Després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i la crida a la calma del president del Parlament, Roger Torrent, avui dilluns, a la primera i segona hora de la Fórmula Estel, hem volgut donar-vos totes les claus per entendre, si es pot, els últims esdeveniments.
I ho hem fet des de diversos punts de vista, amb Lluis Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya; l’advocada experta en dret penal, Anna Boza; l’expert en temes policials, César Biosca; l’advocat expert en dret internacional, Eduard Sagarra, l’advocat Eulogi Broto, i també el portaveu d’Àgora Judicial, Francesc Xavier González de Rivera.
“Encara hi ha recorregut jurídic!”
Ha avisat l’advocada experta en dret penal, Anna Boza, després de repassar la situació processal de Carles Puigdemont: “La diferència clara és que ara hi ha un auto de processament, una interlocutòria de processament, que és una cosa més ferma, quan es va dictar aquella primera euroordre no hi havia res, només se li demanava que anés a declarar. Estem en un moment processal més avançat”. Boza ha afegit: “Amb aquest procediment se li preguntarà al senyor Puigdemont si vol venir voluntàriament, si diu que no, es passa al següent pas: declarar davant del tribunal, que té 60 dies per resoldre quina decisió pren, si extradir-lo o no”,
Eduard Sagarra, advocat expert en dret internacional i president de Nacions Unides a Espanya, ha parlat del paper del jutge instructor alemany: “Si es dóna un d’aquests 32 delictes amb les mateixes característiques els jutge hauria d’accedir. Desconec quina és l’ordre de detenció del jutge Llarena, i el jutge alemany hauria de decidir si es delicte amb les mateixes circumstàncies”.
Quin paper ha tingut la policia i el CNI en la detenció de Puigdemont?
El jutge Pablo Llarena ha emès una euroordre de detenció per a Carles Puigdemont, per a Clara Ponsatí, que es troba a Escòcia; pels tres consellers cessats: Lluis Puig, Meritxell Serret i Toni Comín, que es troben a Bèlgica; i per Marta Rovira, que està a Suissa. Cesar Biosca, expert en temes policials, ha parlat del paper de la Policia: “La feina que ha fet la Policia, el CNI concretament, ha estat una feina de localització i seguiment. Des del moment en què es dóna l’euroodre, el CNI no ha deixat escapar cap possibilitat amb el retorn del senyor Puigdemont”.
Vist per sentència
Com sempre els dilluns, Eulogi Broto ha donat el seu punt de vista jurídic. Sobre el processament, ha declarat: “Els fonaments de l’auto són totalment arbitraris, parlo amb una gran tristor com a jurista, i com a ciutadà d’aquest país. Em sap greu dir-ho així, però em fa vergonya tenir la condició de ciutadà d’aquest país. Ho fa amb uns arguments absoluta i totalment no legals”. En l'espai Vist per Sentència també hem sentit la veu del portaveu d’Àgora Judicial, perquè l’associació de jutges ha tornat a posar en dubte el delicte de rebel·lió que s’imputa als processats independentistes.
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,