En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Els 500 anys de Sant Felip Neri, ocasió per reivindicar "un apòstol del carrer que construïa una Església en sortida"

Sant Felip Neri, nascut a Florència el 21 de juliol de 1515 i mort a Roma el 26 de maig de 1595, va impulsar amb…

11 juny 2015

Redacció

Comparteix
Sant Felip Neri, nascut a Florència el 21 de juliol de 1515 i mort a Roma el 26 de maig de 1595, va impulsar amb el seu exemple vocacional, com també des del seu tarannà espiritual de sacerdot en el món, la Congregació de l'Oratori, formada per sacerdots que viuen en comunitat però que són seculars o diocesans, sense vots religiosos. Felip Neri, protagonista aquests mesos amb motiu del seu cinquè centanari, va ser un home,  segons el sacerdot de la Congregació de l'Oratori Ferran Colàs, "molt avançat en el temps, fins i tot prefigurant el que molt més recentment ha estat el Concili Vaticà II". Així ho ha explicat aquest membre de l'obra fundada pel sant florentí. En aquesta línia, ha recordat que "va ser un apòstol del carrer que tenia molt clara la idea d'Església en sortida, la que ofereix Jesucrist i forma petites comunitats, com ara ens diu el Papa Francesc".
Ferran Colàs ha destacat els discerniments vocacionals que Sant Felip Neri va practicar en la seva vida, primer al sud d'Itàlia, on el va acollir un familiar seu, i després a Roma, on va passar bona part del seu temps en aquest món. "Inicialment no volia ser sacerdot, perquè es dedicava a l'apostolat des del món laïcal, ajudant nens del carrer i fent tota mena de serveis als més necessitats, però després s'ho va repensar, aconsellat pel seu director espiritual, Persiano Rossa, i es va ordenar prevere", ha explicat el sacerdot català de la Congregació de l'Oratori. Colàs també ha explicat que "Felip Neri no va tenir consciència de fundar cap obra, sinó que va posar-hi les llavors, a través de la familiaritat que imprimia en els joves mitjançant la Sagrada Escriptura, sempre des d'una gran proximitat"
Els "felipons" o "oratonians", com es coneixen popularment els fills de Sant Felip Neri, són aproximadament una vuitantena de comunitats a tot el  món, totes petites, seguint l'esperit del fundador. Tot i la crisi de vocacions, que afecta tota l'Església, Ferran Colàs ha destacat que "cal continuar pregant i treballant pel futur de la congregació". Sobre les commemoracions del cinquè centenari, ha explicat que "des del 23 de maig s'estan organitzant activitats, amb concerts, conferències i celebracions litúrgiques, així com un pelegrinatge a Itàlia programat des de l'Oratori de Gràcia". A Florència, amb presència catalana, "es farà una gran celebració el 21 de juliol, tot just coincidint amb els 500 anys de Felip Neri", ha afegit Ferran Colàs.
Es pot escoltar aquí (minut 31'00") tota l'entrevista a l'oratonià Ferran Colàs.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció