En directe

Camins

SOCIETAT

“El VIH també és una pandèmia, que colpeja sobretot l'Àfrica”

La lluita contra la SIDA continua sent una prioritat mundial social i de salut, també aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus. S'ha celebrat…

1 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La lluita contra la SIDA continua sent una prioritat mundial social i de salut, també aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus. S'ha celebrat aquest dimarts, com cada 1 de desembre, el Dia Mundial de Lluita contra aquesta malaltia, provocada pel Virus d’Immunodeficiència Humana (el VIH). Va ser el primer dia dedicat a la salut a tot el món. El lema d'aquest 2020, marcat per la crisi del Covid-19, és “Compartint responsabilitas; la teva salut és la salut de tothom”. Els últims 32 anys, el virus ha matat més de 25 milions de persones a tot el món, xifra que converteix l’expansió d’aquesta malaltia en una de les epidèmies més destructives de la història. Es molt gran la importància d’alguns programes de lluita contra la malaltia, principalment el de la Comunitat de Sant Egidi, anomenat Dream, en diversos països africans. Alba Ruiz, investigadora sobre malalties infeccioses ha col·laborat activament en el desenvolupament d’aquest programa, ha dit aquest dimarts, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, que “aquest programa fer front a aquesta pandèmia que representa el VIH, per donar accés als pobles africans a diagnòstic i tractament, però el mateix programa, amb els anys, també s’ha ampliat per cobrir altres eixos, com ara educació o problemes nutricionals i altres”.
Ruiz ha recordat que “el VIH també és una pandèmia que fa molts anys que dura i que colpeja tot el món, però sobretot l’Africa”. Igualment ha comentat que “no només es transmet per via sexual sinó també de mare a fill, per exemple”, tot i que ha recordat que s'ha avançat molt per frenar aquesta via de transmissió. La investigadora ha explicat que, “gràcies al programa Dream i a la comunitat de Sant Egidi, s’ha pogut aconseguir que més de 100.000 infants del continent africà hagin nascut sans tot i estar la mare infectada pel virus”. A més, ha apuntat que “no és una malaltia que es guareixi" i que, "abans d’arribar a l’estadi de la SIDA, que es el més greu, es poden tenir altres complicacions”. La investigadora també ha dit que “a l’Africa hi ha un estigma, una carrega social per les persones que acaben infectades”.
En la mateixa conversa, també ha participat Josep Maria Guardiola, metge internista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Ha recordat que “la situació a l’Estat espanyol és radicalment diferent de la de l’Africa, perquè aquest malaltia, en el nostre entorn, està molt més controlada, tot i que la transmssió hauria de ser zero, i no és així”. Guardiola ha recordat que “estan fallant mesures de prevenció, tenint en compte que el 60% de les transmissions son per via sexual, i no es pot abaixar la guàrdia”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 1 de desembre.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció