En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“El Suprem ha encertat en la nova sentència contra la Manada”

Núria Sastre, advocada i membre de la Junta de Justícia i Pau, i Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma,…

11 juliol 2019

@IgnasiMiranda / @Educato98

Comparteix

Núria Sastre, advocada i membre de la Junta de Justícia i Pau, i Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat¸ la nova jurisprudència del Tribunal Suprem, arran de l’última sentència del Cas de la Manada, un pronunciament clar que enforteix les garanties judicials a favor de les víctimes de violacions, alhora que ratifica la necessitat d’un consentiment clar per descartar aquest delicte. Sastre ha apuntat que “el Tribunal Suprem ha encertat en la nova sentencia”, i Pérez Francesch ha destacat que “hi ha hagut una gran mobilització social davant la primera sentència”. A més, ha afirmat que “la funció dels jutges és impartir justícia, però la sentència no ha de ser un correctiu perquè la ciutadania estigui més tranquil·la”. Igualment ha comentat que “la violació de Navarra és un acte de misèria, i demostra que l’estupidesa humana no té límits”. Sastre també ha remarcat que, “tot i que la sentència és correcta, no suposa cap garantia que aquests fets no tornin a passar”.

D’altra banda, El professor de Dret Constitucional ha valorat que “la primera sentència era molt problemàtica, perquè podia semblar que si la dona no feia explícita la negativa a l’acte sexual, llavors es podia dur a terme”. En aquesta línia, l'advocada de Justícia i Pau ha recordat que, “si no canviem la concepció de la sexualitat, on l’home tindria dret a abusar, no avançarem socialment”. Joan Lluís Pérez Francesch ha assegurat que “els casos de violació recents demostren l’estupidesa i la buidor dels agressors”. Sastre ha conclòs que, “en el moment en què una persona comença a complir una condemna, l’Estat i la societat han de treballar per la seva reinserció en la societat”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest dimecres 10 de juliol.
La nova jurisprudència del Tribunal Suprem, arran de l’última sentència del Cas de la Manada, és un pronunciament clar que enforteix les garanties judicials a favor de les víctimes de violacions, alhora que ratifica la necessitat d’un consentiment clar per descartar aquest delicte. El Suprem feia públics divendres passat els argumentaris dels cinc jutges. Conclou que La Manada era plenament conscient del que estava fent i que va actuar sense consentiment de la víctima. En el raonament, es fa una referència al que recull el Conveni d'Istanbul com a "consentiment", alhora que parla “d’excés d’intimidació” i “tracte humiliant” a la víctima. L’exposició d’arguments, dues setmanes després de revisar la primera sentència i elevar el delicte a violació i la condemna de 9 a 15 anys, conclou que “només el sí és un sí”.
Les interpretacions d’aquesta sentència obren noves perspectives mentre hem conegut aquests dies alguns casos de violació o intent de cometre aquest delicte, per exemple la setmana passada a la Platja del Somorrostro de Barcelona. Aquesta sentència del Tribunal Suprem deixa la societat una mica més tranquil·la de cara a possibles nous casos futurs. Sobretot, però, caldrà enfortir la prevenció a través de l’educació i una concepció de la sexualitat que deixi definitivament enrere qualsevol forma d’abús i de violència.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024