En directe

La Caravana

Sense categoria

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

Comparteix

Els dos terratrèmols que han sacsejat el sud de Turquia i el nord de Síria han provocat milers de morts i persones desaparegudes entre les runes. És un dels pitjors desastres que s'ha viscut a la zona en dècades. S'han esfondrat milers d'edificis i d'altres estan en risc d'enrunar-se. 

Una imatge del terratrèmol a Turquia

La unitat canina de rescat i salvament de l'ONG K9, amb seu a Creixell, és la tercera vegada que es desplaça a Turquia per oferir suport a les zones més afectades. El responsable de l'ONG, Pere Frutos, ha explicat que no saben encara a quina zona els portaran una vegada arribin a Turquia, però que, allà on vagin, es trobaran "destrucció, temperatura molt freda, pluges, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú".

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', el fundador d'aquesta organització ha indicat que en aquest desplaçament hi viatgen 5 persones i 6 gossos, però que, si les coses empitjoren, hauran de doblar els efectius i s'hi quedaran el temps que sigui necessari.

Turquia, de fet, és un país que està molt acostumat a l'activitat sismològica per culpa de la seva posició, ja que el país està sobre la placa tectònica d'Anatòlia, atrapada entre diverses plaques que poden fer pressió i, com a conseqüència, causar grans terratrèmols com els que s'han viscut aquest dilluns. Només durant el 2022, a Turquia hi va haver més de 20.000 sismes. El pitjor dels terratrèmols, segons indica Eulàlia Masana, catedràtica de geodinàmica interna de la Universitat de Barcelona, és que no es pot predir quan passaran. On passaran i com seran sí que es pot arribar a saber, però quan tindran lloc, no. Segons Masana, la clau és "estar preparats i construir bé".

"La clau per tenir menys afectació dels terratrèmols és estar preparats i fer construccions de qualitat"

De moment, encara s'està investigant quin tipus de sisme ha estat, però, segons la catedràtica Masana, tot apunta que hi ha hagut una desestabilització que ha reactivat alguna altra fractura en el terreny adjacent i que, per això, s'estan vivint rèpliques del terratrèmol més moderades, però prou importants. L'última ha estat aquest matí a l'est de Turquia, de magnitud 5,7. D'altra banda, Eulàlia Masana ha detallat que "el paisatge a Turquia i a Síria canviarà i que es podran veure rius i muntanyes desplaçades i camins que acaben en sec".

Entrevista a Pere Frutos, fundador de la ONG K9, i a Eulàlia Masana, catedràtica de geodinàmica interna de la universitat de Barcelona

0:00 / 0:00

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona