pares sinodals, com també els grups de treball o cercles menors, analitzen la tercera part de l’Instrumentum Laboris o document bàsic, que tracta els reptes i desafiaments de la família avui, amb la mirada posada pròpiament en la missió d’aquesta institució bàsica. Arriba l’hora de la veritat per a un Sínode que oferirà al món sobretot una nova manera de comunicar i valorar la família, amb els llenguatges propers a la gent d’avui.
El Papa ha dit aquest mateix dilluns que "Déu no condemna les riqueses sinó el fet d’estar enganxats a aquestes riqueses, cosa que divideix les famílies i esclavitza les persones". Francesc ha comentat, durant l’homilia de la Missa a la capella de Santa Marta, que Jesús no està contra les riqueses en elles mateixes, alhora que ha recordat l’avís de "no servir els dos senyors representats per Déu i les riqueses materials".
Jesús relata, en l’evangeli d’aquest 19 d'octubre, la paràbola d’un home ric que tenia grans riqueses en el seu camp, un fet que el pontífex ha presentat com un exemple sobre allò que hem de fer també ara. El Sant Pare ha afegit que "el camí de la salvació és el de les benaurances, començant per la pobresa d’esperit, és a dir, el valor de compartir amb els altres, començant pels més necessitats, les riqueses que es tenen". Francesc ha defensat el valor de donar als altres allò que ens costa, no pas allò que ens sobra.
Des del Sínode, el bisbe Mario Iceta elogia l'esperit de treball en comú
El bisbe de Bilbao i president de la Subcomissió de Família i Vida de la Conferència Episcopal Espanyola, Mario Iceta, ha destacat que les intervencions del Papa "situen els participants en allò que ha de ser aquesta assemblea, amb sinodalitat i amb esperit constructiu, de treball en comú i en comunió". Iceta ha destacat la importància d’escoltar en un Sínode en què cal oferir al món una sola veu. El bisbe de Bilbao ha situat "l’acompanyament" en el centre de la pastoral familiar. 
I sobre els matrimonis que es trenquen, Mario Iceta ha explicat que, "a les diòcesis espanyoles, ja funcionen des de fa anys diverses obres per ajudar a superar o gestionar aquestes situacions". El també president de la Subcomissió de Família i Vida de la Conferència Episcopal Espanyola ha recordat que, "aquesta setmana, els pares sinodals treballen sobre la tercera part del document bàsic, que és la dels reptes i desafiaments de la família avui".
Nous sants per a l'Església i el món
Cèlia i Lluís Martin, els pares de Santa Teresa de l’Infant Jesús, ja són sants. El Papa Francesc els va canonitzar aquest diumenge en una celebració en què també van pujar als altars amb la santedat Vicenç Grossi i l’espanyola Maria de la Puríssima de la Creu. Ha estat especialment significativa la canonització dels pares de la patrona de les missions, Santa Teresina, per la coincidència amb el Sínode de la família i pel fet que hagi estat reconegut un miracle atribuït a la intercessió de tots dos, un signe interpretat com la defensa del matrimoni entès com un projecte comú i de comunió.
La nova santa espanyola Maria de la Puríssima de la Creu, superiora general de la Congregació de les Germanes de la Companyia de la Creu, va dedicar la seva vida a atendre els pobres, els malalts i els més necessitats. María Isabel Salvat Romero, nom amb què va ser batejada, va prendre els vots l’any 1952 i, abans d'arribar a Sevilla, va passar pels convents d'Estepa i Villanueva del Río y Minas. Va ser elegida mare general de la Companyia de la Creu el dia 11 de febrer de 1977, però abans va ser mestra de novícies i consellera generalícia. Feia viure a les germanes l'esperit de l'Institut en la fidelitat a les cases petites i es va lliurar a tots els que la necessitaven. També atenia amb veritable afecte ancianes malaltes, les rentava i els feia el menjar.
El 2009, onze anys després de morir, va ser declarada venerable i al setembre de 2010 va ser beatificada en una multitudinària cerimònia a l'estadi de la “Cartuja” de Sevilla. La Santa Seu li ha reconegut dos miracles: el guariment d'una nena amb una cardiopatia congènita i també el d'un «armao» de la Germandat de la Macarena que va despertar després de 12 dies en coma. Un gran nombre de fidels d'Espanya i d'Andalusia van peregrinar a Roma acompanyats per l'arquebisbe de Sevilla, Juan José Asenjo, i nombroses religioses de la companyia i sacerdots. Aquest dilluns a les 4 de la tarda, ha tingut lloc la Missa Solemne en acció de gràcies per la canonització de la santa madrilenya a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma. 
Nova crida a la pau al Pròxim Orient
D'altra banda, aquest diumenge, el Papa ha fet una crida urgent per al Pròxim Orient a l’hora de l’Àngelus. El Sant Pare ha demanat que es faci la pau a la zona i que tots preguem perquè Déu reforci governants i ciutadans, per fer passos concrets davant aquest gran conflicte. Abans de la pregària, el Papa ha saludat els fidels vinguts de diferents parts del món i concretament a les delegacions oficials d'Espanya, Itàlia i França arribats per les canonitzacions dels nous sants, Maria de la Puríssima, Vicenç Grossi i Lluís Martin i Maria Cèlia Guérin. Adreçant-se als pelegrins d’Andalusia, ha assegurat que el testimoni de Santa Maria de la Puríssima "ens ha d’ajudar a viure la solidaritat i proximitat amb els més necessitats".
En el seu discurs, el Papa ha dit que segueix amb gran preocupació la situació de tensió i violència que afecta Terra Santa i que, en aquests moments, es necessita gran coratge i molta fortalesa d'ànim per dir “no” a l'odi i a la venjança i per completar gestos de pau. En el context actual del Pròxim Orient, segons el pontífex, "és més que mai decisiu que es faci la pau a la Terra Santa, pel bé de la humanitat".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del  Papa corresponent a aquest dilluns.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

BBC (tv pública britànica): Canonitzacions al Vaticà

LA NACIÓN (diari argentí): Francesc canonitza per primera vegada un matrimoni

EUROPA PRESS: El Papa demana que Terra Santa digui "no"a l'odi i la revenja

DAILY MAIL: Francesc canonitza els pares de Teresa de Lisieux

THE GUARDIAN: Els pares de la francesa Teresa de Lisieux, canonitzats pel Papa, donen valor a la família

LA VANGUARDIA: El Papa Francesc canonitza la beata espanyola Maria de la Puríssima

ABC: El Papa canonitza la monja espanyola Maria de la Puríssima

HERALDO (diari aragonès): Francesc canonitza l'espanyola Maria de la Puríssima

EUROPA PRESS: El Papa canonitza al Vaticà l'espanyola Maria de la Puríssima

EITB (ràdio i televisió pública vasca): El Papa demana que, a Terra Santa, es digui "no" a l'odi i la revenja

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció