En directe

Laudes

PAPA FRANCESC

El Sínode prepara un document final que integri les diverses posicions, mentre el Papa relaciona "fidelitat amb llibertat"

El Sínode dels Bisbes s’acabarà aquest diumenge, després dels intensos treballs d’aquests dies per redactar el document final. El que no s’acaba és el treball…

21 octubre 2015

Redacció

Comparteix
El Sínode dels Bisbes s’acabarà aquest diumenge, després dels intensos treballs d’aquests dies per redactar el document final. El que no s’acaba és el treball i l’aportació de l’Església al món i a la humanitat sobre la família, com ha dit aquest dimecres el cardenal alemany Reinhard Marx, arquebisbe de Munic i Frisinga. També ha dit la seva l'arquebisbe irlandès Armagh Eamon Martin, que ha assegurat que, "si la pastoral no ens ajuda a aprofundir i donar forma a la nostra comprensió de la doctrina de l'Església, ens tornem distants". Precisament el que necessita l’Església i necessiten els cristians és una proximitat més gran amb el món, amb els llenguatges i les inquietuds del nostre temps, des de la fidelitat a un model íntegre i sòlid de la institució familiar.
Continuen els treballs del Sínode dels Bisbes sobre la família, aquest dimecres amb la reunió de la comissió per a l’elaboració del document final. Coincidint amb aquestes últimes sessions i amb la vigília de la memòria litúrgica de Sant Joan Pau II, Francesc ha fet una crida a tots els creients perquè s’encomanin a un home exemplar que ha definit com “el Papa de la família”, tot demanant la seva intercessió pels treballs sinodals. Francesc també ha recordat que l’octubre és el mes del Rosari i de les missions, motiu encara més gran, ha dit, per impulsar l’apostolat missioner de l’Església en els països més necessitats i per pregar pels fruits d’aquesta 14a Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes.
La intensa feina del Sínode dels Bisbes viu ja les últimes sessions i els últims redactats de propostes. Un cop presentats els suggeriments dels cercles menors en l'última part de l'Instrumentum Laboris, la comissió per a la redacció del document final ha començat ja el seu treball. En la roda de premsa diària que s'ofereix durant el Sínode a la sala de premsa del Vaticà, han participat aquest dimecres el cardenal Reinhard Marx, arquebisbe de Munic i Frisinga; el cardenal Daniel Sturla, arquebisbe de Montevideo (Urugai) i l'arquebisbe Armagh Eamon Martin, president de la Conferència Episcopal d'Irlanda.
El cardenal Marx ha assegurat que "el Sínode s’acaba, però no serà el final de tota la feina de l’Església sobre la família, ja que el aquesta assemblea obre el camí al Sant Pare perquè ell faci el que consideri més oportú". Analitzant alguns temes sorgits durant aquest temps de debat, el purpurat ha avisat que "tota ideologia que està intentant fer del gènere una elecció individual no serà acceptada per l'Església". Igualment ha assegurat que "en el Sínode s'ha dit que, a tot el món, matrimoni i família són importants i necessitem acompanyar i reforçar a les famílies".
Per la seva banda, el cardenal uruguaià ha indicat que, en els cercles menors, "s'ha viscut la diversitat d'opinions amb sentit de germanor, fraternitat i unitat". D’altra banda, el purpurat sud-americà ha comentat que, "en els grans temes, tots els participants pensen el mateix". També ha recordat que l'Església està cridada a acompanyar, a estar a prop, obrir portes, i que "no pot ser un club de perfecte sinó un poble de Déu que camina".
Durant el temps dedicat a respondre a les preguntes dels periodistes, el cardenal alemany ha precisat que el Sínode no és un concili perquè "no té la capacitat de realitzar un document magisterial, sinó que es tracta d’un òrgan consultiu del Papa". Ho ha expressat així l'arquebisbe Armagh Eamon Martin, que també ha assegurat que "si la pastoral no ens ajuda a aprofundir i donar forma a la nostra comprensió de la doctrina de l'Església, ens tornem distants".
Lombardi desmenteix la notícia sobre un tumor del Papa
El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha desmentit aquesta matinada la notícia d'un suposat tumor cerebral benigne del Papa, divulgada per tres diaris locals associats del nord d'Itàlia. El director de l’Oficina de Premsa ha assegurat que és «totalment infundada, greument irresponsable, i no és digna d'atenció». Lombardi ha afegit que, «com tothom pot veure, el Sant Pare desenvolupa sense pausa la seva intensíssima activitat de manera absolutament normal».
Aquests rotatius italians, sense identificar fonts, parlaven d'un petit tumor benigne que no requereix cirurgia. Segons la Santa Seu, es pot tractar d'una simple invenció o d'un malentès. La família del Papa prové del Piamonte, i el cognom Bergoglio, sense ser el més sentit, el porten moltes persones en aquesta zona. Durant una reunió amb periodistes, el portaveu del Vaticà ha confirmat «totalment el desmentit, després de les comprovacions fetes amb les fonts oportunes, incloent-hi el mateix Sant Pare». Segons Lombardi, «no s’ha desplaçat al Vaticà cap metge japonès per examinar el Papa, i no hi ha hagut exàmens del tipus que s’indica en la informació». Finalment, Federico Lombardi ha confirmat que «el Papa gaudeix de bona salut».
Defensa de la fidelitat, lligada a la llibertat
D'altra banda, el Sant Pare ha destacat aquest mateix dimecres, en l’audiència setmanal a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, que la fidelitat de l’amor és el gran actiu de la família. Francesc ha explicat que tota la realitat familiar es fonamenta precisament en aquest amor i aquesta fidelitat, “una promesa que comporta el compromís d’acollir i educar els fills, acollir els pares i ancians, com també els més febles, i compartir els sofriments i alegries amb gran obertura”. El pontífex també ha explciat que l’amor, com l’amistat, tenen la seva força en el fet que generen un lligam sense treure llibertat. "Aquest valor no és oposat a la fidelitat", segons ha recordat el Papa. Al final, Francesc ha demanat que Déu ens concedeixi "estar a l’alçada de tota la promesa que envolta la institució familiar".
El pontífex ha recordat que "buscar la pròpia satisfacció han afeblit la solidesa del matrimoni i la família, i ha invitat a reflexionar sobre aquesta qüestió". Francesc ha assegurat que, sense llibertat, no hi ha amor i amistat i, per tant, no existeix tampoc el matrimoni. En aquesta línia, ha afegit que la fidelitat és precisament un exercici de llibertat per a la institució familiar. El Sant Pare ha dit que l’Església "té una benedicció que cal custodiar, i ha fet una crida a pregar pel Sínode, perquè els treballs es completin amb fidelitat creativa".
Suspensió de l'exercici del sacerdoci a Krysztof Charamsa
El bisbe de la diòcesi polonesa de Pelplin, Ryszard Kasyna, ha suspès de l'exercici del sacerdoci Krysztof Charamsa, teòleg polonès expulsat recentment de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma en fer públic que tenia un company sentimental i que, per tant, havia trencat el seu compromís de celibat com a prevere.
El bisbe de Pelplin ha enviat una carta a Charamsa en la qual li comunica la seva suspensió per haver defensat postulats contraris a la doctrina de l'Església. El prelat també prohibeix al sacerdot suspès, que ara viu a Barcelona, poder vestir clergyman, hàbit sacerdotal o indumentària eclesial.
Es pot escoltar AQUÍ tot l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció