En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“El VIH també és una pandèmia, que colpeja sobretot l'Àfrica”

La lluita contra la SIDA continua sent una prioritat mundial social i de salut, també aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus. S'ha celebrat…

1 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La lluita contra la SIDA continua sent una prioritat mundial social i de salut, també aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus. S'ha celebrat aquest dimarts, com cada 1 de desembre, el Dia Mundial de Lluita contra aquesta malaltia, provocada pel Virus d’Immunodeficiència Humana (el VIH). Va ser el primer dia dedicat a la salut a tot el món. El lema d'aquest 2020, marcat per la crisi del Covid-19, és “Compartint responsabilitas; la teva salut és la salut de tothom”. Els últims 32 anys, el virus ha matat més de 25 milions de persones a tot el món, xifra que converteix l’expansió d’aquesta malaltia en una de les epidèmies més destructives de la història. Es molt gran la importància d’alguns programes de lluita contra la malaltia, principalment el de la Comunitat de Sant Egidi, anomenat Dream, en diversos països africans. Alba Ruiz, investigadora sobre malalties infeccioses ha col·laborat activament en el desenvolupament d’aquest programa, ha dit aquest dimarts, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, que “aquest programa fer front a aquesta pandèmia que representa el VIH, per donar accés als pobles africans a diagnòstic i tractament, però el mateix programa, amb els anys, també s’ha ampliat per cobrir altres eixos, com ara educació o problemes nutricionals i altres”.
Ruiz ha recordat que “el VIH també és una pandèmia que fa molts anys que dura i que colpeja tot el món, però sobretot l’Africa”. Igualment ha comentat que “no només es transmet per via sexual sinó també de mare a fill, per exemple”, tot i que ha recordat que s'ha avançat molt per frenar aquesta via de transmissió. La investigadora ha explicat que, “gràcies al programa Dream i a la comunitat de Sant Egidi, s’ha pogut aconseguir que més de 100.000 infants del continent africà hagin nascut sans tot i estar la mare infectada pel virus”. A més, ha apuntat que “no és una malaltia que es guareixi" i que, "abans d’arribar a l’estadi de la SIDA, que es el més greu, es poden tenir altres complicacions”. La investigadora també ha dit que “a l’Africa hi ha un estigma, una carrega social per les persones que acaben infectades”.
En la mateixa conversa, també ha participat Josep Maria Guardiola, metge internista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Ha recordat que “la situació a l’Estat espanyol és radicalment diferent de la de l’Africa, perquè aquest malaltia, en el nostre entorn, està molt més controlada, tot i que la transmssió hauria de ser zero, i no és així”. Guardiola ha recordat que “estan fallant mesures de prevenció, tenint en compte que el 60% de les transmissions son per via sexual, i no es pot abaixar la guàrdia”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 1 de desembre.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció