En directe

Laudes

RÀDIO ESTEL

El teòleg Xavier Morlans i el caputxí Magí Sató afirmen que aturar la violència comença en l'acceptació dels propis límits

Les causes de la violència, sempre injustificable però analitzable des de molts vessants, ha estat aquest dimarts el tema de l'espai L'Església no s'atura, dins…

27 gener 2015

Redacció

Comparteix
Les causes de la violència, sempre injustificable però analitzable des de molts vessants, ha estat aquest dimarts el tema de l'espai L'Església no s'atura, dins la Fórmula Estel de Ràdio Estel. En una conversa amb el sacerdot i doctor en Teologia Xavier Morlans i el caputxí de la comunitat d'Arenys de Mar Magí Sató, durant 30 anys director del Col·legi Montserrat de les Borges Blanques, s'han explorat les possibilitats d'eradicar aquesta violència. Xavier Morlans ha destacat que la violència té la seva arrel principal en el fet que, "als humans, ens costa molt acceptar els nostres límits, i tendim a voler superar-los o transgredir-los". Magí Sató ha explicat, per la seva banda, una situació viscuda per ell recentment que demostra que "la reacció pacífica persistent ajuda a contenir les actituds violentes" de les persones: "A dins d'un tren de Rodalies, una dona feia senyals a un noi que fumava perquè deixés de fer-ho. Inicialment aquest xicot va reaccionar cridant i amenaçant, però davant la reiteració pacífica de la viatgera, que havia arribat a apretar el botó d'alarma, l'actitud del fumador va canviar i va seure després de tres reaccions de violència verbal"

Xavier Morlans ha comentat el dualisme entre "l'èxtasi de l'amor i el vertigen de la violència". Davant aquesta contraposició, ha explicat que "la resposta dels cristians es troba en la manera de transgredir els límits que no sigui violenta, i aquí podem fer-hi molt, per exemple amb l'èxtasi de la pregària que ens uneix a Déu i als germans". En aquest sentit, Morlans ha recordat Sant Francesc d'Assís, que "deia que l'home és un ésser limitat, i amb ell veiem que es tracta d'anar transmetent missatges que ens permetin reconciliar-nos amb la condició limitada, vivint-la no pas com una condemna, sinó com la realitat". El sacerdot i professor de Teologia ha conclòs que, en tot això, "el cristianisme ens ajuda molt, perquè ens adrecem a un Déu Pare que ens estima".
Magí Sató, en una altra intervenció, ha donat una pauta educativa: "A l'infant no se li pot dir mai que és dolent, sinó que ha fet una cosa malament". I sobre Francesc d'Assís, ha recordat que, precisament a Assís, "un dia van entrar al convent tres homes a robar, situació davant la qual Sant Francesc va demanar als frares, que s'havien contrariat molt, que anessin al bosc a demanar perdó als lladres i a oferir-los menjar". Es tracta d'un autèntic exemple de sortir a les perifèries, com igualment s'ha dit en la conversa.
Sobre els fets de París, l'atemptat contra la revista satírica Charlie Hebdo, Morlans ha destacat que, "al costat de la condemna unànime a la barbàrie de l'atemptat, molts columnistes i articulistes, entre ells Antoni Puigverd, coincideixen en la idea de situar, en la mateixa llibertat que defensen, precisament els límits per no ofendre les creences". En relació amb aquesta idea, el prevere ha comentat que "un contertulià deia ara fa uns dies que l'únic límit és el Codi Penal, i certament així no pot funcionar una societat, ja que més enllà de les lleis, hi ha unes formes de conducta que cal promoure per construir una societat més respectuosa".
Morlans també s'ha referit a les situacions de violència domèstica, especialment contra les dones. "Part de la violència de gènere ve perquè l'home, en haver interioritzat la idea que era l'amo de la dona, no assumeix que es se la reconegui en igualtat de condicions", ha explicat. Com a conclusió, ha assegurat que "cal superar el límit de la violència amb l'amor, amb l'èxtasi de l'amor i no pas amb el vertigen de la violència". I ha parlat del silenci i la interiorització, que ha qualificat de  "bàsics per contenir la violència", alhora que ha recordat que "fer-ho pregant a Déu va més enllà, perquè transcendeix el propi límit humà amb l'acostament al Jesús vivent". També Xavier Morlans ha subratllat que "l'oferta cristiana, a més del silenci, ofereix a qui vulgui aquesta mediació en Jesucrist, que per l'Esperit Sant ens ha possibilitat fer miracles psicològics". En la seva última intervenció, el caputxí Magí Sató ha assegurat que "els nets de cor veuen Déu", i ha recordat que, "precisament en les Laudes d'aquest dimarts, el salm 84 ens diu que el bé anirà al davant i li seguirà la pau".
Es pot escoltar aquí (minut 9'30") tota la conversa amb Xavier Morlans i Magí Sató.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció