En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Els 500 anys de Sant Felip Neri, ocasió per reivindicar "un apòstol del carrer que construïa una Església en sortida"

Sant Felip Neri, nascut a Florència el 21 de juliol de 1515 i mort a Roma el 26 de maig de 1595, va impulsar amb…

11 juny 2015

Redacció

Comparteix
Sant Felip Neri, nascut a Florència el 21 de juliol de 1515 i mort a Roma el 26 de maig de 1595, va impulsar amb el seu exemple vocacional, com també des del seu tarannà espiritual de sacerdot en el món, la Congregació de l'Oratori, formada per sacerdots que viuen en comunitat però que són seculars o diocesans, sense vots religiosos. Felip Neri, protagonista aquests mesos amb motiu del seu cinquè centanari, va ser un home,  segons el sacerdot de la Congregació de l'Oratori Ferran Colàs, "molt avançat en el temps, fins i tot prefigurant el que molt més recentment ha estat el Concili Vaticà II". Així ho ha explicat aquest membre de l'obra fundada pel sant florentí. En aquesta línia, ha recordat que "va ser un apòstol del carrer que tenia molt clara la idea d'Església en sortida, la que ofereix Jesucrist i forma petites comunitats, com ara ens diu el Papa Francesc".
Ferran Colàs ha destacat els discerniments vocacionals que Sant Felip Neri va practicar en la seva vida, primer al sud d'Itàlia, on el va acollir un familiar seu, i després a Roma, on va passar bona part del seu temps en aquest món. "Inicialment no volia ser sacerdot, perquè es dedicava a l'apostolat des del món laïcal, ajudant nens del carrer i fent tota mena de serveis als més necessitats, però després s'ho va repensar, aconsellat pel seu director espiritual, Persiano Rossa, i es va ordenar prevere", ha explicat el sacerdot català de la Congregació de l'Oratori. Colàs també ha explicat que "Felip Neri no va tenir consciència de fundar cap obra, sinó que va posar-hi les llavors, a través de la familiaritat que imprimia en els joves mitjançant la Sagrada Escriptura, sempre des d'una gran proximitat"
Els "felipons" o "oratonians", com es coneixen popularment els fills de Sant Felip Neri, són aproximadament una vuitantena de comunitats a tot el  món, totes petites, seguint l'esperit del fundador. Tot i la crisi de vocacions, que afecta tota l'Església, Ferran Colàs ha destacat que "cal continuar pregant i treballant pel futur de la congregació". Sobre les commemoracions del cinquè centenari, ha explicat que "des del 23 de maig s'estan organitzant activitats, amb concerts, conferències i celebracions litúrgiques, així com un pelegrinatge a Itàlia programat des de l'Oratori de Gràcia". A Florència, amb presència catalana, "es farà una gran celebració el 21 de juliol, tot just coincidint amb els 500 anys de Felip Neri", ha afegit Ferran Colàs.
Es pot escoltar aquí (minut 31'00") tota l'entrevista a l'oratonià Ferran Colàs.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024

Infraestructures

POLÍTICA

Alícia Romero respon a Lluís Mijoler: "L'ampliació de l'aeroport del Prat no ha de venir condicionada pel que pensi un únic municipi"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, intervé al debat de pressupostos amb Jéssica Albiach al fons | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig no veu la proposta d'ERC "una solució" per ampliar l'aeroport del Prat

17 abril 2024

Redacció

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció