En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

"El trànsit és la meitat de la contaminació a Barcelona"

L’ÀreaMetropolitana de Barcelona, l’Ajuntament , la Diputació i el Departament de Territori vandecidir prohibir, a partir de l'1 de gener de 2019, la circulació de…

20 març 2017

@brugarolaspol

Comparteix

L’ÀreaMetropolitana de Barcelona, l’Ajuntament , la Diputació i el Departament de Territori vandecidir prohibir, a partir de l'1 de gener de 2019, la circulació de vehicles matriculats abans de l’1 d’octubre  de 1994.Aquesta decisió ha provocat debat entre la gent, motiu pel qual el programa del Mirador de l’Actualitat ha estat dedicat aquest dilluns al tema. Ladirectora del programa La veu dels animals i la natura de Ràdio Estel i presidenta de l'ONG ADDA, Carmen Méndez, i la directora general de Qualitat Ambiental i CanviClimàtic de la Generalitat, Mercè Rius, han compartit la idea de fons: la necessitat de reduir la contaminació.

Rius ha comentat que “la principal font de contaminació és eltrànsit en un 50%”. La qualitat delaire és un factor que depèn de la quantitat de cotxes que circulin i de lo nétsque estiguin. No es vol parlar de la necessitat de substituir vehicles normalsper cotxes elèctrics. El plantejament que destaca Carme Méndez per acabar amb aquest tipus decontaminació és que “ la gent passi autilitzar més el transport públic i no tant vehicles contaminants”. Això porta a replantejar-nos aquesta situació i a preguntar-nos que per què nocanviem aquest hàbit, ja que  segons un recent estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), "l'excessivacirculació de cotxes pot provocar aturades cardiorespiratòries en els éssershumans”.

Méndez creu que “la solució a la contaminació passa per reduirel preu dels cotxes elèctrics i facilitar la càrrega amb més punts, però aquesta mesura ha arribat tard”. Pensaque “si una persona porta més de 20 anysamb el mateix cotxe és per un fet romàntic, o perquè no hi ha possibilitat d’adquirirun altre vehicle”. Sobre la qüestió de passar o no els cotxes la ITV, la directora general de Qualitat Ambiental ha destacat que  "2 milions de cotxes no la passen cadaany, però això és més una qüestió de seguretat que no pas de contaminació". En el moment de parlar  de les bonificacions, Rius per altra banda ha destacat que ”s'aplicaran impostos de circulació de cara al 2019", i que "elsAjuntaments estan pensant en imposar aquesta nova normativa”.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El Mirador d'aquest dilluns 20 de març

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024