En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

“El vot per correu és demòcrata perquè reconeixem la pandèmia”

Joe Biden és cada vegada més a prop de la Casa Blanca. Avantatja Trump en l'escrutini per 264 delegats a 214, i té a tocar…

5 novembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Joe Biden és cada vegada més a prop de la Casa Blanca. Avantatja Trump en l'escrutini per 264 delegats a 214, i té a tocar la Casa Blanca: En tindria prou amb la victòria en un estat entre Nevada, Pennsilvània, Geòrgia o Carolina del Nord per arribar als 270 vots al Col·legi Electoral necessaris per a la victòria. En una roda de premsa amb el recompte encara en marxa, Biden ha insistit que "cal comptar tots els vots", i ha avisat que els demòcrates no seran ni "intimidats" ni "silenciats", en referència a la decisió de l'equip de campanya de Trump de portar als tribunals els recomptes en alguns estats clau. Recordem que si el recompte no es resol les properes hores o dies, la situació pot derivar en múltiples disputes legals i polítiques per determinar un vencedor. La combinació de recursos judicials, representants dels estats i el paper del Congrés obre diferents vies possibles per resoldre un possible bloqueig. El demòcrata Steven Tolliver (Democrats Abroad) ha destacat aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, que el més important és "comptar tots els vots".

Què està passant amb el recompte i amb el que és el procés de proclamació dels resultats de les eleccions presidencials als Estats Units?

Estan intentant aconseguir-ho. Queden en alguns estats molt pocs vots per comptar, però cal esperar fins que els professionals facin el seu treball. La posició del nostre partit és que cada vot present en les urnes, cal comptar-lo.
Sabem que moltes de les persones que s'han adherit al vot per correu pertanyen al Partit Demòcrata. Això fa pensar que aquest vot és majoritàriament per a Joe Biden, oi?

Bé, és que la gent que segueix les notícies s'adona que hi ha una pandèmia, i no és recomanable anar personalment a les urnes. Hi ha molta gent que ha decidit votar per correu que és demòcrata; així és.

Les últimes informacions parlen d’escrutini més igualat als estats clau, especialment Nevada, Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord. Més enllà de l’enfrontament que anuncia Trump a nivell judicial i del que poden ser les impugnacions, com creu que aniran les coses en les properes hores?

És important reconèixer que tot són estimacions. Encara no tenim l'anunci oficial i de cada estat i, per tant, tot és provisional. Després tenim un mes en què cada estat ha de triar els electors. És millor no entrar en especulacions, com fa el president actual. Esperem que els seus assessors li donin bons consells que siguin beneficiosos per a tot el país.

Si comença ara una batalla judicial, quina evolució pot tenir?
Depèn molt de la situació a l'estat en qüestió. Tenim cinquanta estats, cadascun amb la seva normativa per explicar un vot i els terminis per a l'enviament de vots vàlids. Cada estat és un món i cal seguir els passos correctes. Sé que el Partit Demòcrata té un equip d'advocats i, en cada estat, el seu objectiu és que tots els vots legítims siguin comptats.

Per què Donald Trump conserva un suport tan important entre molts nord-americans?

La gent és lliure per prendre les seves decisions. Cada candidat presenta els seus arguments, però al final és cada ciutadà el qui decideix.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 5 de novembre.

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció