En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

El vicealcalde de Burgos diu que, a Gamonal, "s'han imposat els violents", i qualifica els fets de "toc d'atenció" als municipis

Les recents protestes al barri de Gamonal de Burgos, que han paralitzat una important obra a la principal artèria de la ciutat, han destapat una…

30 gener 2014

Redacció

Comparteix

Les recents protestes al barri de Gamonal de Burgos, que han paralitzat una important obra a la principal artèria de la ciutat, han destapat una crisi social que va més enllà d’aquesta ciutat castellana. El vicealcalde de Burgos i regidor de Foment, Ángel Ibáñez, ha lamentat aquest matí, des del Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, que una minoria violenta hagi alterat la democràcia i la convivència, i ha qualificat tot el que ha passat de toc d’atenció per a les administracions locals. “Els violents s’han imposat. Han cremat tot el que passava per davant d’ells, han arrasat amb l’espai d’obra i han amenaçat treballadors i empreses. Davant això, l’Ajuntament no hi ha pogut fer res perquè no ha tingut mitjans per lluitar contra tota aquesta mobilització”, ha admès. Ángel Ibáñez ha afegit que el que ha passat a Burgos “és un toc d’atenció important sobre el qual haurien d’estar pendents tots els municipis”.

El vicealcalde de Burgos ha assegurat també que “són absolutament falses” les notícies que han circulat aquests dies sobre suposats interessos immobiliaris de l’empresari Antonio Miguel Méndez Pozo afavorits per l’Ajuntament, i també ha negat que l’alcalde i els regidors volguessin quedar-se un 5 per cent de l’obra. El regidor Ángel Ibáñez ha assegurat que el problema va més enllà d’una protesta. “Hi ha hagut determinats grups o faccions antisistema que aprofiten qualsevol excusa, i ara han estat capaços de rebentar el que havien estat unes protestes pacífiques i, per descomptat, absolutament legítimes”, ha destacat el vicealcalde. Seguint amb aquest argument, Ibáñez ha recordat que “ningú no està obligat a estar d’acord amb el que planteja un ajuntament, perquè la discrepància és ben normal, però el que ha passat a Burgos és que els pacífics han perdut adeptes i els han guanyat els violents, que han rebentat el barri en un cap de setmana”.

Per la seva banda, el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, ha dit que, després de la crisi del barri de Gamonal, les administracions, els partits i la classe política en general han de reflexionar. Concretament ha assegurat que “el mateix sistema democràtic, com a mínim, s’hauria de repensar, perquè hi ha massa elements que fan pensar que, encara que els ciutadans participem de l’elecció democràtica, tota la desconfiança generada sobre els polítics, amb el vel de sospita arran dels casos de corrupció, crea una situació que no permet tenir prou objectivitat”. En el col•loqui, també ha participat el doctor en Dret José Luis Salido, que ha qüestionat que un govern local renunciï a una obra a causa d’una minoria violenta. Salido s’ha preguntat “quin és el paper del municipi, amb uns representants elegits democràticament i que portaven en el programa electoral la realització d’aquestes obres a Gamonal”. En aquest sentit, ha lamentat que unes persones “de dubtosa procedència hagin aconseguit tirar enrere un projecte avalat per una majoria a les urnes”.

Les obres del barri de Gamonal consistien en la construcció d’un bulevard a la principal artèria del nord-est de Burgos, el carrer Vitòria, en una zona que és tot un símbol del seu creixement ara fa 50 anys. Recordem que l’alcalde, Javier Lacalle, va anunciar el dia 17 la paralització definitiva del projecte. Els veïns que han rebutjat la reforma denunciaven interessos immobiliaris, vinculats a l’empresari Antonio Miguel Méndez Pozo, i també la pèrdua de nombrosos aparcaments lliures de pagament a la zona. D’altra banda, les queixes es basen en una suposada manca de diàleg del govern municipal, que es defensa assegurant que aquest ha estat el projecte més explicat i més consultat en la història recent de la ciutat.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 27'45").

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció